Hithappen en het muziekjaar 1983

Hithappen en het muziekjaar 1983

In het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

In de vaste rubriek op woensdag staat Henk Hover stil bij de muziek uit een bepaald jaar. Het lot besliste vorige week dat dat 1983 zou worden.

|

Internationaal

De Nederlandse Top 40 jaarlijst wordt in 1983 aangevoerd door de volgende nummers:

3. Michael Jackson - Beat It
2. The Shorts - Comment Ça Va
1. Stars On 45 - Proudly Presents The Star Sisters

Michael Jackson maakte in dat jaar een van de best verkochte albums aller tijden namelijk 'Thriller'. Naast de al eerder genoemde single ‘Beat It’ deden ook ‘Billy Jean’ en ‘Wanna be startin' something’ het goed in ons land.

Neue Deutsche Welle

In 1983 tiert Die Neue Deutsche Welle welig in Nederland. DÖF (Tauchen Prokopetz) bereikt met ‘Codo (düse im Sauseschritt)’ de hoogste plaats in de hitlijsten, maar we maken ook kennis met de Duitsezageres Gabriëlle Kerner die met haar band Nena een nummer één hit scoort met ‘99 Luftballons’. (DÖF betekent overigens Deutsch-Österreichisches Feingefühl).

Nederpop / Limbo Pop

In 1999 werd het LVK eindelijk weer eens door een Maastrichts liedje gewonnen. Uit het niets was daar ineens ’t Merretkoer. Het koor, onder aanvoering van Erwin Brepoels, deed op 5 februari 1999 mee aan he LVK-finale georganiseerd door CV de Belhamels in de inmiddels afgebrande tennishal De Poelder. 

De LVK-finale was destijds nog niet op televisie, maar alleen op radio te volgen. Bert & Ursula Garnier schreven het winnende lied ‘iech höb diech weer gevoonde’. Het lied liet Thei & Marij met ‘As dôw ’n sjterke waas’ (2de) en Gé Deenen & Wiel Vestjens met ‘’t maedje van gisteraovend’ (3de)

LVK 1983

het LVK van 1983 vindt plaats op 25 november 1982 in de Geleense Hanenhof. De presentatie is dan nog in handen van buuttereedner Pierre Cnoops. Er zijn – voor zover bekend- zeven finalisten in dat jaar. 

Ben Erkens gaat er samen met Kapel Roed Is Droof uit Èèsjde met de hoofdprijs van door met het nummer ‘Mien Limburgs blood’. Eerkens schreef het samen met Miets Zijlstra-De Loo.

De Janse Bagge Bend

In 1982 trad de JBB op in Tsjé tijdens opnamen voor het radioprogramma KRO's NOEN-SJOW. JBB speelde onder andere het nummer "Sollicitere". 

Diskjockey Hubert van Hoof adviseerde de Janse Bagge Bendeleden om het nummer op plaat te zetten. Dat gebeurde bij platenmaatschappij Marlstone. "Sollicitere" en "'t Knôn oppe mèrt" worden opgenomen. De single kreeg nationale aandacht, Frits Spits draaide het nummer in zijn programma De Avondspits.

In januari 1983 bereikte Sollicitere binnen drie weken de Nederlandse Top-tien, met als hoogste notering plaats 8. Ook in België werd een 15e plaats gehaald.

Bij een succesvolle single hoort een succesvol album. Flazjelettentaere ziet het levenslicht, evenals twee verdere singles: Naast ‘Sollicitere’ worden de liedjes ‘De Mek’ en ‘Proemevlaai als single gereleaset. In dat zelfde jaar verschijn nog een vierde single van de Susterse heren.

Hou de R.O.Z. in de lucht

In 1983 deed de Stichting Regionale Omroep Limburg, SROL een poging om de zendmachtiging van de ROZ weg te kapen. Mensen als Sjeng Kremers (destijds gouverneur van Limburg) spraken nauwelijks meer met de omroep omdat die té kritisch en té links zou zijn. Het gekrakeel in de kranten leidde zelfs tot het oprichten van een stichting ‘Vrienden van de ROZ’ die provinciebreed tienduizenden handtekeningen ophaalde onder het motto ‘Hou de ROZ in de Lucht’.

Op 23 april van dat jaar vond er op het Vrijthof in Maastricht een protestmanifestatie plaats voor het in stand houden van de ROZ. Steunbetuigingen kwamen er van alle kanten. Zelfs Toon Hermans zou vanaf zijn vakantieadres in Zwitserland van zich laten horen. Tijdens de manifestatie waren er heel veel optredens die aan elkaar werden gepraat door -alweer- Pierre Cnoops.

Er werd ook een speciale protestsingle uitgebracht met op de ene kan de - mede door de ROZ - razend populair geworden cabaretgroep Rommedoe met onder meer Thei Dols en Tilly Maessen in de gelederen, en op de andere kant het nummer ‘Es de ROZ geit’ van de immens populaire Janse Bagge Bend, een cover van ‘De Bom’ van Doe Maar.

Woord vooraf voor de jongere luisteraars: Speulentere, de Provincie en Limburg Airlines waren titels van radioprogramma’s uit die tijd.

Meer

Veel meer Limburgse hitfeitjes vind je op www.limburgsehits.com

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: Behandeling agressieve dementie patiënten

L1mburg Centraal: Behandeling agressieve dementie patiënten

L1mburg Centraal: Zuyderland gaat weer afschalen door de drukte op de corona-afdelingen

L1mburg Centraal: Zuyderland gaat weer afschalen door de drukte op de corona-afdelingen

Komende dagen nachtvorst en geleidelijk droog

Komende dagen nachtvorst en geleidelijk droog

L1mburg Centraal: Vriendschappelijke rivaliteit MVV-RODA

L1mburg Centraal: Vriendschappelijke rivaliteit MVV-RODA

L1mburg Centraal: Nieuwe plek voor mijnmuseum Heerlen

L1mburg Centraal: Nieuwe plek voor mijnmuseum Heerlen

L1mburg Centraal: Voorbijganger voorkomt dat vrachtwagen woning binnenrijdt

L1mburg Centraal: Voorbijganger voorkomt dat vrachtwagen woning binnenrijdt

Logo 1Limburg

Programma's