Hithappen en het muziekjaar 1976

Hithappen en het muziekjaar 1976

n het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

Henk diept in deze aflevering het muziekjaar 1976 tot op de bodem uit.

|

Top 3

De top 3 van de jaarlijst van de Nederlandse Top 40 zag er in 1976 als volgt uit:

1. ABBA - Dancing Queen
2. Tavares - Heaven Must Be Missing An Angel
3. Nazareth - Love Hurts

Pinkpop 1976

Pinkpop was in 1976 nog een eendaags festival op pinkstermaandag in het Burgemeester Damenpark in Geleen. Festivalbaas Jan Smeets had in eerste instantie de band ‘Free’ gecontracteerd als headliner maar door het overlijden van gitarist Paul Kossoff moest hij op zoek naar een nieuwe naam voor op zijn affiche. 

Optredende bands waren Little Feat, Outlaws, Streetwalkers, The Chieftains, Jess Roden Band, Sido Martens en plaatsvervangend headliner Uriah Heep.

LVK 1976

Het LVK werd in 1976 bedacht om de invloed van de "commerciële" Nederlandstalige carnavalsmuziek in Limburg te verminderen. Een van de kartrekkers destijds was Bertha Paulissen-Willen, die onder meer wethouder en gemeenteraadslid in Geleen was. 

De eerste LVK-finale werd gehouden op 18 november 1976 in Geleen en werd gewonnen door het Maastrichtse liedje Vaan Eysde tot de Mokerhei. Het nummer werd geschreven door Bert Salden en Jean Innemee.

Mississippi

In 1976 verscheen de debuutsingle van de band Pussycat. Songwriter Werner Theunissen schreef het nummer als vijf jaar eerder. Nadat de band rond de drie zingende zussen Tony Willé, Marianne Hensen, Betty Dragstra gevormd was bracht platenmaatschappij Bovema het lied uit.

De platenmaatschappij vond het nummer in eerste instantie niet hip genoeg en investeerde minimaal in promotie van de band. Diskjockey Meta de Vries pakte het nummer wel op en de rest is geschiedenis. Het nummer komt op 1 in onder meer : Nieuw-Zeeland, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Oost-Duitsland, Polen, Hongarije, Zuid-Afrika, Israël, Australië en Brazilië.

In 2001 interviewde Henk Werner Theunissen, de schrijver van Mississippi. Hij haalde hem over om de gitaar te pakken en het nummer te laten horen zoals het ooit ontstaan is...

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Spatzen 2000 voor het eerst in Wunderbar

Spatzen 2000 voor het eerst in Wunderbar

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Plankenkoorts: nieuw alternatief podium op L1 TV

Plankenkoorts: nieuw alternatief podium op L1 TV

Óngerwaeg ontmoet Sjaak van Kuëb uit Baarlo

Óngerwaeg ontmoet Sjaak van Kuëb uit Baarlo

Zo ziet het Online Limburgs Schuttersfeest uit

Zo ziet het Online Limburgs Schuttersfeest uit

Tour de L1mbourg: c'est parti!

Tour de L1mbourg: c'est parti!

Logo 1Limburg

Programma's