Limburg Doc: Het Schepenkerkhof

Limburg Doc: Het Schepenkerkhof

Zaterdag 5 oktober 21:00, zondag 6 oktober 13:30 | 18:30

L1 zendt in de serie Limburg Doc een documentaire uit over de grootste scheepsramp uit de Nederlandse historie, in september 1944 in Maasbracht.

240 schepen werden door een speciaal 'Sprengkommando' van de Duitse Wehrmacht opgeblazen in de haven van Maasbracht.

Alle schippers en hun familie zagen hoe de Duitsers hun inkomstenbron en woning opbliezen. Zeven maanden voor de bevrijding van Maasbracht kwamen duizend mensen op straat te staan. Iedereen was verbijsterd, want waarom bliezen de Duitsers in godsnaam deze burgerschepen op? Ze vormden immers geen gevaar.

Jac Linssen was ooggetuige. Vlak na de bevrijding raakte hij betrokken bij de berging van de schepen. Hieruit vloeide ook zijn latere bedrijf Linssen Yachts voort.

Ruim zeventig jaar na het Schepenkerkhof houdt het voorval Linssen nog dagelijks bezig.Sinds zijn pensionering dertig jaar geleden staat zijn leven volledig in het teken van de ramp. Hij schreef er boeken over, publiceerde diverse artikelen en maakte een maquette met daarop alle 240 gezonken schepen. De maquette staat tegenwoordig in het Maas- en Binnenvaartmuseum in Maasbracht.

De documentaire Het Schepenkerkhof vertelt het verhaal rondom de gebeurtenissen van 30 september 1944 door de ogen van Jac Linssen. De film laat vooral zien hoe het leven van deze hoogbejaarde man wordt opgeslokt door de ramp. Hij woont op slechts een paar meter van de plek waar het allemaal gebeurde. Dagelijks loopt hij langs de haven en dwalen zijn gedachten weer af naar 30 september 1944.

De documentaire Het Schepenkerkhof brengt na meer dan zeventig jaar eindelijk de grootste scheepsramp van Nederland in beeld door middel van verslagen van ooggetuigen en betrokkenen, foto’s en uniek materiaal uit het Limburgs filmarchief.

De makers zijn Jeroen van den Kroonenberg en Bart Cuijpers.

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Logo 1Limburg

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

Stan Valckx: 'Geen vertrouwen meer in Maaskant'

VVV-Venlo heeft hoofdtrainer Robert Maaskant en zijn assistent Raymond Libregts op non-actief gezet omdat de clubleiding en technisch manager Stan Valckx na zeven verloren duels op rij geen vertrouwen meer heeft in het duo.

Programma's