Henk Bakt de Schintaler Greumelevla

Henk Bakt de Schintaler Greumelevla

Bekijk hier het recept en bak lekker mee.

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Zo ontstond tijdens de opnames onder andere de “Beppie-Iech-Bin-Zoe-Verleef-Kesevlaai” en de “Cantara-Pepe-New-York-Cheesecake”.

In de eerste aflevering bakt Henk een Schintaler Greumelevla!

Uitzendtijden Henk Bakt Schintaler Greumelevla op L1 TV

Wil je meekijken? De eerste aflevering is op de volgende momenten op L1 TV:

Zaterdag 25 april 09:00
Zondag 26 april 09:00 | 10:50 | 22:15
Maandag 27 april 15:15
Woensdag 29 april 15:15 | 15:45 | 17:15 | 22:15
Vrijdag 1 mei 15:15

Na het uitzenden op L1 TV kun je de aflevering hier ook helemaal terugkijken.

Recept Schintaler Greumelevla

Maak een gistbodem
240 gr. bloem
1 zakje (=7gr.) droge gist

75 ml. melk
25 gr. suiker
55 gr. boter op kamertemperatuur in stukjes
1 losgeklopt ei toe
een vingergreep (=ca. 4 gram) zout

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vermeng 240 gram bloem met 1 zakje (=7gr.) instant gist. Gebruik de keukenmachine en voeg 75 m.l melk, 25 gr. suiker, 55 gr. boter of margarine in stukjes en een losgeklopt ei toe. Hou een heel klein beetje ei achter. Strooi een vingergreep (=ca. 4 gram) zout langs de rand van de kom. Kneed met de deeghaak tot een stevige bal deeg ontstaat. Is het deeg te ‘nat’ voeg dan nog wat meel toe, is het deeg te droog gebruik dan wat extra melk.

Zet het deeg een half uurtje weg in een afgesloten bakje op een warme plek ( op de verwarming of buiten in de zon ) geef het deeg tijd om te rijzen.

Maak intussen pudding
Gebruik instantpudding. Of maak zelf pudding van custard.

Maak de kruimels
200 gr. bloem
150 gr. roomboter of margarine (KOEL)
150 gr. suiker

Kneed/knijp de suiker en het meel met koele handen door de boter.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de vlaaivorm in met boter of bakspray.
Rol het deeg met een deegrol uit tot een ronde lap, trek niet aan het deeg en laat het overtollige deel over de rand van de vorm hangen.

Prik de vorm in met een vork, strooi wat paneermeel over de bodem.

Strijk de rand van de vlaai in met het restje losgeklopt ei.

Verdeel de pudding over de vlaaibodem.

Verdeel de kruimels gelijkmatig over de vlaai.

Bak de vlaai in ca. 20 minuten af in het midden van de oven. Als de vlaai goudbruin is en loslaat van de vorm is hij gaar.

Haal de warme vlaai gelijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Klokje : 20 min.
Temperatuur: 200 gr.

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Schintaler Greumelevla!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort

Volg L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal - 2 juni 2020

L1mburg Centraal - 2 juni 2020

AvondGasten: corona in Limburg - de heropening van de horeca

AvondGasten: corona in Limburg - de heropening van de horeca

Jouw Plat-eweg Top 3 van dinsdag 2 juni

Jouw Plat-eweg Top 3 van dinsdag 2 juni

L1mburg Centraal: antiracisme-demonstratie Maastricht houdt zich aan coronaregels

L1mburg Centraal: antiracisme-demonstratie Maastricht houdt zich aan coronaregels

L1mburg Centraal: er klinkt weer geluid uit de muziekschool

L1mburg Centraal: er klinkt weer geluid uit de muziekschool

L1mburg Centraal: reizigers snel gewend aan mondkapjes

L1mburg Centraal: reizigers snel gewend aan mondkapjes

Logo 1Limburg

Reisbureaus verwachten geen run op zomervakanties

Reisbureaus verwachten geen run op zomervakanties

Limburgse reisbureaus verwachten geen run op vakantiereizen nu het kabinet 'code geel' geeft en de meeste Europese landen vanaf 15 juni weer toegankelijk zijn. Er heerst in de reiswereld wel blijdschap dat er nu duidelijkheid is.

Programma's