Hier is mijn vaderland: Gulpen-Wittem

Hier is mijn vaderland: Gulpen-Wittem

Zondag 6 december 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00, dinsdag 8 december 13:25 | 14:30 | 15:45 | 21:00 en vrijdag 11 december 21:00 op L1 TV.

In deze aflevering van “Hier is mijn vaderland” bezoeken we de gemeente Gulpen-Wittem en die bestaat uit liefst 10 kernen: Epen, Eys, Gulpen, Mechelen, Nijswiller, Wijlre, Reijmerstok, Wahlwiller, Slenaken en Partij-Wittem. 

Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten bedachten het format van deze serie, met als presentator Fabienne Nijsten. 

Pinknick en Pinkpop
Vanaf de Gulperberg bij het Mariamonument heb je een prachtig panorama op het heuvelland. Op de Gulperberg vond in 1969 een festival plaats: Pinknick. De opzet van het evenement in combinatie met de datum waarop het plaatsvond (Tweede Pinksterdag) leidde tot de naam Pinknick. Het werd de voorloper van Pinkpop legt presentator Fabienne uit.

Jean Nelissen
Eveneens op de Gulperberg staat een monument ter ere van wielercommentator Jean Nelissen. Het werd vervaardigd door Robin Smeets, hoef- en siersmid uit het gehuchtje Stokhem. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep en wij gingen in de sfeervolle smederij ook filmen.

Schutters
In 2019 organiseerde schutterij St. Paulus uit Epen het bondsschuttersfeest. Na de opening door burgemeester Nicole Ramaekers presenteerden alle deelnemende schutterijen zich op stijlvolle wijze. Frank Bessems van schutterij St. Paulus legt uit wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van zo’n schuttersfeest. Na de presentatie vond er een optocht plaats door het dorp, waarna de diverse wedstrijden begonnen.

Wittem
Wittem is bekend van het klooster van de Redemptoristen. De Kunstdagen in de kloosterbibliotheek is een jaarlijks cultureel festival met o.a. concerten, tentoonstellingen en lezingen.

In de gemeente Simpelveld vertrekt een nostalgische trein, verzorgd door de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij en die rijdt ook een heel stuk op grondgebied van de gemeente Gulpen-Wittem. We rijden o.a. langs landgoed Goedenraad en genieten van het prachtige landschap. Slenaken ligt middenin het Gulpdal.

Kruis
Een parel ,waar men heerlijk kan genieten, net zoals in het Geuldal bij Epen. Terecht gekwalificeerd als vijf sterren landschap! In de gemeente Gulpen-Wittem staan veel veld- en wegkruisen. Ze zijn gemaakt van gietijzer, smeedijzer, hout of beton. Ieder kruis heeft zijn eigen historie. Soms is het een gedenkteken en dan weer een teken van devotie. De kruisen worden onderhouden door particulieren en door de heemkundevereniging. Wij ontmoeten René Abels van de heemkundevereniging tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Wijn
Wahlwiller is een echt wijndorp. Al 20 jaar zijn er in september de wijnfeesten met o.a. het uitroepen van een heuse wijnkoningin. In september 2019 werd de Route des Vins geopend en daarbij hadden we een gesprek met Wim Hendriks, een van de bekende wijnboeren van Wahlwiller. De St. Cunibertuskerk in Wahlwiller heeft een rijke historie. Dit kerkje is vooral bekend geworden door de schilderingen van Aad de Haas: wandschilderingen en kruiswegstaties.

Herdenken
Bij het bevrijdingsmonument op de Eyserlinde te Wittem vindt jaarlijks op 4 en 5 mei een herdenking plaats. In 2019 was dat heel bijzonder, want de gemeente Gulpen-Wittem was aan de beurt om het nationale bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. Het vuur werd door de veldlopers vanuit Kerkrade naar Gulpen gebracht en voor het gemeentehuis werd het vrijheidsvuur ontstoken. Frans Croonenberg zong het Limburgs volkslied en Dyanne Sleijpen had een speciaal lied geschreven over vrijheid. Tot slot van deze herdenking zong zangvereniging St. Caecilia Gulpen een prachtig Limburgs lied. 

Nicole Ramaekers, burgemeester van Gulpen-Wittem, is terecht trots op haar gemeente. Gulpen-Wittem, het hart van het Heuvelland en on-Nederlands mooi.

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: freelance vormgever

Vacature: freelance vormgever

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Logo 1Limburg

Programma's