Hier is mijn vaderland: Nederweert

Hier is mijn vaderland: Nederweert

Zondag 29 november 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00, dinsdag 1 december 13:25 | 14:30 | 15:45 | 21:00 en vrijdag 4 december 21:00 op L1 TV.

In de derde aflevering van “Hier is mijn vaderland” bezoeken we de gemeente Nederweert. De gemeente Nederweert bestaat uit 5 kernen: Nederweert, Nederweert-Eind, Leveroy, Budschop en Ospel. Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten bedachten het format van deze serie, met als presentator Fabienne Nijsten.

Het baken van Nederweert
Van ver is hij al te zien, de toren van de Sint Lambertuskerk: ongetwijfeld ”het baken van Nederweert.” In deze gemeente komen 3 kanalen samen: te weten de Noordervaart, Zuid-Willemsvaart en het kanaal Wessem- Nederweert. Op een luchtopname is dat goed te zien.

Overal natuur
Nederweert heeft terecht de naam een echt groene gemeente te zijn. De natuurgebieden Sarsven en de Banen, het Weerterbos en de Groote Peel zijn daarvan mooie voorbeelden. In de Groote Peel ontmoet Fabienne Marijke Vaes, medewerkster bij Staatsbosbeheer. Marijke loopt dagelijks door de Groote Peel, niet alleen voor haar werk maar ook privé. Zij heeft als hobby natuurfotografie en wil datgene wat zij ziet delen met andere mensen. En dat doet Marijke met prachtige natuurfoto’s die vaker worden gepubliceerd. 

Jong talent
We brengen vervolgens een bezoek aan Jos Levels, eigenaar en initiatiefnemer van theaterboerderij “Boeket.” In dit knus theater programmeert hij van jong talent uit de regio tot artiesten met gevestigde landelijke namen. Wij waren er bij tijdens een avond met jonge talenten uit de regio Nederweert. Het centrum van Nederweert kent prachtige monumentale panden. Midden in de Kerkstraat staat een imposant bronzen standbeeld. De maker, kunstenaar Jack Poell vertelt ons met verve over de opdracht die hij kreeg, met daarbij het historisch verhaal achter het kunstwerk.

In Nederweert-Eind bevindt zich de Einderhoof, een interessant openluchtmuseum. Het onderwerp “muziek” is in de gemeente Nederweert erg belangrijk en de slogan” Muziek, begin er jong mee” is hier heel toepasselijk. Anouk Roost- Reinders is muziekpedagoog en zij geeft o.a. de cursus “muziekpret voor dreumesen.” Vol passie vertelt Anouk over haar liefde voor muziek, waarbij we haar natuurlijk ook aan het werk zien. 

Indrukwekkend
Midden in een woonwijk bevindt zich een prachtig onderhouden militaire begraafplaats. Hier liggen 360 Britse militairen begraven die sneuvelden vlak na de bevrijding van Nederweert in 1944. Zeer indrukwekkend om daar bij stil te staan. Kerkdorp Ospel is zelfs landelijk bekend van het festival “Moulin Blues.” In 2020 zou het de 35ste keer plaatsvinden, maar het werd helaas vanwege corona afgelast. 

Verbindend
Henk Evers, oud-burgemeester van Nederweert is, zonder overdrijving, een echte “bluesfanaat.” Hij is daarbij ook nog zanger/muzikant bij de ”21BoeketBluesBand.” Bij de sfeervolle Peelboerderij van Staatsbosbeheer, waar hij met de band ook vaker optrad, hebben Fabienne en Henk een geanimeerd gesprek en maakten we opnamen van het optreden. Brug 15 verbindt Nederweert met Budschop, een van de kernen. Leveroy is ook een kern van Nederweert en hier bruist het van muziek. De Percussygroep van “Fanfare Concordia” speelt op hoog niveau en in 2019 werden ze Nederlands kampioen. Erwin Pellemans, voorzitter van Fanfare Concordia en lid van de Percussygroep, vertelt over de hechte vriendengroep en hun passie. We maakten fraaie opnamen van deze topmusici. 

Burgemeester Birgit Op de Laak is nu 1 jaar burgemeester van Nederweert. Zij is zeer enthousiast over haar gemeente. Het motto “samen groots, samen doen” is in Nederweert dagelijkse praktijk.

Hier is mijn vaderland

Zes programma's over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

Zondag om 14:00, 15:30, 18:00 en 21:00 op L1 TV, met herhalingen op dinsdag en vrijdag.

Jocusblad De Träöt: Kump vastelaovend kommende jaore mier truuk beej de kern?

Jocusblad De Träöt: Kump vastelaovend kommende jaore mier truuk beej de kern?

L1mburg Centraal - 26 januari 2021

L1mburg Centraal - 26 januari 2021

L1 Vandaag: het dagboek van Nikita Carrus in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Nikita Carrus in de tweede lockdown

AvondGasten: corona in Limburg - jong zijn in coronatijd

AvondGasten: corona in Limburg - jong zijn in coronatijd

L1mburg Centraal: hadden we avondklokrellen kunnen voorkomen?

L1mburg Centraal: hadden we avondklokrellen kunnen voorkomen?

L1mburg Centraal: boerenuitvaart voor bijzondere inwoonster Klimmen

L1mburg Centraal: boerenuitvaart voor bijzondere inwoonster Klimmen

Logo 1Limburg

Programma's