Hithappen en het muziekjaar 1993

Hithappen en het muziekjaar 1993

In het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

Henk houdt in deze aflevering het muziekjaar 1993 tegen het licht.

|

Nationale hits van 1993

Nationaal gezien zijn dit de grote hits uit het jaar 1993.

Deze kneiters voeren de jaarlijst aan:

  • 1. 4 Non Blondes - What's Up?
  • 2. Haddaway - What Is Love
  • 3. 2 Unlimited - No Limit

Ut Geet Dig Good - Wiel Knipa

In 1993 presenteerde de stichting 'Ut gilde van Heëlesje Aodprinsen' een CD met daarop het verzameld werk van ex-opperwinkbuul Wiel Knipa.

Knipa was muzikaal actief van eind jaren 50 tot ver in de jaren 70. Het album 'Ut geet dig good' is een soort van Knipa's greatest hits. Met daarop alle Knipaklassiekers in een uitgebreid en heerlijk bombastisch en rijkelijk voorzien orkestarrangement van Jan Theelen. Door de impact van deze verzamel-CD zijn de originele versies van de liedjes van Wiel Knipa een beetje op de achtergrond geraakt.

Theo Sturme en Marij Verhaag

1993 was wel een beetje het jaar van het Tegelse zangduo Thei & Marij.

Nadat ze in 1992 met de ‘Sjterrewals’ tweede én met ‘Weej gaon ’t make’ achtste werden in de LVK-finale in Zalencentrum De Harmonie in Linne schieten ze in 1993 met 'Unne late' raak. Op 5 februari 1993 worden ze in hun eigen Tegelen in Cultureel Centrum De Haandert eerste. Het winnende nummer is geschreven door Peter van den Akker.

In hetzelfde jaar verschijnt ook het eerste CD-album van het duo 'Veur dich'. Een plaat nadrukkelijk zonder carnavalskarakter. De twee poseren op de hoes een artistieke zwart-witte coverfoto. 

De artiestennaam op het album is ‘Theo Sturme en Marij Verhaag’. Het is een mooi verzorgde plaat. Het gros van de liedjes is wederom van Peter van den Akker. Grote hits staan er eigenlijk niet op, op één uitzondering na. Het album sluit af met een volkse ballad over een bos bloemen. Jawel, 't Veldboeket, grootste hit uit hun carrière. Tekst en muziek zijn van Hannelore Winter.

Station America Rowwen Hèze

Station America van Rowwen Hèze is een cd-album uit 1993. De plaat staat 27 weken genoteerd in de album Top 100. De hoogste plaats is de 16de positie. Het dorp America is een centraal thema op het album. 

Rowwen Hèze laat met dit album definitief het imago van "feestband" achter zich. De plaat vindt ook buiten Limburg weerklank bij de serieuze pop-pers en muziekliefhebbers. Station America kent overigens geen écht grote hits. In de Nederlandse Top 40 bereikt het nummer ‘Rowwen Hèze’ over de schutspatroon van de band de 32ste plaats (38ste in de Single Top 100) De tweede single ‘Ay yay yay’ strandt op een 13de plek in de tipparade.

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Een grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondag gesloopt.

Programma's