Hier is mijn vaderland: Venray

Hier is mijn vaderland: Venray

Zaterdag 30 april 12:30 | 15:30 | 18:00, zondag 1 mei 12:30 | 13:55 | 15:30, maandag 2 mei 15:40, dinsdag 3 mei 13:55 | 16:30 | 21:00, woensdag 4 mei 15:40, donderdag 5 mei 13:55 | 16:30 | 21:00 en vrijdag 6 mei 15:40 op L1 TV

In deze aflevering van 'Hier is mijn vaderland' brengen we een bezoek aan de gemeente Venray.

De 25 minuten durende aflevering is een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten. “Hier is mijn vaderland” wordt gepresenteerd door Fabienne Nijsten, bekend van L1 TV.

Venray en omgeving is gelegen tussen Peel en Maas en kenmerkt zich door veel groen en gevarieerde landschappen. Het centrum heeft gezellige pleinen met veel terrasjes en er wordt veel georganiseerd. Het hele jaar door zijn er regelmatig evenementen en activiteiten te beleven voor jong en oud. De schouwburg ligt in hartje Venray. Het is een gezellig theater met jaarlijks ruim 100.000 bezoekers en op het programma staan professionele voorstellingen en evenementen uit de regio.

In het centrum ligt ook de Petrus Bandenkerk, door de inwoners van Venray bijna altijd Grote kerk genoemd. De oorsprong dateert uit de 15e eeuw en ondanks de beeldenstorm en de Tweede Wereldoorlog bezit de kerk een unieke verzameling beelden. Wij ontmoeten hier Jan van Casteren. Er is veel groen in en rondom Venray met onder meer de Paardekop. Tijdens een wandeling kun je ook de uitkijktoren van dit natuurgebied beklimmen.

Venray en de oorlog
Venray en de oorlog, daar kun je helaas niet omheen. De Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland en met bijna 32.000 doden is het ook nog eens de grootste. Hier liggen niet alleen Duitse soldaten maar onder anderen ook SS-leden en oorlogsmisdadigers. We ontmoeten er verhalenverteller Frans van de Pas. Op het Engels kerkhof liggen 692 geallieerde soldaten die omkwamen in de omgeving van Venray in de Tweede Wereldoorlog. Bij de Vredeskerk is een monument gebouwd door alle landen die betrokken waren bij de slag om Venray in 1944. Een kanaal, dat we defensiekanaal noemen, en ernaast gelegen betonnen bunkers vormen de zogenaamde kazematten. Deze Peel-Raamstelling is een verdedigingslinie uit de tweede wereldoorlog, maar die was helaas voor de Duitse bezetters geen enkele barrière. De restanten zijn nu een Rijksmonument.

St. Annapark
Venray heeft een rijke geschiedenis wat psychiatrie betreft. Het St. Annapark is van oorsprong een psychiatrische instelling. In het museum voor psychiatrie ontmoeten wij Jac Haegens. Hij vertelt met verve over het psychiatrisch verleden van Venray.

Odapark
Het Odapark is een park op een voormalig glooiend stuifzandgebied, waar ook een aantal oude bomen en lanen zijn te vinden. Het park is een centrum voor hedendaagse kunst. Er worden een 60-tal eigentijdse beelden tentoongesteld en het is vrij toegankelijk.

Een bekend natuurgebied in Venray is de Boshuizerbergen. Op enkele plekken komt hier nog actief stuifzand voor. De Boshuizerbergen is bekend vanwege zijn jeneverbesstruweel.

Wanssum
De haven van Wanssum is tussen 2018 en 2021 aanzienlijk uitgebreid. Het is uitgegroeid tot een steeds belangrijkere binnenhaven. In het Maaspark Ooyen-Wanssum zijn op tal van plaatsen geulen en laagtes aangelegd. Die zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas.

Ysselsteyn
Het dorp Ysselsteyn werd gesticht in 1921 in het kader van grootschalige ontginningen die toen in de Peel plaatsvonden. Het was een zogeheten “modelontginningsdorp.” In 2021 bestond Ysselsteyn 100 jaar!

Muziek en dans
Als het over dansen gaat dan ben je in Venray aan het juiste adres. Er zijn hier meerdere dansscholen. Met zo’n 600 leerlingen is “Dizzy dance”, op de voetbalvereniging na, zelfs de grootste vereniging van Venray. Dizzy Dance is opgericht in 1991 door Wilma Keijzers. De gemeente Venray is rijk aan muziekgezelschappen, het zijn er liefst zo’n 30 ! Het oudste is de Koninklijke Harmonie Euterpe met een rijke historie van meer dan 170 jaar. Wij gingen eens kijken en luisteren bij een repetitie en ontmoetten daarbij ook een aantal enthousiaste musici.

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: freelance vormgever

Vacature: freelance vormgever

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Logo 1Limburg

Programma's