HOEJ-geit Schinveld landde afgelopen maart op rijdende auto

HOEJ-geit Schinveld landde afgelopen maart op rijdende auto

De Duitser die op carnavalsdinsdag de HOEJ-geit vond, heeft op het nippertje een ongeluk weten te voorkomen.

Gerfried Leinweber uit Friebertshausen (Gemeente Gladenbach in de deelstaat Hessen) reed op 5 maart rond 22:00uur naar huis toen hij plotseling de HOEJ-geit op zijn motorkap knalde. 'Het gevaarte kwam als een baksteen naar beneden. Ik schrok me kapot. Ik reed zeker 100 kilometer per uur, met een kartonnen geit op mijn bumper en de ruim 250 ballonnen tegen mijn voorruit. Ik zag niets meer en moest vol in de remmen', aldus Leinweber die zijn auto rakelings langs de vangrail wist te parkeren. De Duitser belde meteen de politie om te vragen wat hij moest doen met een kartonnen geit met een gestrikt uier en honderden gasballonnen die zojuist op zijn motorkap waren geland. 'De agenten vroegen meteen of ik gedronken had. Ik kreeg het advies om de ballonnen allemaal kapot te prikken en de geit langs de weg te leggen. De brief die aan de geit hing, heb ik vervolgens mee naar huis genomen', aldus Leinweber.

De geitenvinder vertelde zijn bizarre verhaal aan L11-Alaaf tijdens het bezoek onlangs van het voltallige Schinveldse HOEJ-comité aan Friebertshausen. John Imming van het HOEJ-HOEJ-comité benoemde Gerfried Leinweber officieel tot erelid van het HOEJ-HOEJ-comité Schinveld door hem een medaille, lidmaatschapsmunt en een oorkonde te overhandigen. Leinweber komt met zijn familie met de vastelaovend van 2020 naar Schinveld om op carnavalsdinsdag 25 februari de 60ste HOEJ-geit te komen lanceren van het Wilhelminaplein in Schinveld. Het HOEJ-HOEJ-comité gaat het jubileum in 2020 vieren met een feest en de uitgave van een jubileumboek. Over de toekomst van het lanceren van de HOEJ-geit is sinds kort onzekerheid omdat de gemeente Beekdaelen, net als veel andere gemeenten, het gebruik van ballonnen wil ontmoedigen om het milieu te sparen.

Het HOEJ-comité laat sinds 1960 iedere carnavalsdinsdag door middel van ballonnen een kartonnen geit de lucht in met een gebreide uier. Aan de geit hangt een brief in vier talen met het verzoek aan de vinder om zich bij het HOEJ-HOEJ-comité te melden. De vinder is vervolgens met carnaval eregast in Schinveld. Het HOEJ-HOEJ-comité ziet de lancering van de geit als een middel om met andere culturen kennis te maken. De geit is in het verleden al in diverse landen in Europa gevonden. Het verste vloog de geit naar Polen, Italië en Oekraïne.

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook:

Logo 1Limburg