Jan Smeets: geen ruimte om Pinkpop-terrein te ontruimen

Jan Smeets: geen ruimte om Pinkpop-terrein te ontruimen

Bij het Pinkpop-terrein is geen ruimte om bij calamiteiten te ontruimen. Dat zegt festivalbaas Jan Smeets in een interview met de NOS.

"Het slechtste wat je kunt doen is evacueren," zegt Smeets. Hij vraagt zich af waar de vele tienduizenden mensen heen moeten. "Buiten weet je niet wat er gebeurt. Er is geen ruimte om dit terrein te evacueren."

Kritiek
Er is kritiek op het feit dat veel festivalgangers tijdens het noodweer op het terrein mochten blijven. "Ontruimen moet je echt niet doen," zegt Smeets. "Mensen raken dan in paniek. Je moet proberen te voorkomen dat mensen gaan rennen, want dan vertrappen ze elkaar."

De festivalbaas zegt in het interview dat afgelopen jaren volop is gesproken over hoe de organisatie moet omgaan met noodweer. Er is jaren over gedaan om het Megalandterrein in Landgraaf in te richten om in te kunnen spelen op calamiteiten. Het belangrijkste voor hem is het publiek informeren.

Relativeren
In Duitsland vielen bij het noodweer maandagavond vijf doden. Smeets relativeert: "Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat hetgeen wat we hier bedacht hebben voor de veiligheid van de bezoekers werkt. Daar ben ik heel erg blij mee." Toch denkt hij er wel aan dat het ook op Pinkpop wel eens mis zou kunnen gaan. "Dan praat ik anders denk ik."

Logo 1Limburg

Programma's