Hier is mijn vaderland: Meerssen

Hier is mijn vaderland: Meerssen

Zondag 4 oktober 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00, dinsdag 6 oktober 13:25 | 14:05 | 16:00 | 21:00 en vrijdag 9 oktober 13:25 | 21:00 op L1 TV

In deze eerste uitzending van ‘Hier is mijn vaderland’, een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten, bezoeken we de gemeente Meerssen.

De gemeente Meerssen bestaat uit 5 kernen. Het is een gemeente met veel groen o.a. het Bunderbos, de Dellen en het Meersenerbroek. In de gemeente wonen en woonden veel bekende sporters onder anderen Bert van Marwijk, Mark van Bommel, Eric Meyer en Xavier Maassen. 

Wij hebben een ontmoeting met Kylie Waterreus, een jonge enthousiaste profwielrenster. Fabienne Nijsten ontmoet ook de bekende Limburgse buutreedner Gilbert Petit. Ze hebben een geanimeerd gesprek en we ervaren dat Gilbert een rijk gevarieerd leven leidt. In 2014 werd in de gemeente Meerssen de Jonkheid opgericht, een vereniging van jonge, ongetrouwde mannen. 

Zoals in diverse Zuid-Limburgse plaatsen o.a. Noorbeek en Valkenburg, halen zij de mei-den binnen, een den die zij kappen in het Vijlenerbos. In een vrolijke stoet wordt de den het dorp binnen gereden. De mei-den staat voor vruchtbaarheid en het lentefeest wordt gevierd. Het rechtzetten van de den is op Hemelvaartsdag, de dag waarop ook de Bartholomeusmarkt plaats vindt. Een gezellig festijn voor jong en oud. 

De gemeente Meerssen is rijk aan wijngaarden. Wij gingen op bezoek bij de jongste wijnboer van de gemeente, Ralph Huydts. In 2010 startte hij op de Raarberg met de wijngaard en in 2013 bottelde hij de eerste mousserende wijn, Chardonnay en Pinot Noir. 

In Geulle heeft Fabienne een ontmoeting met Paul Notten van de heemkundevereniging en dat werd een heel verrassend gesprek. Veel kunstenaars komen uit de gemeente Meerssen zoals Wil van der Laan, Géne Eggen, Rob en Marijke Stultiens, Daan Wilschut en niet te vergeten Charles Eyck. De basiliek van Meerssen is een waar pronkstuk. De kerk is een voorbeeld van rijke Maasgotiek en geldt als het hoogtepunt van deze stijl in Nederland. Het gebouw is sinds 1967 een rijksmonument. 

In de basiliek ontmoeten we de bekende organist Rob Waltmans, die een indrukwekkend werk ten gehore brengt. Niet alleen de basiliek is een historisch monument, ook de synagoge is een Rijksmonument. De synagoge van Meerssen is een van de vier overgebleven synagogegebouwen in Limburg. Fabienne ontmoet hier Ger Kockelkorn, die veel weet te vertellen over de de synagoge. 

In 2019 was het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Overal werden festiviteiten georganiseerd, ook in de gemeente Meerssen. In Ulestraten werd bij het bevrijdingsmonument een herdenking gehouden, die werd opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare Concordia. Zij speelden ter gelegenheid hiervan ‘Soldaat van Oranje’, een bekende en passende compositie van Rogier van Otterloo. Op de prachtige binnenplaats van het gemeentehuis ontmoet Fabienne burgemeester Mirjam Clermonts- Aretz. Ook zij vindt dat het in Meerssen goed toeven is.

Hier is mijn vaderland

Zes programma's over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

Zondag om 14:00, 15:30, 18:00 en 21:00 op L1 TV, met herhalingen op dinsdag en vrijdag.

AvondGasten: corona in Limburg - afschaling van de zorg

AvondGasten: corona in Limburg - afschaling van de zorg

L1mburg Centraal - 21 oktober 2020

L1mburg Centraal - 21 oktober 2020

L1mburg Centraal: werkdruk in verpleeghuizen nog altijd onverminderd hoog

L1mburg Centraal: werkdruk in verpleeghuizen nog altijd onverminderd hoog

L1mburg Centraal: Oranje Leeuwinnen bereiden zich voor in Zeist

L1mburg Centraal: Oranje Leeuwinnen bereiden zich voor in Zeist

L1mburg Centraal: Maastricht heeft Lego-werkplaats

L1mburg Centraal: Maastricht heeft Lego-werkplaats

L1mburg Centraal: Toverland stopt met Halloween Nights

L1mburg Centraal: Toverland stopt met Halloween Nights

Logo 1Limburg

Programma's