Hithappen en het muziekjaar 2000

Hithappen en het muziekjaar 2000

In het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

Henk houdt in deze aflevering het muziekjaar 2000 tegen het licht.

|

Nationale hits in 2000

In de jaarlijst van de Top 40 voert in 2000 dit trio de lijst aan :

  • 1 Jody Bernal - Que Si, Que No
  • 2 Anastacia - I'm Outta Love
  • 3 Krezip - I Would Stay

Schintaler

De grote bloeiperiode van de Schintaler waren ruwweg de jaren 1999 tot en met 2003. De band trok met een grote oplegger door het (Limburgse) land en speelde in alle zalen en feesttenten die je maar kunt bedenken. 

Tot het eind van 1999 bij platenmaatschappij Marlstone, toen nog onder leiding van Conny Peters en Beppie Knubben-Kraft. Ontevredenheid bij de bandleden en de beloftes vanuit Weert maakten dat de Schintaler willen verkassen naar het Sky(lark)-label, een volle dochter van platenmaatschappij Telstar. Juridisch getouwtrek volgt. Zelfs de gang naar de Raad voor de Journalistiek wordt gemaakt. 

Beppie Knubben-Kraft eist een rectificatie van een artikel maar vangt bot. Het gaat er hard aan toe in de media destijds. Zo wordt Beppie in de krant in een artikel van Maarten van Laarhoven aangeduid als "de inmiddels losgewrikte nagel aan hun (de Schintaler) artistieke doodskist". Dat schiet bij Knubben in het verkeerde keelgat.

De band maakt in 2000 een laatste live-album bij Marlstone onder de titel “Sjpringlaevend”.

Bij Telstar maakt de band haar eerste album onder de titel “Vriegevochte”. Een sneer, knipoog of een zucht van verlichting naar de nieuwe start op het nieuwe nest. Bij deze nieuwe stap hoort ook een nieuwe weg namelijk de Nederlandstalige weg. In 2000 verschijnen er maar liefst drie Nederlandstalige singles van de band: ‘In De Stilte’, ‘Het Gaat Me Goed’ en ‘Over Een Nacht IJs’.

Ook doet de band later nog een poging om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival, de nationale selectie wordt niet gehaald.

Outside – Kixx

In het kielzog van het Schintaler-succes ontstaat vanuit het dorp Arensgenhout de jeugdige band ‘Outside’. Platenmaatschappij Skylark, opgericht door enkele leden van de Schintaler, gelieerd aan Telstar in Weert,  tekent de band. Productie van het album is in handen van producer Ron Lieberton, (onder anderen Zinatra en de Schintaler).

Bij de CD-presentatie van het tweede album KIXX zijn de bandleden gemiddeld nauwelijks 18 jaar oud.

Jool is Jool

Op 15 augustus 2000 wordt het Parkstad Limburg Stadion geopend in Kerkrade. Een grote show met veel geheimhouding vooraf. Onder meer Rowwen Hèze speelt een set vanaf een mobiel podium dat over het veld rijdt. 

Ook komt er een nieuw clublied dat met veel geheimzinnigheid is omgeven. Waar voorheen Jo Smeets van de Peanuts voor de Roda-songs zorgde of Joost Meijs wel eens een nummer zong, valt nu de keuze op Jack Vinders. De redactie van het L1 radioprogramma ‘Station Zuid’ komt vooraf in het bezit van het lied en laat ondanks het strikte embargo tóch alvast een stukje horen.

Ongenode Gaste

In 2000 verschijnt 'Arizona Stop' van de Venlose band ‘Ongenode Gaste’. Het werd uitgebracht op het Sky-label van platenmaatschappij Telstar (Johnny Hoes). De band bestaat dan uit Peter Beeker zang/gitaar, Bas Vosbeek leadgitaar, Jan Willem Eleveld bas en Sander Hendrikx drums.

De opnames vinden plaats in de Telstar Studio’s in Weert. Hoewel Ongenode Gaste destijds al een ruige band is, klinkt het album behoorlijk geproduceerd en glad. Producer Ron Lieberton haalt alles uit de kast, bijvoorbeeld door toevoeging van achtergrondzangeressen en blazers.

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Een grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondag gesloopt.

Programma's