Hier is mijn vaderland: Voerendaal

Hier is mijn vaderland: Voerendaal

Zaterdag 16 april 12:30 | 13:55 | 15:30 | 18:00 | 19:00, zondag 17 april 12:30 | 13:55 | 15:30, maandag 18 april 15:45, dinsdag 19 april 13:55 | 16:30 | 21:00, woensdag 20 april 15:45, donderdag 21 april 13:55 en vrijdag 22 april 15:45 op L1 TV

In deze aflevering van 'Hier is mijn vaderland' brengen we een bezoek aan de gemeente Voerendaal.

De 25 minuten durende aflevering is een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten. “Hier is mijn vaderland” wordt gepresenteerd door Fabienne Nijsten, bekend van L1 TV.

In Voerendaal zijn veel sporen van bewoning gevonden uit de Romeinse tijd. Ook over het middeleeuwse verleden is hier veel bekend. Een gemeente met een rijke geschiedenis dus. De pilaren rond het gemeentehuis herinneren aan het Romeins verleden, met er tussen de dialectbenaming van de kernen. Een leuk initiatief!

Kunrade
De Kunradersteengroeve is een bovengrondse kalksteengroeve. Rond 1970 werd de groeve gesloten. Sinds 2012 wordt de Kunradersteengroeve weer gebruikt voor de winning van kalksteen in dagbouw en wel op een milieuverantwoorde manier. Fabienne ontmoet hier Bas Vervuurt die vol passie vertelt over de Kunradersteen. De Kunderberg ligt op de flank van het Plateau van Ubachsberg. Op de hellingen komen soortenrijke kalkgraslanden voor met veel orchideeën, kalkbossen, met struweel begroeide graften en holle wegen. Een prachtig natuurgebied om even te onthaasten. Het landschap is voor dassen zeer geschikt om er hun burchten te bouwen. 

Winthagen
Winthagen ligt “verstopt” in het Zuid-Limburgs landschap. En wie hier goed rondkijkt ontdekt details over de eeuwenoude rijke geschiedenis. Het gehucht heeft een beschermd dorpsgezicht met zes woningen die aangewezen zijn als rijksmonument. In de omgeving zijn oude restanten van zes kalkovens gevonden. Rondom Winthagen is er een 8 km lange wandelroute langs wijngaarden. Tijd voor een bezoek van Fabienne aan Ruud Verstegen van landgoed “Overst.” Een enthousiaste verteller!

Zomerfestival
Sinds 2016 wordt jaarlijks het “Zomerfestival Voerendaal” georganiseerd . Rekening houdend met de coronavoorschriften lukte het toch om ook in 2020 een geslaagd “lustrumfestival” te organiseren. Woordvoerder Fenna Ograjensek: “Uniek aan het “Zomerfestival Voerendaal“ is te kijken welke pareltjes we in de eigen gemeente hebben op het gebied van verschillende cultuuruitingen. Het is nooit alleen een concert, een wandeling door een van die onontdekte plekjes in Voerendaal of het hapje en drankje van een van de horeca ondernemers. Bij de vele optredens, vaak in de buitenlucht, wordt ook gekeken naar een goede mix van professionals en amateurs.” Waarin een kleine gemeente groot kan zijn! 

Ook in 2021 bezochten we verschillende cultuuruitingen van het “Zomerfestival Voerendaal. ”Het was ook nu hartverwarmend om de diverse verenigingen en solo-optredens bij te wonen, inclusief coronavoorschriften natuurlijk. Cultureel Voerendaal laat in het 10-daagse cultuurfestival zien dat ze als gemeente groot kan zijn door haar eigen parels! Een combinatie van zien, luisteren, proeven en voelen. Er bij zijn en genieten van “Hier is mijn vaderland”. 

Cortenbach
Kasteel Cortenbach is een van de 4 kastelen die Voerendaal rijk is. Het kasteel is tegenwoordig particulier bezit en niet voor publiek te bezichtigen. Het Laurentiusplein is een bekend en beschermd dorpsgezicht met een tastbare herinnering aan het mijnverleden. De kolonie omvat 143 woningen aan een straat die de vorm van een halve cirkel vormt. Het werd in 1915-1921 gebouwd naar ontwerp van Jan Stuyt. In de periode 1999-2005 zijn de woningen gerenoveerd. Gerespecteerd cultureel erfgoed dus. 

Voor het stationsgebouw “De dame van Voerendaal”, een kunstwerk dat herinnert aan een vondst uit de Romeinse tijd. Bij het heuvelland van Zuid-Limburg wordt al gauw gedacht aan o.a. Epen, Slenaken en Vijlen. Maar wat te denken van de gemeente Voerendaal met bv. De Vrakelberg met zijn graften en een plateau met fantastische vergezichten. Dat is toch ook “lekker weg in eigen land.”

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadsmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadsmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's