Henk Bakt de Kampioene van de Nach Proeme-Linzevlaai

Henk Bakt de Kampioene van de Nach Proeme-Linzevlaai

Bekijk hier het recept en bak lekker mee.

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Zo ontstond tijdens de opnames onder andere de “Beppie-Iech-Bin-Zoe-Verleef-Kesevlaai” en de “Cantara-Pepe-New-York-Cheesecake”.

In de twaalfde aflevering bakt een Kampioene van de Nach Proeme-Linzevlaai!

Uitzendtijden Henk Bakt Kampioene van de Nach Proeme-Linzevlaai op L1 TV

Wil je meekijken? De twaalfde aflevering is op de volgende momenten op L1 TV:

Woensdag 12 augustus 17:00 | 19:00 | 21:00
Zondag 16 augustus 09:00 | 10:50 | 17:00 | 19:00 | 21:00

Recept Kampioene van de Nach Proeme-Linzevlaai

Ingrediënten linzendeeg

175 gram boter
380 gram bloem
200 gram witte basterdsuiker
Snufje zout (ca. 3 gram)
2 eieren
Zakje bakpoeder (16 gram)
Zakje vanillesuiker (5 gram)
4 eetlepels melk (alle ingrediënten op kamertemperatuur)

Ingrediënten vulling

350 gram gedroogde pruimen
of 500 gram zwarte pruimenmoes
Beetje suiker

En verder

Grove suiker
Paneermeel

Als je met gedroogde pruimen werkt, zet deze dan daags tevoren in een pannetje met water te weken.

Meng de bloem met het zout en het zakje bakpoeder. Voeg de basterdsuiker en de vanillesuiker toe. Klop beide eieren. Hou een half ei achter voor de afwerking en voeg de rest toe aan je deeg. Snij de boter in kleine stukjes en voeg deze met de melk toe aan de rest. Kneed het geheel in de keukenmachine met deeghaak of met een mixer met deeghaken. Kneden met de hand kan natuurlijk ook. Kneed lang genoeg door totdat je een stevig deeg hebt. Maak er een platte plak van, wikkel deze in vershoudfolie en laat de plak twee uur rusten in de ijskast.

Week de zwarte pruimen 24 uur in lauw water, Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn giet de pruimen af. Maak met de mixer een puree van de pruimen met zo min mogelijk water. Breng het naar wens op smaak met suiker

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

Beboter een vlaaivorm van ca. 25-28 cm. Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem. Rol met een deegrol van ¾ van het deeg een ronde lap. Leg deze -eventueel in delen, want dat is makkelijker- in de vlaaivorm. Zet de randen rechtop. Prik de bodem in met een vork en bestrooi deze met wat paneermeel. Verdeel de afgekoelde abrikozenpuree gelijkmatig over de bodem. Rol de rest van het deeg uit tot een plak en snij hiervan latjes van ca. 4 cm. Breed. Maak hiervan een kruislings raster over je vlaai. Het hoeft niet supernetjes want het deeg ‘smelt’ straks als het ware in de oven. Je kunt daarom eventueel gebroken deeglatjes gewoon weer aan elkaar leggen. Rol het overtollige deel van het deeg af door met een deegrol over de rand van je vlaaivorm te rollen.

Bestrijk de latjes en de rand van de vlaai met het achtergehouden ei. Strooi grove suiker over de vlaai.

Laat de vlaai ongeveer 30 minuten bakken in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven. De vlaai is goed als ze mooi bruin is en loslaat van de vorm. Laat de vlaai eerst even afkoelen in de vorm. Haal daarna de vlaai uit de vorm. Lukt dit niet direct, leg dan een groot bord bovenop de vlaai en draai het geheel in een soepele beweging om. Gebruik ovenhandschoenen. Haal de vorm van de vlaai, leg een rooster op de vlaai en draai het geheel weer terug. Haal het bord weg. De vlaai kan nu verder afkoelen op het rooster.

Eenmaal afgekoeld is je Pruimen-Linzenvlaai klaar om op te eten eventueel met wat slagroom. Een linzenvlaai blijf wel een week goed. Doordat de smaak van de fruitvulling in het linzendeeg trekt wordt de vlaai volgens liefhebbers steeds lekkerder.

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Kampioene van de Nach Proeme-Linzevlaai!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Dinsdag en woensdag warmer dan normaal

Dinsdag en woensdag warmer dan normaal

Limburg Doc: 75 jaar MAA

Limburg Doc: 75 jaar MAA

Natuurlijk Limburg: Vlinders

Natuurlijk Limburg: Vlinders

Op verzeuk op bezeuk, veur de leuk: Ernst Daniël Smid

Op verzeuk op bezeuk, veur de leuk: Ernst Daniël Smid

Route Regio: dit is een grote boosdoener tijdens je barbecue

Route Regio: dit is een grote boosdoener tijdens je barbecue

Route Regio: deze Limburger gaf Maxima inburgeringsles

Route Regio: deze Limburger gaf Maxima inburgeringsles

Logo 1Limburg

Gaswolk Chemelot: wat is hexaangas precies?

Gaswolk Chemelot: wat is hexaangas precies?

De hulpdiensten zijn maandagochtend in groten getale uitgerukt vanwege een incident op bedrijventerrein Chemelot in Geleen, waarbij hexaangas is vrijgekomen. Maar wat is hexaangas eigenlijk?

Programma's