Is de situatie bij pensioenfondsen echt zorgelijk of valt het mee?

Is de situatie bij pensioenfondsen echt zorgelijk of valt het mee?

Zorgelijke berichten in verschillende media over de waarde van pensioenfondsen.

Is de situatie echt zo zorgelijk of valt het mee?

Jacqueline van de Laar is pensioenspecialist en gids bij Kandoor.nl,

Ze komt vertellen over die pensioenfondsen.

Verder gaat ze ook in op de gevolgen van een sabbatical voor je pensioen. haar tips vind je hieronder.

|

Tijdelijk stoppen met werken om nieuwe energie op te doen. Fijn om bijvoorbeeld een half jaar niet te werken en op reis te gaan of om een huis te (ver)bouwen. Maar wat gebeurt er met je pensioen bij een sabbatical? Een sabbatical heeft niet alleen effect op je huidige inkomen, maar ook op je inkomen later, als je met pensioen gaat. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Vroeger hadden we de levensloopregeling. Is dat hetzelfde als sabbatical?

Niet precies. Voor levensloop spaarde je uit je bruto salaris (soms met een bijdrage van de werkgever) en als je dan met verlof ging dan kreeg je betaald vanuit je levenslooppotje. Eigenlijk een soort pensioen dus.

Een sabbatical is een vorm van onbetaald verlof. Anders dan bij levensloop heb je hier niet een deel van je bruto salaris voor opzij gezet. Omdat je tijdens dat verlof geen inkomen hebt is het wel handig als je vanuit je netto inkomen een spaarpot hebt gemaakt of zo.. Tijdens de periode van verlof loopt je contract wel door.

Is sabbatical een wettelijk recht?

Er bestaat geen wettelijke regeling voor onbetaald verlof, op basis van de wet heb je hierop dus geen recht. Soms zijn er in je cao of in een bedrijfsreglement afspraken gemaakt over onbetaald verlof. Het opnemen van onbetaald verlof kan alleen met toestemming van je werkgever. Je werkgever kan je verzoek om onbetaald verlof op te nemen weigeren als jouw verlof de bedrijfsvoering in gevaar zou brengen.

Welke effecten heeft onbetaald verlof?

Wel zijn verschillende effecten, zowel op je inkomen nu als op je inkomen later. Effect op inkomen nu is meteen hard merkbaar. Je hebt geen salaris, maar je bijvoorbeeld je zorgverzekering en de premie daarvan loopt door.

Ook kunnen er effecten zijn op je pensioen. Bij sommige pensioenregelingen loopt de opbouw gewoon door. Dan heb je geen pensioengat, maar bedenk wel dat je de premie daarvoor nu moet betalen. Soms niet alleen het deel van de premie dat je normaal maandelijks betaalt, maar ook het deel dat de werkgever normaal gesproken betaalt. Als je bedenkt dat de premie zo’n 20% van je salaris is dan weet je dat dat flinke bedragen zijn. En dat in een periode dat je geen salaris ontvangt. De betaalde premie kun je trouwens wel verrekenen met de inkomstenbelasting.

Ook als je geen pensioenopbouw hebt tijdens je verlof betaal je mogelijk een (kleine) premie. Je blijft namelijk wel verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en overlijden. Bij sommige pensioenfondsen moet je de premie daarvoor zelf betalen, in sommige gevallen komt die premie voor rekening van het fonds. Bespreek met het pensioenfonds en je werkgever of je pensioenopbouw tijdens onbetaald verlof kan doorlopen en hoe de premie daarvoor betaald wordt.

Staat de betaalde premie wel in verhouding met het behoud aan pensioen?

Dat lijkt inderdaad scheef. Stel je hebt een inkomen van pakweg 3000 euro bruto per maand en je pensioenregeling heeft een premie van 20%. Je betaalt dan elke maand zo’n 430 euro premie. Normaal gesproken betaalt je werkgever daar een groot deel van, maar tijdens de verlofperiode moet je dat misschien helemaal zelf ophoesten. Als je dan kijkt wat je aan pensioen opbouwt per maand dat lijkt dat veel minder, namelijk ongeveer 4 euro. Maar let op: die 4 euro wordt later elke maand uitgekeerd, levenslang, dus de waarde daarvan is pakweg 4*12*20 = 800

Waar moet je verder rekening mee houden?

Als je onbetaald verlof opneemt, moet je met de volgende zaken rekening houden:

  • Je opbouw van vakantiedagen stopt tijdens onbetaald verlof;
  • Moet je na afloop van het onbetaald verlof een uitkering aanvragen? Dan heeft het lagere inkomen tijdens de verlofperiode geen invloed op de uitkering. Tenzij je langer dan 18 maanden verlof hebt gehad. Een periode van meer dan 18 maanden onbetaald voltijdverlof kan wel gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor het recht op en de duur van een uitkering. Bij de bepaling van de hoogte van de uitkering wordt gekeken naar het inkomen voorafgaand aan het verlof.
  • Als je ziek wordt tijdens je onbetaalde verlof hoeft je werkgever geen loon tijdens ziekte uit te betalen. Omdat je nog een dienstverband hebt zal je niet in aanmerking komen voor een Zietewet-uitkering van het UWV; als je na afloop van het verlof nog steeds ziek bent dan heb je recht op een uitkering ter hoogte van in ieder geval 70% van het salaris. De dag dat je verlof eindigt wordt dan gezien als de eerste ziektedag.
  • Als je werkloos wordt tijdens of na het onbetaalde verlof, zal het bedrag van je eventuele WW-uitkering lager zijn omdat dit is gebaseerd op het loon over de 52 weken voorafgaand aan je werkloosheid. Het UWV heeft een aantal regels op grond waarvan je uitkering niet veel lager zal worden door het onbetaald verlof. Op de website van het UWV kun je hierover meer informatie vinden.
  • Omdat je bij onbetaald verlof een lager inkomen of geen inkomen hebt, kun je recht hebben op meer huurtoeslag, zorgtoeslag en op meer kinderopvangtoeslag dan je eerst kreeg. Op de website van de Belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden. Via je website van DUO kun je bekijken of je recht hebt op een (hogere) tegemoetkoming scholingskosten in je periode van onbetaald verlof, of dat je kinderen recht hebben op een hogere studiefinanciering in de vorm van een aanvullende beurs.

Tip: maak een spaarplan

Sabbatical betekent geen of heel wenig inkomen maar de vaste lasten lopen gewoon door. Begin dus op tijd met het maken van een spaarpot. Zet elke maand een vast bedrag opzij en kijk eens heel kritisch naar je uitgaven. Als je je sabbaticalpotje ziet groeien dan motiveert dat enorm (uit eigen ervaring)

Route Regio op L1 Radio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

#WijZijnLimburg: Snaxercise met Tamara

#WijZijnLimburg: Snaxercise met Tamara

Limburg Doc: In het hart geraakt, over corona in Kessel

Limburg Doc: In het hart geraakt, over corona in Kessel

Boellie, leven met hartenpijn

Boellie, leven met hartenpijn

Limburg in Beweging - lenigheid en ontspanning: yoga - 4 maart 2021

Limburg in Beweging - lenigheid en ontspanning: yoga - 4 maart 2021

L1mburg Centraal - 3 maart 2021

L1mburg Centraal - 3 maart 2021

L1 Vandaag: het dagboek van Marco Pennings in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Marco Pennings in de tweede lockdown

Logo 1Limburg

Programma's