Hithappen en het muziekjaar 1980

Hithappen en het muziekjaar 1980

In het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

Het jaar 1980 was een rijk jaar voor de Limburgse muziek. Henk Hover neemt je mee langs een aantal opmerkelijke muziekfeiten uit dat jaar.

|

Nationaal

In de Top 40 jaarlijst van 1980 was dit de Top 3:

  • 3 Xanadu - Olivia Newton John & Electric Light Orchestra
  • 2 De Vogeltjesdans - Electronica's
  • 1 The Winner Takes It All - Abba

Verder nog in de top 100 jaarlijst

De allereerste hit voor Maastrichtenaar Benny Neyman in 1980 is 'Ik weet niet hoe'. Het nummer komt meteen tot nummer 5. Het nummer staat maar liefst 10 weken in de Top 40 van dat jaar.

Maar ook Limburgs succes voor Kojak-acteur Telly Savalas. Hij neemt in Nederland zijn liedjes op met als grootste hit ‘Some Broken Hearts Never Mend’. Producer is Conny Peters.

Peters speelt daarnaast onder andere saxofoon, John Coenen speelt de bas en verzorgt backing vocals, Ab van Goor (Partner) drumt en Michel Nita speelt gitaar, trompet, bugel en percussie en neemt een deel van de backing vocals voor zijn rekening. 

Als Executive-Producer staat Maastrichtenaar Charly Prick vermeld. Oh ja, het liedje is trouwens eigenlijk van countrylegende Don Williams.

Vrijbuiters

1980 is ook het releasejaar van de iconische titelloze witte Vrijbuiters LP ‘met zang van Ben Verdellen’. Na het succes van ‘De vastelaoves-samba (Ome Wilie oet Brazilië)’ besluiten Ben Verdellen en producer-arrangeur en studiobaas Jan Theelen samen verder te gaan met een soort conceptalbum rond amusementsorkest ‘De Vrijbuiters’ uit Blerick en Venlo. Theelen haalt werkelijk alles uit de kast en dat resulteert in een handvol klassiekers op deze ene plaat. D'n hemel tango, Wengske aan wengske, Haciënda, Poeleke ploense en Gelök.

Bananenbokser

Gerrie Vroegop stond jarenlang op de markt van Maastricht met groente en fruit. Zijn opvallende manier van het aan de man of vrouw brengen van zijn waar inspireerde producer Harry Heltzel tot de Appelesienewals. Tot Henks verbazing staat ook Venlonaar Wim Roeffen bij de credits van een latere uitgave van het nummer.

Amerikaans met een zachte G

Lori Spee wordt geboren in Oklahoma. Sinds 1970 woont ze Geleen. Vanaf 1974 werkt ze mede door toedoen van studio-eigenaar Jan Theelen weer aan repertoire. Dat leidt tot haar debuutalbum Behind Those Eyes.

De plaat behaalt de gouden status en ze krijgt er een Edison voor. Grootste hit van de plaat is de single ‘How Many Times’ een nationale hit. Spee bouwt in de jaren 80 aan een mooie muziekcarrière en krijgt onder meer een eigen tv-show ‘Oh Lori’ en een theatertour.

I'm gonna shoot the deejay - The Press

The Press trad in de voetsporen van voorganger The Walkers. Bandleden zijn Floor Minnaert, John Coenen, Michel Nita, Rene Innemee en Walter Nita. Hun muziek had veel reggae- en ska-invloeden. Frontman Walther Nita was een opvallende verschijning. Zijn bijnaam was ‘De witte Waanzin’.

Het nummer staat zeven weken in de top 40 met als hoogste notering een dertiende plaats.

Een tekstregeltje: 

But we couldn't manage to get some airplay, 
Not even on the locals, 
Some stupid guy who came to me 
and said: "I blame it on the vocals"!

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 2 augustus 2021

L1mburg Centraal - 2 augustus 2021

L1mburg Centraal: Melissa Boekelman over de Olympische Spelen

L1mburg Centraal: Melissa Boekelman over de Olympische Spelen

L1mburg Centraal: redder in de watersnood

L1mburg Centraal: redder in de watersnood

L1mburg Centraal: Zomerparkfeest in Venlo gaat definitief niet door

L1mburg Centraal: Zomerparkfeest in Venlo gaat definitief niet door

L1mburg Centraal: sloop Emmabrug in Valkenburg gestart

L1mburg Centraal: sloop Emmabrug in Valkenburg gestart

L1mburg Centraal: zo zagen de proefuitzendingen van TV8 uit

L1mburg Centraal: zo zagen de proefuitzendingen van TV8 uit

Logo 1Limburg

Programma's