Hier is mijn vaderland: Beesel

Hier is mijn vaderland: Beesel

Zondag 13 december 15:30 | 18:30 | 21:00, dinsdag 15 december 13:25 | 14:32 | 15:44 en vrijdag 18 december 14:21 | 16:31 | 21:00 op L1 TV

In deze aflevering van “Hier is mijn vaderland” bezoeken we de gemeente Beesel en die bestaat uit 3 kernen: Beesel, Reuver en Offenbeek. Regisseur Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten bedachten het format van deze serie, met als presentator Fabienne Nijsten. 

In de 19e eeuw maakte de gemeenschap Offenbeek een grote groei mee onder invloed van de kleiwarenindustrie. Reuver is de grootste kern van de gemeente Beesel. Voor het gemeentehuis, dat in Reuver staat, bevindt zich een plaquette met het Reuvers volkslied geschreven door de bekende liedjesschrijver Nol Wassen. Ad Lamerigts, muziekcoördinator, vertelt vol enthousiasme over de unieke samenwerking tussen het Grescollege, basisschool de Triolier en het Rockstation. Wekelijks komen daar zo’n 200 kinderen muzieklessen volgen. Keyboard, zang, gitaar, slagwerk en dans. 

Draaksteken
Beesel is vooral bekend van het draaksteken, waarin het leven van St. Joris wordt nagespeeld. Elke 7 jaar wordt dit spektakel georganiseerd. Voor je Beesel binnenrijdt word je welkom geheten door een gigantische ijzeren draak, gemaakt door kunstenaar Rik van Rijswick. Fabienne heeft een ontmoeting met Rik. Na jaren te zijn weggeweest bracht de draak hem weer terug naar zijn geboortegrond, naar zijn vaderland. 

Korenmolen

Beesel en Kessel worden gescheiden door de Maas. Een veerpont zorgt voor de oversteek. Korenmolen de Grauwe Beer, de “zwarte parel aan de Maas", vindt zijn oorsprong in de Zaanstreek. In 1892 werd ze verkocht en in Beesel geplaatst. Het lukte Joep Derkx om de molen van de eigenaar te kopen en hij zette zich in voor de restauratie. Molenaar Joep Derckx vertelt de boeiende historie over de Grauwe Beer. De gemeente Beesel is nu eigenaar van de molen, die sinds 2014 op deze plaats staat.

Heilig Hartklooster
Het Heilig Hartklooster is een bekend Rijksmonument in het centrum van Reuver. De kloostertuin is een fraai park en is overdag vrij toegankelijk. Zoals op veel plaatsen in onze provincie is dit jaarlijks ook nog in Reuver en Beesel te zien : kinderen die de eerste heilige communie doen. Voor de kinderen en hun familie is het een echte feestdag die thuis hoort in de katholieke traditie. 

Schutters
In de gemeente zijn twee schutterijen: St. Georgius en St. Sebastianus uit Beesel en St. Barbara uit Reuver/Offenbeek.

Long Course Weekend
Het Long Course Weekend is een uniek internationaal sportfestival. Gedurende drie dagen kunnen atleten kiezen uit drie disciplines: fietsen, rennen en zwemmen. De deelnemers komen uit allerlei windstreken, maar ook uit de gemeente Beesel. Een van de deelnemers aan de 10 km loop was Ellen Brinkman. Samen met een vriendin liep zij de 10 km en zij was terecht heel trots op zichzelf. Ze vertelt daarover en dat is een aangrijpend verhaal!

Grens

Op de grens van Beesel met buurgemeente Brüggen (Duitsland) bevindt zich een digitaal informatiepunt en natuurlijk ging presentator Fabienne ook daar even kijken. Ze gaat daarna op bezoek bij kastelein Sef Janissen, 90+ en nog altijd actief en dat werd een amusante ontmoeting.

Turnclub Hercules is een zeer actieve vereniging. Monique Sparidaans, een van de trainsters, vertelt over haar passie voor deze sport. Philip Apeldoorn is beroepsimker. De imkerij heeft de nodige bijenkasten om een gezonde bijenpopulatie in stand te kunnen houden. Philip legt uit waarom wilde bijen het zo moeilijk hebben.

De gemeente heeft 3 muziekkorpsen. Zoals dat bij veel korpsen gaat wordt het lastig om jeugdige muzikanten te werven. Kristel de Vlieger vertelt over “Forza”, een enthousiast opleidingskorps dat is samengesteld uit nieuwe aanwas van deze 3 korpsen.

Bob Vostermans is sinds januari 2020 burgemeester in Beesel. Hij is trots op de gemeente en haar inwoners.

Hier is mijn vaderland

Een programma over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera.

Bekijk alle afleveringen via www.L1.nl/HierIsMijnVaderland

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: redacteur/verslaggever

Vacature: freelance vormgever

Vacature: freelance vormgever

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Logo 1Limburg

Programma's