Hier is mijn vaderland: Stein

Hier is mijn vaderland: Stein

Zaterdag 9 april 12:30 | 13:55 | 15:30 | 18:00, zondag 10 april 13:55 | 15:30, dinsdag 12 april 13:55 | 16:30 | 21:00, woensdag 13 april 15:40, donderdag 14 april 13:55 21:00 en vrijdag 15 april 15:40 op L1 TV

In deze aflevering van 'Hier is mijn vaderland' brengen we een bezoek aan de gemeente Stein.

De 25 minuten durende aflevering is een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten. “Hier is mijn vaderland” wordt gepresenteerd door Fabienne Nijsten, bekend van L1 TV.

Terugkijken

Maasvallei
Stein wordt ook wel het hart van de Maasvallei genoemd. “Alles mit de naas nao de Maas” wordt ook wel gezegd. Het gehucht Maasband telt slechts 3 straten. Een van de oudste inwoners is Mart Op den Camp. Wij hebben een verrassende ontmoeting met hem.

Centrum
Stein heeft een gezellig winkelcentrum dat veel ruimer is dan het oude, dat in 2009 door brand werd verwoest. Groenewald is in Stein een scholengemeenschap met opleidingen voor VMBO, Havo en VWO.

Kasteelruïne Stein is een omgracht complex dat bestaat uit een ruïne van een oude hoofdburcht met voorburcht. De oorsprong van het kasteel is een waterburcht. Het park eromheen is vrij toegankelijk. “Een parel in de Maasvallei,” zo wordt het Heidekamppark ook wel genoemd. En dan te bedenken dat dit ooit een stortplaats was van het nabije chemieconcern DSM. Het is open, weids en er zijn brede paden. Een tachtig meter lange voetgangersbrug vormt een indrukwekkende entree om daarna groen te kunnen genieten.

Urmond
Urmond is, historisch gezien, een oud- middeleeuws stadje dat omstreeks 1300 stadsrechten verkreeg. De opkomst van Urmond is te danken aan de scheepvaart op de Maas. Bekend in Oud-Urmond is de Terpkerk. Het kerkje wordt tegenwoordig vooral gebruikt als expositieruimte voor kunstenaars. De Ur is een beek die loopt vanaf Stein tot aan de Maas bij Urmond. In Urmond-Oost staat de fraaie Urmondse Standerdmolen in de Mondiale Beeldentuin “Molenpark.”

Elsloo
Elsloo kent een fraaie oude kern en het streekmuseum is in de verre omtrek bekend. Met respect voor het verleden wordt het steeds meer een kenniscentrum. We ontmoeten hier streekhistoricus Guus Peters. De Augustinuskerk staat op het hoogste punt van Elsloo. Delen van het oude dorp zijn door de aanleg van het Julianakanaal verdwenen. Elsloo bezat al van oudsher een kasteel, al van voor de dertiende eeuw. Restanten van de voormalige burcht zijn bij extreem laag water van de Maas nog zichtbaar. Het huidige kasteel ligt op honderden meters af van de oorspronkelijke plek en was aanvankelijk een herenhuis met bijgebouwen. Het kasteelpark gaat over in het Elsloërbos en het Bunderbos. Een fraai hellingbos met bronbeekjes en een rijke flora en fauna.

Berg aan de Maas
In Berg aan de Maas verbindt een veerpont de beide Limburgen. De veerpont heeft een aantrekkingskracht op wandelaars, fietsers en motorrijders. Volleybalvereniging ADC is een van de grootste volleybalverenigingen in Limburg en zelfs in Nederland. De trainingen vinden plaats in Stein, Urmond en Elsloo in verschillende zalen. In de zaal in Urmond ontmoeten wij tijdens een training Maud Schroevers. Zij vertelt enthousiast over de bloeiende vereniging. In Oud-Stein, vlakbij de haven, staat de Martinuskerk. Begin jaren zestig was de haven nog de grootste binnenhaven van Nederland. De toren van de Martinuskerk stamt uit de 14e eeuw en is van mergel.

Meers
Blikvanger bij het Grensmaasproject in Meers is de Bomencirkel, een bijzonder monument van 2000 jaar oude bomen. Bij het Grensmaas-project wordt grind gewonnen, waardoor de Maas flink wordt verbreed. De rivier kan dan hoogwater opvangen en dat is vooral noodzakelijk als we denken aan de klimaatverandering. Grote grazers zoals Konikpaarden en Galloway-runderen zorgen voor een afwisselend landschap, waar allerlei planten en dieren een plek vinden. Mandoline Ensemble en Orkest “The Strings” uit Stein is nationaal en internationaal bekend. Wij ontmoeten dirigente Annemie Hermans en wonen een muzikale repetitie bij.

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

L1mburg Centraal: recordwarme februarimaand achter de rug

L1mburg Centraal: recordwarme februarimaand achter de rug

Pascale Plusquin naar Natuur en Milieufederatie Limburg

Pascale Plusquin naar Natuur en Milieufederatie Limburg

Meerwaarde dialect te vinden in kinderopvang

Meerwaarde dialect te vinden in kinderopvang

Gepensioneerde chauffeurs op de vrachtwagen

Gepensioneerde chauffeurs op de vrachtwagen

636 Limburgers jarig op 29 februari

636 Limburgers jarig op 29 februari

Recordwarme februarimaand achter de rug

Recordwarme februarimaand achter de rug

Programma's