Henk Bakt de Schintaler Greumelevla

Henk Bakt de Schintaler Greumelevla

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Zo ontstond tijdens de opnames onder andere de “Beppie-Iech-Bin-Zoe-Verleef-Kesevlaai” en de “Cantara-Pepe-New-York-Cheesecake”.

In deze aflevering bakt Henk een Schintaler Greumelevla!

Recept Schintaler Greumelevla

Maak een gistbodem
240 grambloem
1 zakje (= 7 gram) droge gist

75 milliliter melk
25 gram suiker
55 gram boter op kamertemperatuur in stukjes
1 losgeklopt ei toe
een vingergreep (=circa 4 gram) zout

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vermeng 240 gram bloem met 1 zakje (=7 gram) instant-gist. Gebruik de keukenmachine en voeg 75 milliliter melk, 25 gram suiker, 55 gram boter of margarine in stukjes en een losgeklopt ei toe. Hou een heel klein beetje ei achter. Strooi een vingergreep (=circa 4 gram) zout langs de rand van de kom. Kneed met de deeghaak tot een stevige bal deeg ontstaat. Is het deeg te ‘nat’ voeg dan nog wat meel toe, is het deeg te droog gebruik dan wat extra melk.

Zet het deeg een half uurtje weg in een afgesloten bakje op een warme plek ( op de verwarming of buiten in de zon ) geef het deeg tijd om te rijzen.

Maak intussen pudding
Gebruik instantpudding. Of maak zelf pudding van custard.

Maak de kruimels
200 gram bloem
150 gram roomboter of margarine (KOEL)
150 gram suiker

Kneed/knijp de suiker en het meel met koele handen door de boter.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de vlaaivorm in met boter of bakspray.
Rol het deeg met een deegrol uit tot een ronde lap, trek niet aan het deeg en laat het overtollige deel over de rand van de vorm hangen.

Prik de vorm in met een vork, strooi wat paneermeel over de bodem.

Strijk de rand van de vlaai in met het restje losgeklopt ei.

Verdeel de pudding over de vlaaibodem.

Verdeel de kruimels gelijkmatig over de vlaai.

Bak de vlaai in ca. 20 minuten af in het midden van de oven. Als de vlaai goudbruin is en loslaat van de vorm is hij gaar.

Haal de warme vlaai gelijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Klokje : 20 minuten
Temperatuur: 200 graden

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Schintaler Greumelevla!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Jongeren in Beekdaelen lieten stem horen in dialoogbus

Jongeren in Beekdaelen lieten stem horen in dialoogbus

Museum van Limburg - aflevering 2

Museum van Limburg - aflevering 2

Draketied - aflevering 4

Draketied - aflevering 4

25 jaar regionale tv: Martin Hurkens

25 jaar regionale tv: Martin Hurkens

Een prentenboek om kinderen te leren omgaan met rouw

Een prentenboek om kinderen te leren omgaan met rouw

De Vergulde Voorgloeier: wat hebben jullie nou aan?

De Vergulde Voorgloeier: wat hebben jullie nou aan?

Programma's