Hithappen en het muziekjaar 1999

Hithappen en het muziekjaar 1999

In het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

Internationaal gezien maakten we in 1999 kennis met veel wereldsterren. Denk aan Britney Spears, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Ook Eiffel 65 met het nummer Blue werd een enorme hit. 1999 was een jaar met veel diversiteit in de muziek.

|

Nationale hits

De Jaarlijst van de Nederlandse Top 40 wordt door de volgende 3 hits aangevoerd:
3.Britney Spears - ...Baby One More Time
2.Vengaboys - We're Going To Ibiza!
1. City To City - The Road Ahead (Miles Of The Unknown)

Limburgse muziek

in 1999 bracht Rowwen Hèze het verzamelalbum 't Beste van 2 werelden uit. Naast de grootste hits tot dan toe bevatte de CD ook live-opnames uit de theatertour van de band. Het album bereikte een platina-status. De CD stond 27 weken in de album top 100 en bereikte een zevende plaats in de lijst.

In 1999 verscheen het laatste Carboon-album ‘Van heuére zégke...’ Het grappige van dit album is dat de liedjes al grotendeels geschreven werden ten tijde van de bekende koempel-LP’s. Thijs Arts was een van de tekstschrijvers van dit album, opgebouwd rond Limburgse sagen en legendes. De tekstdichter van de Koempel-LP’s Jan Hendriks was niet meer als schrijver betrokken bij deze plaat.

In 1999 werd ik uitgenodigd door Jack Vinders voor een van de allereerste optredens van Jak Vinders en zijn band. Die stond toen onder leiding van arrangeur en tekstschrijver Wim Kleinen. Jack maakte toen al theaterprogramma’s maar zong in die shows de originele versies van de nummers. Met de eerste single-CD ‘Ejelzer’ sloeg Vinders de Limburgstalige weg in. Groot was destijds mijn verbazing dat ik toen het eerste exemplaar van de single in ontvangst mocht nemen.

Ook een grote hit uit 1999, mede op initiatief van deze omroep, was Blaosmuziek van Gé Reinders. Wat veel mensen niet - meer - weten is dat de single in eerste instantie werd uitgebracht door deze omroep. Reinders werd bij het opnameproces gevolgd door een ploeg van het Omroep Limburg TV-programma Ôngerwaeges. Henk herinnert zich een telefoontje van Gé die op zoek was naar de arrangeur Harry Mertens. Dat bleek Hardy Mertens te zijn. Het contact tussen Reinders en Mertens leidde tot veel prachtige muzikale samenwerkingen naderhand.

LVK 1999

In 1999 werd het LVK eindelijk weer eens door een Maastrichts liedje gewonnen. Uit het niets was daar ineens ’t Merretkoer. Het koor, onder aanvoering van Erwin Brepoels, deed op 5 februari 1999 mee aan he LVK-finale georganiseerd door CV de Belhamels in de inmiddels afgebrande tennishal De Poelder. 

De LVK-finale was destijds nog niet op TV, maar alleen op radio te volgen. Bert & Ursula Garnier schreven het winnende lied ‘iech höb diech weer gevoonde’. Het lied liet Thei & Marij met ‘As dôw ’n sjterke waas’ (2de) en Gé Deenen & Wiel Vestjens met ‘’t maedje van gisteraovend’ (3de)

Ongenode Gaste

In 1999 maakte ik voor het eerst kennis met de band Ongenode Gaste. Een toegestuurd cassettebandje wekte niet alleen mijn nieuwsgierigheid, maar ook die van de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Zij organiseerden een soort talentenjacht onder de noemer ‘Singles-club’ veelbelovende bandjes konden met het insturen van een demo een live-cd-opname winnen. De Venlose band toog met een heleboel aanhang op een doordeweekse dag naar Amsterdam om daar in een kolkend Paradio twee live-tracks op te nemen.

Meer

Veel meer Limburgse hitfeitjes vind je op www.limburgsehits.com

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Winnaar nationale blues-award in Southern Blues Night op L1 TV

Winnaar nationale blues-award in Southern Blues Night op L1 TV

L1mburg Centraal - 11 mei 2021

L1mburg Centraal - 11 mei 2021

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

Logo 1Limburg

Programma's