Hier is mijn vaderland: Echt-Susteren

Hier is mijn vaderland: Echt-Susteren

Zaterdag 26 maart 12:30 | 13:55 | 15:30 | 18:00 | 21:00, zondag 27 maart 12:30 | 13:55 | 15:30, maandag 28 maart 15:40, dinsdag 29 maart 13:55 | 16:30 | 21:00, woensdag 30 maart 15:40, donderdag 31 maart 13:55 | 16:30 | 21:00 en vrijdag 1 april 15:40 op L1 TV

In deze aflevering van 'Hier is mijn vaderland' brengen we een bezoek aan de gemeente Echt-Susteren.

De 25 minuten durende aflevering is een idee van regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten. “Hier is mijn vaderland” wordt gepresenteerd door Fabienne Nijsten, bekend van L1 TV.

In het smalste stukje Nederland bevindt zich Echt-Susteren, een gemeente met meer buitenlandse grenzen dan binnenlandse.

Susteren
In het centrum van Susteren ligt de St. Amelbergabasiliek: de trots van Susteren. Fabienne Nijsten ontmoet hier deken Lauvenberg, die met verve vertelt over de rijke geschiedenis van de basiliek. De schatkamer bij de basiliek is van zeer grote betekenis vanwege haar uiterst belangrijk religieus erfgoed. Er is veel natuur in dit smalste stukje Nederland. Het IJzeren Bos bij Susteren is een rijk natuurgebied en het vormt een belangrijke verbinding voor de diverse natuurgebieden. Zo is de Doort een afwisselend natuurgebied ten zuiden van Echt met loofbos, weilanden en akkers. Het kanon, een monument op het Raadhuisplein in Susteren, is een waar begrip. Dit herinnert de inwoners van Susteren aan hevige gevechten in 1944 en 1945. Het Duitse kanon is achtergebleven na de bevrijding van Susteren.

Sint Joost
In Sint Joost staat een monument ter herinnering aan de bevrijding van het dorp door de geallieerden op 20 en 21 januari 1945. Hier sneuvelden 17 Britse soldaten.

We brengen ook een bezoek aan het atelier van kunstenaar Thijs Heijnen. Als klein jongetje werd hij, bij het zien van tekeningen en schilderijen van zijn vader, gestimuleerd om zelf te tekenen en schilderen. Het werd zijn beroep en Thijs is nu zelf een gewaardeerd en veel gevraagd kunstschilder.

Dieteren
In Dieteren ontmoeten we Ankie Mofers, een musicus in hart en nieren. Vanaf haar jeugd is ze verknocht aan piano en saxofoon. Afgestudeerd aan het conservatorium is ze uitvoerend musicus en geeft kinderen ook les om ze interesse bij te brengen voor muziek.

Echt
De St. Landricuskerk ligt in het centrum van Echt en is sinds 2014 het officiële bedevaartsoord voor de heilige Edith Stein. De van oorsprong Joodse kloosterzuster en haar zus werden in 1942 in het Karmelietessenklooster opgepakt en uiteindelijk getransporteerd naar Auschwitz. Ze werden vergast in kamp Birkenau. Eveneens in Echt ontmoet Fabienne Yael Heatubun, een sportman in hart en nieren. Kickboksen is zijn grootste passie en hij werd zelfs Europees kampioen in de gewichtsklasse tot 71 kg!

Lilbosch
De Abdij Lilbosch is een abdij van de trappisten in de wijk Liboscherveld. De abdij is bekend van het Livarvarken, ook wel Limburgs kloostervarken genoemd..

Visserweert
Visserweert is een gehucht met zo’n 30 inwoners. De kern kreeg de status van beschermd dorpsgezicht. In het kader van het Grensmaasproject werd de oude Maasarm ten oosten van het gehucht heropend. Zodoende wordt bij hoogwater het gehucht omsloten door het Maaswater, zoals dat vroeger het geval was. Alleen een brug verbindt Visserweert dan tijdelijk met het vasteland.

Nieuwstadt
In het hart van Nieuwstadt staat de Johannes de Doperkerk. Deze monumentale kerk heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen en is in de loop der tijden diverse keren aangepast. Tegenover de kerk ligt het oefenlokaal van harmonie Les Amis Rëunis. De bekende componist Hardy Mertens componeerde in opdracht een werk voor de harmonie. Wij waren bij een repetitie.

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's