Hier is mijn vaderland: Roerdalen

Hier is mijn vaderland: Roerdalen

Zondag 8 november 14:01 | 15:30 | 18:00 | 21:00, dinsdag 10 november 13:25 | 15:44 en vrijdag 13 november 14:21 | 16:14 en 21:00 op L1 TV

In deze aflevering van “Hier is mijn vaderland” bezoeken we de gemeente Roerdalen en die bestaat uit 6 kernen: Herkenbosch, Melick, Montfort, St. Odiliënberg, Posterholt en Vlodrop. Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten bedachten het format van deze serie, met als presentator Fabienne Nijsten.

In Vlodrop staat een standbeeld van Gerard Krekelberg, schrijver van het Limburgs volkslied. Wat is mooier dan de muziek van “Daar is mijn vaderland” te horen in de serie “Hier is mijn vaderland?” 

Basiliek
De basiliek in St. Odiliënberg met zijn twee torens is een monumentaal pronkstuk, gebouwd in Romaanse stijl. Er is heel wat gerestaureerd en gereconstrueerd. In 1957 werd de kerk door de paus tot basiliek verheven. Vlakbij de basiliek stroomt de Roer. Ter hoogte van Vlodrop bereikt de rivier Nederlands grondgebied. Ze meandert via Herkenbosch, Melick en St. Odiliënberg naar het noordwesten en mondt bij Roermond uit in de Maas. 

Jeugd
Wij bezoeken Jeugdorkest Play The Beat, o.l.v. Manon Verstegen. Wie de jeugd heeft de toekomst. Ook als het over blaasmuziek gaat hier in Roerdalen. Play The Beat, de, P is van Posterholt, de T van Träötje, ’t Reutje en de B van Berg, St. Odiliënberg. De naam is zelf verzonnen en gekozen door de jeugdleden! Zij hebben een gezamenlijke hobby: samen muziek maken. 

Kasteel
Kasteel Montfort ligt even buiten de kern van Montfort. Het is gebouwd rond het jaar 1260, in opdracht van Hendrik III van Gelre, die zich later ook 'Heer van Montfort' noemde. Na fasen van verbouwingen, belegeringen, branden maar ook eigenhandig afbreken was het kasteel vervallen tot een ruïne. Sinds 1961 is het kasteel in bezit van de Stichting Kasteel Montfort. Fedor Coenen, geboren en getogen in Montfort stond aan de wieg van de restauratie en hij vertelt over de historie. 

Snoepgoed
In Posterholt gaan we met Fabienne naar Marie-Anne’s snoepwinkeltje, een lust voor het oog en onze smaakpapillen. Pure nostalgie. De kerk van Herkenbosch kent een roerige geschiedenis. In de Tweede Wereldooorlog werd de kerk deels verwoest. In 1948-1949 werd de huidige kerk gebouwd en daarbij werden de oude fundamenten en oude zuilen opnieuw gebruikt. In 1992 werd de kerk zwaar beschadigd door een aardbeving. De volledige kerk werd daarna gerestaureerd, waarbij de toren een nieuwe houten spits kreeg. Een propeller, symbool voor onze vrijheid, herinnert In Herkenbosch aan 6 Engelse vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog werden neergehaald. Daarbij kwamen 27 mannen om het leven. 

Natuur
Het Nationaal Park de Meinweg is de parel in Roerdalen wat de natuur betreft. Afwisselende landschappen en een unieke flora en fauna. 20 April 2020 brak helaas een grote brand uit en veel planten en dieren werden het slachtoffer. Voor bewoners van Herkenbosch ontstond door een noodzakelijke evacuatie extra ongemak. Het natuurherstel zal jaren duren. 

Maharishi
In Vlodrop station bevindt zich het wereldhoofdkwartier van de beweging Transcendente Meditatie met miljoenen aanhangers van de Indiase goeroe Maharishi. Het Bospark is hier een plek waar je kunt genieten en is vrij toegankelijk. Hier ontmoeten we Laurens Bijl, gelukscoördinator in Roerdalen. Inwoners hebben mogen aangeven op welke plaats zij in Roerdalen “klein geluk” aantreffen. Uiteraard bezoeken we een aantal van die verkozen geluksplekken. 

Molen
Bij de molen in St. Odilienberg bevindt zich in de molenloods het atelier en galerie van kunstenares Marleen Hanssen. Schilderen is haar passie. Als Marleen een dag niet geschilderd heeft, vindt ze het zonde van de dag. In 2019 organiseerde schutterij Broederschap St. Andreas uit Melick het bondsschuttersfeest. Paul Verhezen vertelt wat er allemaal komt kijken bij zo’n organisatie en over het verloop van het schuttersfeest. Monique de Boer-Beerta is burgemeester van Roerdalen. Zij is niet geboren en getogen in Limburg, maar ze vond hier wel haar vaderland!

Hier is mijn vaderland

Zes programma's over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

Zondag om 14:00, 15:30, 18:00 en 21:00 op L1 TV, met herhalingen op dinsdag en vrijdag.

Postbus 31 - 28 februari 2021

Postbus 31 - 28 februari 2021

The Maestro & The European Pop Orchestra op L1 TV

The Maestro & The European Pop Orchestra op L1 TV

Óngerwaeg in Ransdaal: best wel zen!

Óngerwaeg in Ransdaal: best wel zen!

L1mburg Centraal - 27 februari 2021

L1mburg Centraal - 27 februari 2021

Zondag vrij zonnig en 11 tot 12 graden

Zondag vrij zonnig en 11 tot 12 graden

L1mburg Centraal: Een jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland

L1mburg Centraal: Een jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland

Logo 1Limburg

Programma's