Henk Hover kan meekijken hoe Limburg stemt op de L1mbo Top 100: Het heeft iets voyeuristisch

Henk Hover kan meekijken hoe Limburg stemt op de L1mbo Top 100: Het heeft iets voyeuristisch

Hemelvaartsdag. Voor L1 is dat: de L1mbo Top 100: de 100 allerbeste muzieknummers uit Limburg aller tijden. Limburgstalig, Engelstalig, Duitstalig of zelfs instrumentaal, gekozen door jou, luisteraar en kijker van L1.

Voor het samenstellen van de lijst gebruiken we een stemmodule in onze site. Henk Hover, presentator van de L1mbo Top 100, daarover:

De L1mbo Top 100 stemmodule is een computerprogrammaatje dat ik deze dagen haast elke dag even open.

Ik kan daarin in één oogopslag zien wie er aan kop gaat in de strijd om de jaarlijkse ereplek bovenaan de L1mbo Top 100. Nog een paar dagen is de stemmodule geopend.

Om precies te zijn gaat ie op 10 mei op slot. Dan is de stemgelegenheid weer een hele maand lang geopend geweest.

Het heeft iets voyeuristisch. Ik kan - vooralsnog als enige Limburger - op elk moment volgen hoe de strijd verloopt. ​ Henk Hover

Als ik dat zou willen - en dat wil ik niet - zou ik zelfs kunnen zien wie er op welke liedjes gestemd heeft. Die mogelijkheid gebruiken we alleen maar op het moment dat we denken dat er vals gespeeld wordt.

Ooit, in een ver verleden, haalde ik een dikke 200 stemmen uit de wedstrijd omdat die alle 200 binnen één minuut uitgebracht waren vanaf verschillende mailadressen, maar die allemaal wel afkomstig waren van één internetdomein namelijk een grote onderwijsorganisatie in de provincie.

Op zich kan dat wel, maar alle stemmen werden uitgebracht op één en dezelfde artiest, dus dat riekt naar onrechtmatigheid.

In principe kan dat met onze huidige stemmodule ook niet meer gebeuren, omdat en nog maar een keer vanaf één IP-adres (zeg maar computeraansluiting) gestemd kan worden. Dat is jammer als er in je gezin drie L1mbo Top 100 liefhebbers wonen, maar dat voorkomt veelstemmen-vanaf-een-huisadres.

In een heel ver verleden belde ik ook nog wel eens met stemmers die ik niet helemaal vertrouwde. Meestal wisten die fictieve stemmers dan niet eens dat ze 'gestemd' hadden en dan had dus iemand -onterecht- zijn of haar adresgegevens gebruikt. ​​ Henk Hover

Toen we nog met krantenbonnen werkten - en Maria van Raak met alle L1-stagiaires in het geweer werden gebracht om stemmen te tellen - vergeleken we wel eens handschriften en adressen op enveloppen.

Als er complete pakketten binnenkwamen met dezelfde handschriften, postzegels en dezelfde artiesten en liedjes dan werden we achterdochtig en werd er ingegrepen.

Het huidige stemsysteem lijkt behoorlijk waterdicht. Dat brengt - helaas - ook een boel rompslomp met zich mee. Stemmen is daardoor tamelijk ingewikkeld geworden, met een antwoordmail die bij een aantal mensen helaas in de spambak van het mailprogramma belandt.

Het voelt best bijzonder. Ík weet immers - als enige - wie er op dit moment op één staat in de L1mbo Top 100. Maar met nog een paar dagen te gaan kan er nog van alles gebeuren. ​ Henk Hover

Vorig jaar was het een nek-aan-nekrace tussen de uiteindelijke nummer één en de nummer twee. Het scheelde toen slechts enkele stemmen en het bleef tot de laatste stemdag spannend.

Henk Hover

Logo 1Limburg

Programma's