Henk Bakt een Ma-Ma-Maria Appel-Cheesecaketaart

Henk Bakt een Ma-Ma-Maria Appel-Cheesecaketaart

Zaterdag 3 en zondag 4 april op L1 TV

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Zo ontstond tijdens de opnames onder andere de “Beppie-Iech-Bin-Zoe-Verleef-Kesevlaai” en de “Cantara-Pepe-New-York-Cheesecake”.

In de elfde aflevering bakt een Ma-Ma-Maria Appel-Cheesecaketaart!

Recept Ma-Ma-Maria Appel-Cheesecaketaart

Ingrediënten deeg

400 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter
200 gram lichte basterdsuiker
½ geklopt ei
Zakje vanillesuiker
4 gram zout
4 eetlepels melk

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng ze in een keukenmachine, kneed ze met de hand of gebruik een mixer met deeghaken. Kneed zolang totdat je een stevig deeg hebt. Verdeel het deeg in drie gelijke delen.

Ingrediënten vulling

3/4 kilo zoetzure appeltjes (bv. Elstar)
2 pakjes roomkaas (bv. Monchou)
90 gram suiker (60 plus 30 gram)
Zakje vanillesuiker
1 ei plus 1 eidooier
1, 5 eetlepels custard
Kaneel
Eventueel grove suiker

Klop de roomkaas met 90 gram suiker los en glad. Ik doe dat in de keukenmachine, eerst met deeghaken, daarna met een garde. Voeg het ei, de eidooier en het zakje vanillesuiker toe. Klop zolang totdat je een glad beslag hebt.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Neem een springvorm van ca. 24 cm. Goed invetten en bekleed de bodem met bakpapier. Bebloem je werkblad rijkelijk en rol het eerste deel van het deeg met een deegroller uit tot een gelijkmatige ronde lap ter grootte van de springvorm. Bekleed de bodem van je springvorm ermee.

Rol nu het tweede deel van je deeg uit en maak er smalle repen van ter breedte van de hoogte van je springvorm. Ik doe dat met een liniaal en een pizzasnijder. Bekleed de randen van je springvorm met deze repen. Druk de naden goed dicht, anders gaat je taart ‘lekken’.

Schil nu de appels en maak er stukjes van. Meng de rest van de suiker (50 gram) met twee theelepels kaneel en twee eetlepels custard. Roer dit mengsel door de appelblokjes.

Giet het cheesecake-mengsel in de vorm en doe de appels er bovenop.

Rol het derde en laatste deel van je deeg uit tot een dunne lap en snij repen van ca. 2 cm.

Vlecht met deze repen een mooi raster bovenop de taart. Druk de randen rondom goed aan en snij het overtollige deeg weg. Bestrijk het raster met het resterende ½ ei en strooi er (grove) suiker overheen.

Bak je taart goudbruin in ca. 60 minuten. Laat de taart goed afkoelen en verwijder voorzichtig de rand van je springvorm. Zet nu de taart een paar uur in de koelkast zodat de cheesecake binnenin kan opstijven. Smakelijk eten….

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Ma-Ma-Maria Appel-Cheesecaketaart!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Dinsdag bewolkt en (mot)regen

Dinsdag bewolkt en (mot)regen

AvondGasten: corona in Limburg - gedrag en versoepeling coronamaatregelen

AvondGasten: corona in Limburg - gedrag en versoepeling coronamaatregelen

L1mburg Centraal - 10 mei 2021

L1mburg Centraal - 10 mei 2021

L1mburg Centraal: Mart Remans van Roda speelt voor Oss tegen Roda

L1mburg Centraal: Mart Remans van Roda speelt voor Oss tegen Roda

L1mburg Centraal: studenten kunnen relaxen in een mindfulnest

L1mburg Centraal: studenten kunnen relaxen in een mindfulnest

L1mburg Centraal: gaan we verder versoepelen?

L1mburg Centraal: gaan we verder versoepelen?

Logo 1Limburg

Programma's