Hier is mijn vaderland: Gulpen-Wittem

Hier is mijn vaderland: Gulpen-Wittem

Zondag 25 oktober 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00, dinsdag 27 oktober 13:25 | 16:00 | 21:00 en donderdag 29 oktober 14:05 en vrijdag 30 oktober 13:25 | 21:00 op L1 TV.

In deze aflevering van “Hier is mijn vaderland” bezoeken we de gemeente Gulpen-Wittem en die bestaat uit liefst 10 kernen: Epen, Eys, Gulpen, Mechelen, Nijswiller, Wijlre, Reijmerstok, Wahlwiller, Slenaken en Partij-Wittem. 

Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten bedachten het format van deze serie, met als presentator Fabienne Nijsten. 

Pinknick en Pinkpop
Vanaf de Gulperberg bij het Mariamonument heb je een prachtig panorama op het heuvelland. Op de Gulperberg vond in 1969 een festival plaats: Pinknick. De opzet van het evenement in combinatie met de datum waarop het plaatsvond (Tweede Pinksterdag) leidde tot de naam Pinknick. Het werd de voorloper van Pinkpop legt presentator Fabienne uit.

Jean Nelissen
Eveneens op de Gulperberg staat een monument ter ere van wielercommentator Jean Nelissen. Het werd vervaardigd door Robin Smeets, hoef- en siersmid uit het gehuchtje Stokhem. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep en wij gingen in de sfeervolle smederij ook filmen.

Schutters
In 2019 organiseerde schutterij St. Paulus uit Epen het bondsschuttersfeest. Na de opening door burgemeester Nicole Ramaekers presenteerden alle deelnemende schutterijen zich op stijlvolle wijze. Frank Bessems van schutterij St. Paulus legt uit wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van zo’n schuttersfeest. Na de presentatie vond er een optocht plaats door het dorp, waarna de diverse wedstrijden begonnen.

Wittem
Wittem is bekend van het klooster van de Redemptoristen. De Kunstdagen in de kloosterbibliotheek is een jaarlijks cultureel festival met o.a. concerten, tentoonstellingen en lezingen.

In de gemeente Simpelveld vertrekt een nostalgische trein, verzorgd door de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij en die rijdt ook een heel stuk op grondgebied van de gemeente Gulpen-Wittem. We rijden o.a. langs landgoed Goedenraad en genieten van het prachtige landschap. Slenaken ligt middenin het Gulpdal.

Kruis
Een parel ,waar men heerlijk kan genieten, net zoals in het Geuldal bij Epen. Terecht gekwalificeerd als vijf sterren landschap! In de gemeente Gulpen-Wittem staan veel veld- en wegkruisen. Ze zijn gemaakt van gietijzer, smeedijzer, hout of beton. Ieder kruis heeft zijn eigen historie. Soms is het een gedenkteken en dan weer een teken van devotie. De kruisen worden onderhouden door particulieren en door de heemkundevereniging. Wij ontmoeten René Abels van de heemkundevereniging tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Wijn
Wahlwiller is een echt wijndorp. Al 20 jaar zijn er in september de wijnfeesten met o.a. het uitroepen van een heuse wijnkoningin. In september 2019 werd de Route des Vins geopend en daarbij hadden we een gesprek met Wim Hendriks, een van de bekende wijnboeren van Wahlwiller. De St. Cunibertuskerk in Wahlwiller heeft een rijke historie. Dit kerkje is vooral bekend geworden door de schilderingen van Aad de Haas: wandschilderingen en kruiswegstaties.

Herdenken
Bij het bevrijdingsmonument op de Eyserlinde te Wittem vindt jaarlijks op 4 en 5 mei een herdenking plaats. In 2019 was dat heel bijzonder, want de gemeente Gulpen-Wittem was aan de beurt om het nationale bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. Het vuur werd door de veldlopers vanuit Kerkrade naar Gulpen gebracht en voor het gemeentehuis werd het vrijheidsvuur ontstoken. Frans Croonenberg zong het Limburgs volkslied en Dyanne Sleijpen had een speciaal lied geschreven over vrijheid. Tot slot van deze herdenking zong zangvereniging St. Caecilia Gulpen een prachtig Limburgs lied. 

Nicole Ramaekers, burgemeester van Gulpen-Wittem, is terecht trots op haar gemeente. Gulpen-Wittem, het hart van het Heuvelland en on-Nederlands mooi.

Hier is mijn vaderland

Zes programma's over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

Zondag om 14:00, 15:30, 18:00 en 21:00 op L1 TV, met herhalingen op dinsdag en vrijdag.

L1 Nieuwsshow: Epenerbaan beter voor verkeer en hazelmuis

L1 Nieuwsshow: Epenerbaan beter voor verkeer en hazelmuis

AvondGasten: Hoe houden we talenten van de biotechnologie in de Westelijke Mijnstreek?

AvondGasten: Hoe houden we talenten van de biotechnologie in de Westelijke Mijnstreek?

Route Regio: hopen dat het restaurant snel weer open kan

Route Regio: hopen dat het restaurant snel weer open kan

Zaterdag maakt Wunderbar even plaats voor L1 Sport Radio

Zaterdag maakt Wunderbar even plaats voor L1 Sport Radio

Kwizzele - 3 december 2020

Kwizzele - 3 december 2020

Óngerwaeg bouwt een landgoed aan de Heerlerbaan

Óngerwaeg bouwt een landgoed aan de Heerlerbaan

Logo 1Limburg

LIVE: D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren

LIVE: D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vanaf dinsdag 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

Programma's