Henk Bakt een Wengske aan wengske Bienesjtiechske

Henk Bakt een Wengske aan wengske Bienesjtiechske

Zaterdag 20 en zondag 21 maart op L1 TV

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Zo ontstond tijdens de opnames onder andere de “Beppie-Iech-Bin-Zoe-Verleef-Kesevlaai” en de “Cantara-Pepe-New-York-Cheesecake”.

In de negende aflevering bakt een Wengske aan wengske Bienesjtiechske!

Recept Wengske aan wengske Bienesjtiechske

(Kleine Bienesjtiech op basis van een recept van Netty Engels-Geurts)

Een Bienesjtiech (=bijensteek) is een zachte en zoete taart met in het midden een fruitvulling in combinatie met slagroom of banketbakkersroom. De fruitvulling kent vele variaties. In mijn recept ga ik uit van ontpitte kers en uit glas en slagroom, maar het mag ook ander fruit zijn en dan bijvoorbeeld in combinatie met banketbakkersroom. Omdat niet iedereen op een hele grote taart zit te wachten kies ik in mijn recept voor een kleine variant. Daarvoor gebruik ik een springvorm van 21 cm. doorsnee.

Begin met het beleg , de topping die boven op je taart komt. Smelt de boter, samen met de suiker in een (steel-)pannetje. Als de boter gesmolten is en de suiker erin is opgelost roer je de melk en de amandelen erdoor. Laat het geheel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).

Klop de eieren met een mixer, een garde of in de keukenmachine samen met de suiker tot een schuimig geheel. Maak de boter zacht ( eventueel heel even in de magnetron verwarmen) en roer door het ei-suikermengsel. Zeef de bloem met het bakpoeder en roer ook dit door het deegmengsel.

Leg een stuk bakpapier onder in de springvorm en vet de randen goed in met boter of bakspray. Stort het deeg in de vorm en verdeel de topping zo regelmatig mogelijk over de bovenkant.

Bak ca. 40-60 minuten in het midden van de oven. Let goed op en controleer je baksel regelmatig zonder het deurtje van de oven te openen. Het amandelschaafsel kan namelijk vrij snel aanbranden. Door het tijdens het bakproces openen van de ovendeur kan de koek inzakken. Als de koek mooi lichtbruin is even controleren of de cake goed gaar is. Dat doe je door een schone breinaald in het hart van de koek te prikken. Als deze naald er schoon en droog uitkomt is je koek gaar.

Haal de springvorm uit de oven. Controleer bijvoorbeeld met de achterkant van een mesje of de koek niet aan de rand van de springvorm blijft plakken, anders voorzichtig even lossteken. Los de rand van de springvorm en laat de koek op een rooster afkoelen. Klop intussen de slagroom met naar smaak een beetje suiker stijf. Laat de kersen uitlekken. Halveer de afgekoelde koek voorzichtig horizontaal. Strijk de helft van de slagroom ( of banketbakkersroom) op de bovenkant van de onderste helft van de koek. Druk hierin de uitgelekte kersen ( of het andere fruit ). Bestrijk het geheel met de rest van de slagroom ( of banketbakkersroom). Zet nu de bovenkant van de koek terug.

Bestrooi de bovenkant van je Bienesjtiechske met een beetje poedersuiker.

Ingrediënten

Voor een springvorm van 21 cm doorsnede.

Deeg
2 eieren
120 gram suiker
165 gram boter
230 gram bloem
7 gram bakpoeder (backin)

Topping (beleg)
55 gram amandelschaafsel
65 gram boter
65 gram suiker
1 eetlepel melk

Vulling
Klein glas kersen (of ander fruit)
250 ml. slagroom (of banketbakkersroom)
Beetje suiker
Poedersuiker

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Wengske aan wengske Bienesjtiechske!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1 Concert: JazzOut 2016 op L1

L1 Concert: JazzOut 2016 op L1

L1 Cultuurcafé: militair complex Cannerberg beschermd

L1 Cultuurcafé: militair complex Cannerberg beschermd

Emil en de muziek: Zanger Gé Reinders

Emil en de muziek: Zanger Gé Reinders

Limburg Doc: Superfanfaar

Limburg Doc: Superfanfaar

L1 Cultuurcafé: culturele sector klaar voor testvoorstellingen

L1 Cultuurcafé: culturele sector klaar voor testvoorstellingen

Muziekfabriek 2021: Jack Poels

Muziekfabriek 2021: Jack Poels

Logo 1Limburg

Programma's