Hier is mijn vaderland: Vaals

Hier is mijn vaderland: Vaals

Zondag 11 oktober 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00, dinsdag 13 oktober 13:25 | 14:05 | 16:00 | 21:00 en vrijdag 16 oktober 13:25 | 21:00 op L1 TV.

In de tweede aflevering van “Hier is mijn vaderland” bezoeken we de gemeente Vaals. Een gemeente die uit 4 kernen bestaat: Vaals, Vijlen, Lemiers en Holset. Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten bedachten het format van deze serie met als presentator Fabienne Nijsten.

Vaals grenst aan Duitsland en België en is daardoor euregionaal georiënteerd. De gemeente kent daarbij ook een echte internationale samenleving, want er wonen liefst ruim 70 verschillende nationaliteiten. In de Katzensprung, een groot studentencomplex, wonen veel studenten van de universiteit van Aken

Boven op de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland, bevindt zich het drielandenpunt. Vaals kent een rijke geschiedenis en daarbij herinneren nog verschillende gebouwen aan de Akense textielfabrikant von Clermont, die in Vaals een lakenfabriek begon. Enkele voorbeelden daarvan zijn het gemeentehuis, Kasteel Bloemendal en Vaalsbroek. De Kopermolen in Vaals, een voormalige Evangelische Lutherse kerk, is een centrum voor kunst en cultuur. Presentator Fabienne bezoekt vervolgens het Museum Vaals dat gehuisvest is in een voormalig klooster. Hier kan men honderden heiligen beelden bewonderen, een unieke verzameling in een gepaste omgeving.

Een van de kernen van Vaals is Lemiers en hier bevindt zich de Sint- Catharinakapel. Ze stamt uit de 12e eeuw en is van oorsprong een Romaans zaalkerkje, gewijd aan de Heilige Catharina van Alexandrië. Rond 1977 werd de kapel gerestaureerd . Het sluitstuk van deze renovatie werden de zeer bijzondere muur-en plafondschilderingen door Hans Truijen. Een fraai staaltje vanmonumentaal erfgoed van Von Clermont is kasteel Bloemendal. Tegenwoordig een hotel, maar in de vorige eeuw was hier een klooster, internaat en scholengemeenschap gevestigd. Wij ontmoeten hier Monique Junggeburt, oud leerling van de scholengemeenschap. Rond haar twintigste vertrok ze naar Amsterdam om er te studeren. Met Vaals had ze het wel zo’n beetje gehad. Immers in Amsterdam gebeurde het.Nu woont ze met haar man weer in Vaals Zij moest eerst weggaan om Vaals opnieuw te ontdekken. 

Een andere kern van Vaals is Vijlen, een kerkdorp dat een rijk verenigingsleven kent. Wij ontmoeten hier Jos Delamboy, commandant van schutterij St. Joseph. Jos vertelt met veel enthousiasme over ‘zijn’ schutterij. 

75 Jaar bevrijding werd in Vaals groots gevierd. Er vond o.a. een indrukwekkende openluchtmis plaats op het Von Clermontplein, waaraan veel verenigingen van Vaals deelnamen. Jo Kern, voorzitter van Koninklijke Harmonie St.Caecilia memoreert een emotionele concertreis die ze maakten naar Polen met daarbij een indrukwekkend en uniek muzikaal bezoek aan Auschwitz, het concentratiekampcomplex.In de St. Pauluskerk vond een concert plaats met als thema “oorlog en vrede”. Muzikaal talent uit Vaals nam hier aan deel o.a. het Vaalser mannenkoor.

In de Kopermolen ontmoet Fabienne oud burgemeester Reg van Loo. Hij is dankbaar over de ruimte die de samenleving gaf om te kunnen bereiken wat wenselijk was. Een wereld beroemde operazanger is John Bröcheler, geboren en getogen in Vaals Fabienne spreekt met hem over zijn grote internationale carrière en over zijn revalidatie na het herseninfarct dat hem trof in 2018. Een andere kern van Vaals is Holset. Harrie Leunessen is de nieuwe burgemeester van Vaals. Hij voelde zich al gauw thuis in deze prachtige gemeente.

Hier is mijn vaderland

Zes programma's over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

Zondag om 14:00, 15:30, 18:00 en 21:00 op L1 TV, met herhalingen op dinsdag en vrijdag.

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

L1mburg Centraal: griezelen in Koningslust

L1mburg Centraal: griezelen in Koningslust

L1mburg Centraal: Laurens' liefde voor vleesetende planten

L1mburg Centraal: Laurens' liefde voor vleesetende planten

L1mburg Centraal: actie voor psychologische problemen bij jongeren

L1mburg Centraal: actie voor psychologische problemen bij jongeren

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

Zondag veel bewolking, regen en 17-18 graden bij meer wind dan vandaag

Zondag veel bewolking, regen en 17-18 graden bij meer wind dan vandaag

Logo 1Limburg

Steeds meer overlast door verwarde mensen

Steeds meer overlast door verwarde mensen

Het aantal meldingen over verwarde personen blijft stijgen. In de eerste helft van dit jaar kwamen er 3.369 meldingen bij de Limburgse politie binnen. Dat zijn er bijna 400 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Programma's