Hoe weet je nou hoeveel pensioen en AOW je gaat krijgen?

Hoe weet je nou hoeveel pensioen en AOW je gaat krijgen?

Meestal komt zo voor de zomer het uniform pensioenoverzicht. Op dit UPO vind je terug hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Daarnaast bouw je elk jaar AOW op.

Samen moet dit er voor zorgen dat je voldoende inkomen hebt voor later.

Hoe weet je nou hoeveel je hebt? Door het UPO een keer te bekijken en misschien wel te bespreken. En je kunt ook op mijnpensioenoverzicht.nl kijken. Want daar staan al jouw pensioenen (groot en klein) verzameld, samen met de AOW. Dat geeft alvast een mooi pensioenoverzicht, zo zegt Koos Lieffijn van Kandoor.

|

Kandoor heeft nog meer informatie voor je verzameld, bijvoorbeeld hier.

Ook heeft het drie manieren op een rij gezet over hoe je inzicht in je pensioen kunt krijgen.

Ook handig:

Waar kan ik mijn opgebouwde pensioen terugvinden?
Op je Uniform Pensioen Overzicht (ook wel UPO) vind je terug hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Zie het als het bankafschrift van je pensioen. Ook de hoogte van het partnerpensioen kun je hier terugvinden. Liever wil je er niet aan denken, maar mocht er iets gebeuren, wil je wel zeker weten dat jouw partner en eventuele kinderen genoeg geld hebben om van te leven.

In welke situaties wil je extra aandacht besteden aan het UPO?

1. Als er iets is veranderd in je salaris of dienstverband

Ben je meer of minder gaan werken? Heb je promotie gemaakt? Een goede reden om even te checken of je salaris op je UPO gelijk is aan je salaris dat je krijgt. Je salaris vormt namelijk de basis van de hoogte van je pensioenopbouw. Dus is je loon hoger geworden? Dan bouw je ook meer pensioen op.

2. Als je in arbeidsongeschikt bent geworden

Je pensioen is naar verwachting niet het eerste waar je aan denkt als je ziek bent. Maar even kijken (of iemand in je omgeving ernaar laten kijken) naar je pensioenopbouw is wel verstandig. Want: misschien heb je wel recht op premievrije pensioenopbouw. Dit wil zeggen dat je zelf niet meer betaalt voor je pensioenopbouw, maar je pensioen wel verder wordt opgebouwd tot je pensioenleeftijd.

Op je UPO staat of je pensioen opbouwt, ook als je inmiddels niet meer werkt bij je werkgever omdat je ziek bent geworden. Staat dit er niet of heb je geen UPO ontvangen? Dan is het verstandig om even contact te zoeken met je pensioenfonds.

3. Als je een huis gaat kopen

Voor je hypotheekaanvraag kun je je UPO aanleveren ter informatie. Zeker vanaf het moment dat je persoonlijk advies inwint over je hypotheek. Deze wordt dan meegenomen in je hypotheek-berekening. Naast het UPO is het ook verstandig om een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl mee te nemen en wordt er wellicht ook gevraagd naar gegevens van een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wat is belangrijk informatie om op jouw UPO te checken?

- kloppen alle salarisgegevens die erop staan?
- klopt het percentage wat erop staat (deeltijd of fulltime) en kloppen de salarisgegevens? Het krijgen van een UPO is een goed moment om dit na te kijken.
- kloppen de gegevens van de partner? Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap aangaat, staat deze partner automatisch op het Uniform Pensioen Overzicht via de gemeente. Is dit niet het geval? Of heb je een samenlevingscontract? Geef dit dan door bij het pensioenfonds.

Route Regio op L1 Radio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Camiel smelt plastic zwerfafval om tot iets nieuws

Camiel smelt plastic zwerfafval om tot iets nieuws

Óngerwaeg: Ysselsteyn schrijf je met Griekse Y

Óngerwaeg: Ysselsteyn schrijf je met Griekse Y

Zaterdag uurtje Wunderbar in de herhaling

Zaterdag uurtje Wunderbar in de herhaling

Stem voor de Limburgse Afscheids Top-6

Stem voor de Limburgse Afscheids Top-6

Pitlane blikt vooruit op de GP van Emilia Romagna

Pitlane blikt vooruit op de GP van Emilia Romagna

L1mburg Centraal - 29 oktober 2020

L1mburg Centraal - 29 oktober 2020

Logo 1Limburg

Burgemeester Heerlen opgenomen vanwege hartklachten

Burgemeester Heerlen opgenomen vanwege hartklachten

Burgemeester Roel Wever van Heerlen werd afgelopen vrijdag in het ziekenhuis opgenomen met hartklachten. Hij was in de sportschool in elkaar gezakt. "Dat was enorm schrikken. Het leven stond letterlijk en figuurlijk even stil."

Programma's