Hier is mijn vaderland: Simpelveld

Hier is mijn vaderland: Simpelveld

Zaterdag 2 april 13:55 | 15:30 | 18:00 | 21:00, zondag 3 april 12:30 | 13:55 | 15:30, maandag 4 april 15:40, dinsdag 5 april 13:55 | 16:30 | 21:00, woensdag 6 april 15:40, donderdag 7 april 13:55 | 16:30 | 21:00 en vrijdag 8 april 15:40 op L1 TV

In deze aflevering van 'Hier is mijn vaderland' brengen we een bezoek aan de gemeente Simpelveld.

De 25 minuten durende aflevering is een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten. “Hier is mijn vaderland” wordt gepresenteerd door Fabienne Nijsten, bekend van L1 TV.

Terugkijken

Station als kloppend hart
Simpelveld ligt in een dal met steile hellingen. Zo’n 100 jaar geleden was het station Simpelveld het economisch centrum aan de spoorlijn van Aken naar Maastricht. Het oude stationsgebouw uit 1908 is nu het kloppend hart van de Miljoenenlijn. Een aparte beleving is natuurlijk opstappen op station Simpelveld in een stoomtrein van ruim 100 jaar oud. De miljoenenlijn loopt dwars door het schitterend Zuid-Limburgse heuvelland. Op het station in Simpelveld ontmoet Fabienne Nijsten Jasper Kroese. Vol enthousiasme vertelt hij over de Miljoenenlijn en over de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

Klooster en hellingbos
Een begrip in Simpelveld is het klooster van de Zusters van het Arme Kind Jezus. Sinds 2018 is in het klooster het “Museum de Schat van Simpelveld” gevestigd. En inderdaad: op het gebied van religieus erfgoed kun je hier van een zeer bijzondere schat spreken! Wij ontmoeten hier zuster Marie-Anne. Achter het klooster ligt een prachtig hellingbos met onder meer eeuwenoude beuken en monumenten zoals kruiswegstaties. Er is ook een Mariagrot aangelegd. De stichting “Vrienden van het hellingbos” onderhoudt het geheel met veel zorg. Het bos is een combinatie van cultuur en religieus erfgoed in het centrum van Simpelveld waar je ook heerlijk kunt wandelen en onthaasten. De Oude Molen is een watermolen aan de Eyserbeek, die als korenmolen werd ingericht. Ze heeft tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw gefunctioneerd en het is een nationaal monument.

Kunrader steen
De gemeente Simpelveld heeft een aantal rijksmonumenten die zijn opgetrokken uit Kunradersteen. Ook de Sint-Remigiuskerk in het centrum is gebouwd met Kunradersteen. Bocholtz behoort eveneens tot de gemeente Simpelveld en heeft op het gebied van historie ook een rijk verleden. Als we van Simpelveld naar Bocholtz gaan passeren we een viaduct. Kunstenares Tanja Ritterbex, die opgroeide in Bocholtz, kreeg de opdracht om het viaduct te beschilderen. Ze liet zich met haar eigen visie inspireren door allerlei Romeinse vondsten in deze omgeving. We ontmoeten Tanja tijdens haar werkzaamheden.

Bocholtz
Een prachtig cultureel erfgoed is kasteel de Bongard, dat ligt in het dal van de Bocholtzerbeek. Het kasteel wordt particulier bewoond en is dus niet toegankelijk voor publiek. In het centrum van Bocholtz zien we de Jacobus de Meerdere kerk, ontworpen door de bekende bouwmeester Pierre Cuypers. Hoeve Overhuizen of Oberhausen is een monumentaal boerderijcomplex met een rijke geschiedenis. Hier ontmoeten we historicus Luc Wolters. In Bocholtz zijn ook veel Romeinse opgravingen gedaan. Bij Vlengendaal zijn een villa en askisten gevonden. Een kopie van de belangrijkste sarcofaag die in 1930 door Andreas Wierts tijdens graafwerkzaamheden werd gevonden is gelukkig te zien in Bocholtz. Marc Hermans kan hier vol passie over vertellen. De originele sarcofaag is een absolute topvondst en deze bevindt zich in Leiden in het Rijksmuseum van Oudheden. In Bocholtz brengen we natuurlijk een bezoek aan de Koninklijke Philharmonie Bocholtz, een symfonisch bezet harmonieorkest dat opgericht werd op 15 augustus 1886. De oprichting vond plaats in de harmoniezaal en deze zaal is nog steeds hun lokaal. We gingen kijken bij een repetitie. De Philharmonie is alom bekend en musiceert in de concertafdeling.

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's