​Henk Hoogakker: Eten moet verbinden en verbroederen

​Henk Hoogakker: Eten moet verbinden en verbroederen

Gastronomie oftewel de kunst van het koken is voor Henk Hoogakker een vorm van beeldende kunst.

Voedsel legt een band tussen het dagelijks leven en kunst.

Kookkunst zorgt voor een warme omgeving, die uitnodigt om samen te werken en elkaar beter te snappen. Henk legt dat uit aan de hand van een recept.

|
|

Recept

Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken is gefascineerd door eten. Voedsel is toch een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het samen eten , het samen koken is voor hem het recept voor het leggen van contacten. Dat doet hij ook met zijn kunstbeleving oftewel relational art. Hier spelen kunst aan de muur en op het bord en het verklarend verhaal erbij een verbindende rol.

Gastronomie oftewel de kunst van het koken is voor hem een vorm van beeldende kunst. Voedsel legt een band tussen het dagelijks leven en kunst. Kookkunst zorgt voor een warme omgeving, die uitnodigt om samen te werken en elkaar beter te snappen.

De jonge Vlaamse theatermaker Sien Vanmaele – vorig jaar de Maastrichtse Toneelacademie afgerond- gebruikt haar passie voor koken en voor de beeldende kunst ( theater) ook als middel om de ontmoeting tot stand te brengen. Ze werkt hard aan haar nieuwe voorstelling, waarin eten die wezenlijke rol speelt: ‘Witlof from Syria’. De ontmoetingen koppelt ze in deze food performance aan geuren, smaken en gerechten van Syrië.

Henk was gelukkig onlangs haar tussentijdse werkpresentatie mee te mogen beleven op Kasteel Baexem. Voor hem in lijn met Rirkrit Tiranija tijdens de Biennale in Venetië of Daniel Spoeri met zijn diners in Parijs en Düsseldorf.

Om die ontmoeting voor veel mogelijke vrienden te realiseren in je keuken volgt hierna een relatief eenvoudig recept van geroosterde pompoen-wortel soep .

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 grote of twee kleine pompoenen, vruchtvlees in blokjes
  • 4 wortelen in verschillende kleuren , geschrapt en in stukjes
  • 1 flinke tak rozemarijn
  • olijfolie
  • ½ theelepel zout, kerriepoeder naar smaak,
  • 30 gram boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 liter kippenbouillon
  • Zout en vers gemalen peper
  • Verse peterselie en selderijblad, fijngesneden

Bereiding:

  • Verhit de oven op 200 graden C.
  • Doe de pompoen en wortel in een ovenschaal, sprenkel olijfolie erover, meng het geheel met rozemarijn en zout. Rooster de groenten ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Meng de groenten een paar keer om te zorgen dat alles gelijkmatig gaart.
  • Verhit de boter in een pan en voeg de kerrie en de ui toe, smoor het ui-mengsel kort. Roer de helft van de wortel en pompoen erdoor. Giet de bouillon erbij en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep, zeef hem eventueel en breng op smaak moet zout en peper.
  • Roer de overgebleven stukjes wortel en pompoen met de groene kruiden door de soep. Desnoods – wel lekker- wat kokosmelk erbij… Even opwarmen en de pan op tafel!

Heerlijk met versgebakken bruin brood en boter.

Henk Hoogakker
Voor meer informatie: www.kunstindekeuken.nl , www.hubpollen.com www.daelenbroeck.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/54/kun... en http://sienvanmaele.tumblr.com/

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1mburg Centraal: veroordeling Jos Brech blijft in stand

L1mburg Centraal: veroordeling Jos Brech blijft in stand

René Claassen nummer zes op PVV-lijst

René Claassen nummer zes op PVV-lijst

Zangersheide maakt kampioenen voor de toekomst

Zangersheide maakt kampioenen voor de toekomst

Op zoek naar fruitnamen

Op zoek naar fruitnamen

OM eist 8 jaar cel en tbs voor verkrachten jongens

OM eist 8 jaar cel en tbs voor verkrachten jongens

Veroordeling Jos Brech blijft in stand

Veroordeling Jos Brech blijft in stand

Programma's