'In de grensregio zijn Frans en Duits uitermate belangrijk'

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
"We missen kansen als we de taal van de buren niet beheersen."
Gedeputeerde Bert Kersten schaarde zich in Avondgasten achter hoogleraar Harry Welters, die pleit voor het opnieuw invoeren van meer dan een verplichte taal op het voortgezet onderwijs. De afschaffing van het Duits en Frans verplicht op de middelbare school was wat Kersten betreft een kortzichtig besluit van de Nederlandse regering.
"Met name in de grensregio zijn Frans en Duits uitermate belangrijk. Het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt, die worden gemist als we de taal niet spreken.
Hoogleraar Welters heeft jaren in Rotterdam gewoond en moest geregeld beroep doen op zijn kennis van de Duitse en Franse taal. "Toen ik vijf jaar geleden terugkeerde naar Limburg, als oud-Maastrichtenaar, merkte ik pas dat het nergens anders zo belangrijk is als hier om de taal van je buren te spreken." Welters haalt een bezoek van de makers van de Atlas voor gemeenten aan, aan Sittard. In de Atlas wordt onder meer de aantrekkelijkheid van een gebied gewaardeerd. Zuid-Limburg komt er doorgaans bekaaid vanaf door onder meer de hoge werkloosheid.
"Die meneer had het over de kansen voor Tongeren, Aken, Luik en Maastricht. Hij legde uit dat als we de grenzen weghalen, deze regio op plek twee staat wat aantrekkelijkheid betreft. Dat heeft zeker te maken met de banen die te halen zijn over de grens. Maar dan moet je wel de taal spreken. Als Limburger heb je het voor het pakken, maar je moet het wel willen natuurlijk."