Hithappen en het muziekjaar 1968

Hithappen en het muziekjaar 1968

In het radioprogramma Hithappen belicht muziekredacteur Henk Hover elke woensdag een muziekjaar uit de 75-jarige geschiedenis van de Limburgse omroep.

Henk Hover schoof weer aan in hithappen vandaag. Hij diepte het muziekjaar 1968 tot op de bodem uit .

Nationaal gezien het een goed jaar voor de Limburgse artiesten.

De top 3 van het Top 40 jaaroverzicht 1968 luidt namelijk als volgt:

3 The Cats - Times Were When
2 Tom Jones – Delilah
1 Heintje - Ich Bau' Dir Ein Schlos

|

Heintje

Hein Simons , geboren in 1955 in Kerkrade had in dat naar zijn eerste nummer een hit te pakken met ‘Ich Bau' Dir Ein Schloss’. De single stond maar liefst 10 weken op nr. 1 in de top 40 van destijds. Het jaar daarvoor had Heintje al eens even aan het succes mogen ruiken met het Nederlandstalige liedje 'mamma'. Die kwam een jaar eerder in 1967 "slechts" tot een 9de plek.

Later in datzelfde hitjaar 1968 bereikte Simons zijn tweede nummer één notering in de top 40 met het lied 'Heidschi Bumbeidschi'. Die stond drie weken op 1 in de Top 40.

Nóg een Limburger op 1

In 1968 staat er nog een Limburger op één in de Top 40 namelijk Toon Hermans. Zijn carnavalskraker 'Mien waar is mijn feestneus’ staat rond vastelaovend 1968 ook vier weken op rij op de hoogste plek in de Nederlandse hitparade. Leuk om te weten , juist in dat jaar ging Toon met z’n gezin in de Maastrichtse Stokstraat wonen én werd er bij de Sittardse Marotte op 16 januari het besluit genomen hem te benoemen tot “Erekommandeur in de orde van de Pappegey”.

Speciaal voor Sjoerd

Op 13 januari 1968 treed countrylegende Johnny Cash op in de gevangenis van Folsom in Californië. Opnames hiervan worden in mei 1968 uitgebracht op de inmiddels legendarische LP 'At Folsom Prison'.

Beppie en de Globetrotters

Het zou zomaar de naam van een spannend kinderboek kunnen zijn, maar het gaat om Limburgse artiesten die aan de muziekweg timmerden in 1968.

Ook het Heerlense parodietrio ‘De Globetrotters’ gooide het in die jaren over de Nederlandstalige boeg met een single met daarop ‘Boemel Polka’ en ‘Ta tu ta ta’. Helaas betekende dit voor hen niet de grote doorbraak, hoewel ze aan het eind van 1967 nog op de landelijke TV verschenen in de Gert en Hermien-Show.

Gelukkig was Beppie Kraft in die jaren nog gewoon gruuts op haar moerstaal , ’t Maastrichts. Ze neemt in dat jaar het lied ‘Kreig'ste Unne Kale Kop’ op

Olympische Spelen

1968 Was een olympisch jaar. De spelen vonden plaats in Mexico-city. De plaat die je zo meteen gaat horen heeft daar natuurlijk alles mee te maken, maar de vraag is ook , waren er in 1968 ook sporters die medailles mee naar Limburg wisten te nemen?

Die waren er. Allereerst atlete Mia Hoogakker-Gommers uit Stein die brons won op de 800 m in een tijd van 2.02,6, een persoonlijk record. Ook wielrenner Jan Krekels nam een medaille mee naar Sittard. Krekels won zelfs goud op de 100 km ploegentijdrit, samen met Fedor den Hertog, René Pijnen en Joop Zoetemelk.

Al deze sportfeitjes naar aanleiding van een plaatje van de Zuidlimburgse band ‘The Singing Stars’. Frontman was Frans Croonenberg uit Gulpen. Hij zingt van een 45 toeren vinyl uit 1968 : ‘Met Kitty Naar Mexico City’.

Foto: Nationaal Archief
Foto: Nationaal Archief

Hithappen

De lekkerste hits van dit moment! Iedere werkdag van 13:00 tot 16:00 op L1 Radio.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Óngerwaeg ontmoet Sjaak van Kuëb uit Baarlo

Óngerwaeg ontmoet Sjaak van Kuëb uit Baarlo

Zo ziet het Online Limburgs Schuttersfeest uit

Zo ziet het Online Limburgs Schuttersfeest uit

Tour de L1mbourg: c'est parti!

Tour de L1mbourg: c'est parti!

L1mburg Centraal - 23 juni 2021

L1mburg Centraal - 23 juni 2021

L1mburg Centraal: GGD houdt rekening met coronagolf in het najaar

L1mburg Centraal: GGD houdt rekening met coronagolf in het najaar

L1mburg Centraal: Mike Teunissen weer present in de Tour

L1mburg Centraal: Mike Teunissen weer present in de Tour

Logo 1Limburg

Aantal meldingen van discriminatie flink gestegen

Aantal meldingen van discriminatie flink gestegen

Het aantal Limburgers dat vorig jaar melding heeft gemaakt van discriminatie is flink gestegen. In 2020 kreeg de Antidiscriminatievoorziening (ADV) 512 meldingen binnen, tegenover 280 het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 83 procent.

Programma's