Hithappen en het muziekjaar 1954

Hithappen en het muziekjaar 1954

In het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

In 1954 was Nederland en zeker ook Limburg vooral nog heel erg braaf. Voor radio waren we veelal aangewezen in het diepe zuiden op de Duitse zenders. Radio Luxemburg was in Limburg ongekend populair.

|

Elvis

Artiesten als Frankie Laine, Nat King Cole, Bing Crosby, Doris Day, Rosemary Clooney en Frank Sinatra voeren de Nederlandse populariteitspolls aan.

Maar het borrelde al aan de andere kant van de grote plas. Op 5 juli 1954 stond Elvis Presley zin de Sun-studio zijn eerste single op te nemen: ‘That's All Right’. Het duurde nog even voordat de Rock ’n Roll-vonk oversloeg naar Europa.

Toch even terug naar ons eigen land

In Nederland prijken tieneridolen als Eddy Christiani n Mieke Telkamp trots boven aan de populariteitslijsten. Dansorkesten als The Caballero’s en De Dizy band spelen in de Limburgse zalen en zaaltjes.

Van een echte hitlijst was in 1954 nog geen sprake, maar het blad Tuney Tunes hield in 1954 populariteitsverkiezingen: de redactie krijgt maar liefst 3.864 biljetten retour. Eddy Christiani is voor de tweede keer de populairste vocalist en zijn nummer Zeemanshart wordt uitgeroepen tot Nederlands Topnummer Van Het Jaar.

Wie was eerst...?

In het jaar 1954 verschijnen de allereerste Limburgstalige platen. Op schellak verschijnen er “singles” van twee Limburgse troubadours. Het Omega-label brengt van de Sittardse Jo Erens die op dat moment ongekend populair is de nummers ‘Limburg mie landj’ en ‘Limburg allein’ uit. Dat laatste is trouwens een bewerking van Erens’ plaatselijke hit ‘Zitterd Allein’.

Van Harry Bordon verschijnt in dat zelfde jaar ook op het Omega label een plaat met daarop de nummers 't Kapelke en ‘Wie sjoan ós Limburg is’. Bordon woont dan inmiddels niet meer in Limburg maar in Amsterdam waar hij furore probeert te maken als cabaretier op het Leidse Plein in zaken als Alcazar.

Uiteindelijk vergelijken we de catalogusnummers met elkaar dat van Bordon is 35 152 en dat van Erens is 35 151 en daarmee mogen we ervan uit gaan dat beide platen nagenoeg tegelijkertijd verschenen , maar dat Erens plaat toch net met een neuslengte verschil als eerste verscheen.

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: drager Willems-Orde en bevrijder Limburg (104) overleden

L1mburg Centraal: drager Willems-Orde en bevrijder Limburg (104) overleden

L1mburg Centraal: hout kost goud

L1mburg Centraal: hout kost goud

Weekend en volgende week: ronduit wisselvallig

Weekend en volgende week: ronduit wisselvallig

Op verzeuk op bezeuk: Dyanne Sleijpen

Op verzeuk op bezeuk: Dyanne Sleijpen

Limburg Doc: ​Portret van Limburgse topregisseur Theu Boermans

Limburg Doc: ​Portret van Limburgse topregisseur Theu Boermans

Limburg Doc: 75 jaar MAA

Limburg Doc: 75 jaar MAA

Logo 1Limburg

Programma's