Het regent ook weer lintjes in Vastelaovesland

Het regent ook weer lintjes in Vastelaovesland

Het heeft vandaag ook weer volop lintjes geregend in vastelaovesland.

Verschillende carnavalisten die zich al jaren inzetten voor de vastelaovescultuur zijn onderscheiden. Zoals Piet Schols uit Ulestraten vrijwilliger en oud-Prins bij Carnavalsvereniging De Gaarekiekere in Gulpen en de 41-jarige Davey Vluggen, voorzitter werd van de Jeugdcarnavalsvereniging de Gaarekiekerkes Gulpen. Of Lou Dolmans oud-prins en vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Havermennekes Bung en de Sjeng Kraft Kompenei. Ook Joop Burgers, ruim 36 jaar vrijwilliger bij de carnavalsvereniging D'r Vooseschtoets in Epen werd onderscheiden, net als Otto Frijns vrijwilliger bij carnavalsvereniging de Boemelaire te Wahwiller. In Gennep is oud-Prins Hay van Arensbergen geridderd. Hij is actief lid en vrijwilliger bij Vastelaovendclup ’t Bombakkes.  In Beringe kreeg John Smedts, oud voorzitter en oud prins van CV De Beringse Kuus een onderscheiding. In Maastricht werd Noël Fabry, schrijver van vele Maastrichtse vastelaovesliedjes geridderd.

Martha Daniëls uit Herkenbosch, de vrouw van buuttereedner Har Daniëls was van 2000 tot 2020 in het bestuur van de Hirkenbosjer Revue en redactielid van carnavalskrant De Zeiverlap. Ook is ze onderscheiden omdat ze medeorganisator is bij het Hirkenboschjer Boere Broelofscomité. Bair Maessen uit Montfort is onderscheiden onder meer omdat hij actief is voor Karnavalsvereniging D’n Uul van den Grauwert in Mofert.

Ook Raymond Vlecken die binnenkort zijn burgemeestersplaats Landgraaf verruilt met Weert werd onderscheiden. Vlecken was vele jaren president van de SLV, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge waar de 17 oudste carnavalsverenigingen uit Limburg lid van zijn. Ook is hij bestuurslid van de N.E.G. de Europese Narren Gemeenschap.

Hub Leenen vicevoorzitter en 'moelemeëker' ofwel spreekstalmeester van de Blauw Sjuut in Heerlen werd onderscheiden net als Ton Toussaint in Gebrook, bestuurslid van Stichting Comité Carnavalsviering Hoensbroek. 

In Grevenbicht werd liedjesmaker Koos Snijders (foto) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Snijders maakte vaak samen met Jo Deusings uit Geleen honderden carnavalsliedjes voor onder meer bekende Limburgse artiesten als Frans Theunisz, Big Benny, Taai Taai, Thei & Marij, Angelina en de band Kepsj. Snijders schreef onder meer de tekst van het nummer 'Sjtuur mich trök nao Limburg'. Zijn nummers haalden regelmatig de finale van het LVK. Zelf zong hij in de groep Dik Betaald BV. Snijders zet zich ook in voor onder andere de Soosjeteit Awt Prinse Flaarisse in Geleen. Hij is commentator van de optocht in Geleen en heeft met L1 samengewerkt tijdens verschillende LVK-finales als liedjes-analist. Ook was hij jurylid bij het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes.

In Mechelen werd Robert Loozen, studiobaas van Marlstone Music in Ulestraten, producent van duizenden Limburgse vastelaovesliedjes en andere dialectnummers, onderscheiden. Loozen is voorzitter van de Stichting Limburg AlAaf die de Groeëte Gulpener Vasteloavesfinale op carnavalsdinsdag in Gulpen organiseert.

Venlo ridderde componist en arrangeur Wim Roeffen verantwoordelijk voor honderden vastelaovesliedjes in de regio Venlo. Roeffen werd in 1998 en 2008 tweede op het LVK met de nummers 'Tromme' en 'Gelache' en hij won dat LVK samen met Frans Boermans in 2000 met het liedje 'Josefien' gezongen door Ge Deenen en Wiel Vestjens. De Venlonaar maakte ook de melodie van het nummer Zutjes Aan, in een andere versie uitgebracht door Benny Neyman en Bläck Fööss. Afgelopen seizoen schreef hij voor Beppie Kraft het nieuwe liedje 'Haw miech leef'. De muzieknoten van de nummers van Roeffen zijn uitgebracht in de bundel 'Wullum zien trompetje'.

In Blerick werd vastelaoveskenner Sander Mattheijssen onderscheiden. Hij schreef met een andere carnavalskenner, Theo Fransen, in 2014 'Het Carnavalsboek -Van lentefeest tot festival'. Mattheijssen organiseerde enkele carnavalsexposities en voorziet menig carnavalsoptocht in de gemeente Venlo van commentaar. Ook was hij mede-oprichter van Vastelaovesgezelschap de 3-Kes.

De redactie van L11-Alaaf heeft geen tijd gehad om alle vastelaoves-ridders te achterhalen. Tips en aanvullingen zijn welkom via L11@L1.nl

Aken viert 100-jarig bestaan poppentheater Öcher Schängche

Aken viert 100-jarig bestaan poppentheater Öcher Schängche

L1mbo Top 100 25 jaar: LVK

L1mbo Top 100 25 jaar: LVK

Vastelaovesenquête: Venlonaren waarderen typisch Venlose dagen het meest

Vastelaovesenquête: Venlonaren waarderen typisch Venlose dagen het meest

Zomerfestival Festilaovend Roermond verplaatst naar september

Zomerfestival Festilaovend Roermond verplaatst naar september

Bekende vastelaovesartiesten ondergebracht in nieuwe stal

Bekende vastelaovesartiesten ondergebracht in nieuwe stal

Limburgse artiesten zingen 14 mei op de Avond Van Limburg

Limburgse artiesten zingen 14 mei op de Avond Van Limburg

Logo 1Limburg

Huppertz Heerlen 50 jaar: gouden tijden en dieptepunten

Huppertz Heerlen 50 jaar: gouden tijden en dieptepunten

Ze maakten het staartje mee van het rijke Heerlen in de jaren zeventig, maar zaten een decennium later tussen de junks en prostituees. Nu kijken ze aan tegen het Maankwartier. Annie en Jo Huppertz van Huppertz Automatiek bakken al vijftig jaar frites…