Henk Bakt de 'Hie Bin Ich' Abrikozen-Linzenvlaai

Henk Bakt de 'Hie Bin Ich' Abrikozen-Linzenvlaai

Zondag 5 september 16:15 | 18:15 | 22:15 en maandag 6 september 13:25 | 14:15 op L1 TV

Henk Bakt is het bakprogramma op L1 TV.

Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die mee gaat bakken!

In deze dertiende aflevering bakken Henk Hover en zangeres Marjolein Heijltjes de 'Hie Bin Ich' Abrikozen-Linzenvlaai. Marjolein, oorspronkelijk afkomstig uit Kerkrade is in haar spaarzame vrije tijd een fervent hobbybakker.

Terugkijken

Recept 'Hie Bin Ich' Abrikozen-Linzenvlaai

Ingrediënten

Linzendeeg

  • 225 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 7,5 gram bakpoeder (+/- een half zakje)
  • 3,5 á 4 gram Bourbon vanille suiker (+/- een half zakje)
  • 100 gram boter
  • 25 cc melk
  • 1 ei

Abrikozenpuree

  • +/- 1 kilo verse abrikozen
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel maïzena (om te binden)

Kruimels

  • 75 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 75 gram boter

Overige benodigdheden:

  • Vlaaivorm +/- 30 cm
  • Deegroller
  • Siliconen mat
  • Extra bloem voor het uitrollen van het deeg
  • Decoratiesuiker
  • Kwastje

Bereiding

Linzendeeg

Bereid het linzendeeg een dag voordat je gaat bakken. Meng eerst de ‘droge’ ingrediënten (Bloem, amandelmeel, witte basterdsuiker, bakpoeder en vanillesuiker) en kneed met de hand. Snij de boter in kleine stukjes en voeg dit samen met melk en ei toe aan het deeg. Kneed dit alles kort door, vooral niet te warm laten worden. Dek af in een kom of wikkel in vershoudfolie en laat het 24 uur op een koele, donkere plek staan.

Abrikozenpuree

Neem ongeveer 1 kg abrikozen (gehalveerd en ontpit) en laat deze in een bodempje water (+/- 50 cc) 10-15 minuten koken. Doe hier vervolgens 50 gram suiker en 1 eetlepel maïzena bij om te binden en verwarm het geheel nog even kort tot het ingebonden is. Pureer of stamp de abrikozen eventueel tot een moes indien gewenst en laat dit goed afkoelen.

Kruimels (optioneel)

Meng suiker en bloem in een kom en kneed hier gesnipperde koude boter doorheen tot er kruimels ontstaan en geen boter meer te zien is. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Beboter een vlaaivorm van ca. 30 cm. Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem. Kneed voor het uitrollen nog eens kort door. Gebruik 2/3 van het deeg voor de bodem en 1/3 voor de latjes. Het uitrollen van dit soort deeg gaat het beste op een met bloem bestrooide siliconenmat. Vergeet ook niet op de deegroller af en toe wat bloem te strooien. Wanneer het deeg voldoende is uitgerold dan kan deze in de vlaaivorm.

Tip: Leg de ingevette en met bloem bestrooide vlaaivorm omgekeerd op het deeg en keer dit met een hand onder de mat om. Zo krijg je het uitgerolde deeg zonder scheuren in de vlaaivorm. Mocht er toch eventuele schade aan het deeg ontstaan is dit overigens gemakkelijk met een extra stukje deeg te herstellen (Linzendeeg is zeer vergevingsgezind. 

Bedek de bodem van de vlaai eventueel met een laagje crème patisserie (optioneel) en verdeel daaroverheen gelijkmatig de afgekoelde abrikozenpuree. 

Rol de rest van het deeg uit tot een plak en snij hiervan latjes van ca. 4 cm breed. Maak hiervan een kruislings raster over je vlaai. Het hoeft niet supernetjes want het deeg ‘smelt’ straks als het ware in de oven. Je kunt daarom eventueel gebroken deeglatjes gewoon weer aan elkaar leggen. Rol het overtollige deel van het deeg af door met een deegrol over de rand van je vlaaivorm te rollen. Eventuele open plekken kun je nog opvullen met kruimels, indien gewenst. Voor een extra mooi effect kun je de latjes besmeren met een opgeklopt ei en bestrooien met amandelschaafsel.

Bak de vlaai in +/- 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat de vlaai afkoelen in de vlaaivorm en bestrooi de randen met (decoratie) suiker.

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen 'Hie Bin Ich' Abrikozen-Linzenvlaai!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Logo 1Limburg

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Industriecomplex Chemelot bij Sittard-Geleen is optimistisch over de gewenste aanleg van nieuwe buisverbindingen met de haven van Rotterdam om groener te kunnen gaan produceren.

Programma's