Hier is mijn vaderland: Kerkrade

Hier is mijn vaderland: Kerkrade

Zaterdag 19 maart 12:30 | 13:55 | 15:30 | 18:00 | 21:00, zondag 20 maart 12:30 | 13:55 | 15:30, maandag 21 maart 15:40, dinsdag 22 maart 13:55 | 16:30 | 21:00, woensdag 23 maart 15:40, donderdag 24 maart 13:55 | 16:30 | 21:00 en vrijdag 25 maart 15:40 op L1 TV

In deze aflevering van 'Hier is mijn vaderland' brengen we een bezoek aan de gemeente Kerkrade.

De 25 minuten durende aflevering is een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten. “Hier is mijn vaderland” wordt gepresenteerd door Fabienne Nijsten, bekend van L1 TV.

Kerkrade heeft, na een ingrijpende facelift, gezorgd voor een heel aantrekkelijk centrum, waarbij wonen, winkels, theater en bibliotheek het hart vormen. De slogan “Beleef Kerkrade” is dan ook terecht. Het Parkstad Limburg Stadion, thuishaven van voetbalclub Roda JC Kerkrade, staat ook iedere vier jaar in het teken van het Wereld Muziek Concours. In de Rodahal en het Parkstad Limburg Theater vinden concertwedstrijden plaats.

Anstelvallei en Wormdal
Als een groene long ligt de Anstelvallei, ingeklemd tussen Kerkrade in het oosten en de Buitenring Parkstad in het westen. Kasteel Erenstein is prachtig gelegen in de Anstelvallei evenals Nieuw Ehrenstein, een kasteelachtige hoeve. De Cranenweyer, het enige stuwmeer van Nederland, ligt eveneens in de Anstelvallei. We brengen ook een bezoek aan het Wormdal, een echte natuurparel. Daar is goed te zien dat steenkool tot vlak aan de oppervlakte komt. In de Romeinse tijd vond hier in dagbouw steenkoolwinning plaats.

Rolduc
Abdij Rolduc is het grootste behouden kloostercomplex van Nederland. De abdij speelde een belangrijke rol bij de ontginning van dit gebied en bij de vroegste steenkoolwinning. Het monumentale orgel in de abdijkerk van Rolduc werd gebouwd in 1932. Tjeu Zeijen is een bekende organist die hier vaker concerten verzorgt.

Markt en museum
De weekmarkt in Eygelshoven behoort tot de grootste in zijn soort. In 2015 en 2016 won deze markt de tweede en eerste prijs van “Leukste markt van Nederland.” Het Discovery Museum mag zich een jaar lang het meest kindvriendelijke museum van Nederland noemen. Discovery scoorde landelijk met een 9,2 !

Midden in het centrum van Kerkrade ligt de HuB.Bibliotheek. In 2021 werd de bibliotheek uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Nederland. De bibliotheek heeft een open verbinding met het Parkstad Limburg Theater waar veel landelijke, maar ook regionale voorstellingen plaatsvinden .

Muziek
We bezoeken ook GaiaZoo. Deze dierentuin is al diverse keren uitgeroepen tot mooiste dierentuin van de Benelux. Daar kunnen we in Limburg best trots op zijn. We hebben ook een ontmoeting met Hardy Mertens, de wereldbekende componist/dirigent, die woont en werkt in Kerkrade. Hardy heeft burgemeester Petra Dassen uitgenodigd voor ontvangst van een muzikaal cadeau. Guido Dieteren, violist, componist en dirigent van The European Pop Orchestra is een van de huurders van het Flexiforum, de vroegere Campus Kerkrade. Natuurlijk heeft Fabienne ook een gesprek met hem.

Mijnverleden
Kerkrade heeft een groot mijnverleden. Schacht Nulland is een rijksmonument en helaas één van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. We ontmoeten hier oud-mijnwerker Jo Wierts die vol passie vertelt over zijn mijnverleden.

Nog een parel in Kerkrade is de botanische tuin. Voordat de botanische tuin werd aangelegd stond hier een confectieatelier, gebouwd door de Staatsmijnen. In 1938 lieten de Staatsmijnen de tuin aanleggen. De botanische tuin is een monumentale Engelse landschapstuin die een schat aan soms zelfs bedreigde planten herbergt. De tuin speelt een belangrijke rol op het gebied van milieu- en natuureducatie.

We kunnen met recht zeggen: “Beleef Kerkrade.”

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: freelance vormgever

Vacature: freelance vormgever

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Logo 1Limburg

Programma's