Hier is mijn vaderland: Meerssen

Hier is mijn vaderland: Meerssen

Zaterdag 7 mei 12:30 | 13:55 | 15:30 | 18:00 | 19:00 | 21:00, zondag 8 mei 12:30 | 13:55 | 15:30, maandag 9 mei 15:40, dinsdag 10 mei 13:55 | 16:30 | 21:00, woensdag 11 mei 15:40, donderdag 12 mei 13:55 | 16:30 | 21:00 en vrijdag 13 mei 15:40 op L1 TV

In deze uitzending van ‘Hier is mijn vaderland’, een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten, bezoeken we de gemeente Meerssen.

De gemeente Meerssen bestaat uit vijf kernen. Het is een gemeente met veel groen onder meer het Bunderbos, de Dellen en het Meerssenerbroek. In de gemeente wonen en woonden veel bekende sporters onder anderen Bert van Marwijk, Mark van Bommel, Eric Meyer en Xavier Maassen.

Wij hebben een ontmoeting met Kylie Waterreus, een jonge enthousiaste profwielrenster. Fabienne Nijsten ontmoet ook de bekende Limburgse buutreedner Gilbert Petit. Ze hebben een geanimeerd gesprek en we ervaren dat Gilbert een rijk gevarieerd leven leidt. In 2014 werd in de gemeente Meerssen de Jonkheid opgericht, een vereniging van jonge, ongetrouwde mannen. 

Mei-den
Zoals in diverse Zuid-Limburgse plaatsen onder meer Noorbeek en Valkenburg, halen zij de mei-den binnen, een den die zij kappen in het Vijlenerbos. In een vrolijke stoet wordt de den het dorp binnen gereden. De mei-den staat voor vruchtbaarheid en het lentefeest wordt gevierd. Het rechtzetten van de den is op Hemelvaartsdag, de dag waarop ook de Bartholomeusmarkt plaats vindt. Een gezellig festijn voor jong en oud. 

De gemeente Meerssen is rijk aan wijngaarden. Wij gingen op bezoek bij de jongste wijnboer van de gemeente, Ralph Huydts. In 2010 startte hij op de Raarberg met de wijngaard en in 2013 bottelde hij de eerste mousserende wijn, Chardonnay en Pinot Noir. 

Geulle
In Geulle heeft Fabienne een ontmoeting met Paul Notten van de heemkundevereniging en dat werd een heel verrassend gesprek. Veel kunstenaars komen uit de gemeente Meerssen zoals Wil van der Laan, Géne Eggen, Rob en Marijke Stultiens, Daan Wilschut en niet te vergeten Charles Eyck. De basiliek van Meerssen is een waar pronkstuk. De kerk is een voorbeeld van rijke Maasgotiek en geldt als het hoogtepunt van deze stijl in Nederland. Het gebouw is sinds 1967 een rijksmonument. 

In de basiliek ontmoeten we de bekende organist Rob Waltmans, die een indrukwekkend werk ten gehore brengt. Niet alleen de basiliek is een historisch monument, ook de synagoge is een Rijksmonument. De synagoge van Meerssen is een van de vier overgebleven synagogegebouwen in Limburg. Fabienne ontmoet hier Ger Kockelkorn, die veel weet te vertellen over de de synagoge. 

Ulestraten
In 2019 was het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Overal werden festiviteiten georganiseerd, ook in de gemeente Meerssen. In Ulestraten werd bij het bevrijdingsmonument een herdenking gehouden, die werd opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare Concordia. Zij speelden ter gelegenheid hiervan ‘Soldaat van Oranje’, een bekende en passende compositie van Rogier van Otterloo. Op de prachtige binnenplaats van het gemeentehuis ontmoet Fabienne burgemeester Mirjam Clermonts- Aretz. Ook zij vindt dat het in Meerssen goed toeven is.

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: freelance vormgever

Vacature: freelance vormgever

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Logo 1Limburg

Programma's