​Henk Hoogakker: Eten moet verbinden en verbroederen

​Henk Hoogakker: Eten moet verbinden en verbroederen

Gastronomie oftewel de kunst van het koken is voor Henk Hoogakker een vorm van beeldende kunst.

Voedsel legt een band tussen het dagelijks leven en kunst.

Kookkunst zorgt voor een warme omgeving, die uitnodigt om samen te werken en elkaar beter te snappen. Henk legt dat uit aan de hand van een recept.

Recept

Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken is gefascineerd door eten. Voedsel is toch een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het samen eten , het samen koken is voor hem het recept voor het leggen van contacten. Dat doet hij ook met zijn kunstbeleving oftewel relational art. Hier spelen kunst aan de muur en op het bord en het verklarend verhaal erbij een verbindende rol.

Gastronomie oftewel de kunst van het koken is voor hem een vorm van beeldende kunst. Voedsel legt een band tussen het dagelijks leven en kunst. Kookkunst zorgt voor een warme omgeving, die uitnodigt om samen te werken en elkaar beter te snappen.

De jonge Vlaamse theatermaker Sien Vanmaele – vorig jaar de Maastrichtse Toneelacademie afgerond- gebruikt haar passie voor koken en voor de beeldende kunst ( theater) ook als middel om de ontmoeting tot stand te brengen. Ze werkt hard aan haar nieuwe voorstelling, waarin eten die wezenlijke rol speelt: ‘Witlof from Syria’. De ontmoetingen koppelt ze in deze food performance aan geuren, smaken en gerechten van Syrië.

Henk was gelukkig onlangs haar tussentijdse werkpresentatie mee te mogen beleven op Kasteel Baexem. Voor hem in lijn met Rirkrit Tiranija tijdens de Biennale in Venetië of Daniel Spoeri met zijn diners in Parijs en Düsseldorf.

Om die ontmoeting voor veel mogelijke vrienden te realiseren in je keuken volgt hierna een relatief eenvoudig recept van geroosterde pompoen-wortel soep .

Ingrediënten voor vier personen:

 • 1 grote of twee kleine pompoenen, vruchtvlees in blokjes
 • 4 wortelen in verschillende kleuren , geschrapt en in stukjes
 • 1 flinke tak rozemarijn
 • olijfolie
 • ½ theelepel zout, kerriepoeder naar smaak,
 • 30 gram boter
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 liter kippenbouillon
 • Zout en vers gemalen peper
 • Verse peterselie en selderijblad, fijngesneden

Bereiding:

 • Verhit de oven op 200 graden C.
 • Doe de pompoen en wortel in een ovenschaal, sprenkel olijfolie erover, meng het geheel met rozemarijn en zout. Rooster de groenten ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Meng de groenten een paar keer om te zorgen dat alles gelijkmatig gaart.
 • Verhit de boter in een pan en voeg de kerrie en de ui toe, smoor het ui-mengsel kort. Roer de helft van de wortel en pompoen erdoor. Giet de bouillon erbij en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep, zeef hem eventueel en breng op smaak moet zout en peper.
 • Roer de overgebleven stukjes wortel en pompoen met de groene kruiden door de soep. Desnoods – wel lekker- wat kokosmelk erbij… Even opwarmen en de pan op tafel!

Heerlijk met versgebakken bruin brood en boter.

Henk Hoogakker
Voor meer informatie: www.kunstindekeuken.nl , www.hubpollen.com www.daelenbroeck.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/54/kun... en http://sienvanmaele.tumblr.com/

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.