Henk Bakt de Janse Bagge Bend Proemevlaai

Henk Bakt de Janse Bagge Bend Proemevlaai

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Zo ontstond tijdens de opnames onder andere de “Beppie-Iech-Bin-Zoe-Verleef-Kesevlaai” en de “Cantara-Pepe-New-York-Cheesecake”.

In de vijfde aflevering bakt een verse Janse Bagge Bend Proemevlaai!

Recept Janse Bagge Bend Proemevlaai

De vulling
Na wat experimenten met kant en klare pruimenvulling besloot ik tóch met verse pruimen aan de slag te gaan. Ik kocht 1 kilo zwarte pruimen bij een stalletje langs de weg. In de supermarkt zijn pruimen goed verkrijgbaar. Voor dit recept kun je ook de rode variant gebruiken.

De gistdeegbodem
Het maken van een gistdeegbodem legde ik al eerder uit in deze rubriek. In het kort: Alle ingrediënten verwerk je op kamertemperatuur in de keukenmachine met deeghaak. Meng eerst 230 gram bloem met 1 zakje instant gist. Voeg 75 milliliter melk, 25 gram suiker, 55 gram boter of margarine in stukjes en een losgeklopt ei toe. Hou een klein beetje van het ei achter om de rand van de vlaai in te strijken. Strooi een vingergreep (=ca. 4 gram) zout langs de rand van de kom. Kneed met de deeghaak tot een stevige bal deeg ontstaat. Is het deeg te ‘nat’ voeg dan nog wat meel toe, is het deeg te droog gebruik dan wat extra melk. Zet het deeg een half uurtje weg in een afgesloten bakje op een warme plek ( op de verwarming of buiten in de zon ) Geef het deeg echt voldoende tijd om te rijzen.

De pruimen
Ga in de tussentijd met de pruimen aan de slag. Was de pruimen en snij ze in vier partjes. Haal de steen eruit en controleer met je vinger of er eventueel nog harde stukjes zijn achtergebleven. Snij die weg. Meng in een kom 4 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneel. Strooi dit mengsel over de pruimen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een vlaaivorm in met boter of bakspray. Kneed het deeg na het rijzen nog even na met de hand en maak er een ronde plak van. Rol deze uit met de deegrol. Zorg ervoor dat deze ronde plak ruimschoots in je vlaaivorm past. Ik gebruik een vlaaivorm met losse bodem van ongeveer 29 cm. doorsnee. Leg de ronde plak in de vlaaivorm. Trek niet aan het deeg, maar zorg ervoor dat je deegplak groot genoeg is om de randen rechtop te kunnen zetten. Laat de rest nog even over de rand hangen. Het deeg rijst nog even na. Prik de bodem hier en daar in met een vork en strooi wat paneermeel over de bodem.

Beleg nu de bodem met de pruimenpartjes. Onder het motto ‘het oog wil ook wat’ leg je eerst de buitenrand en werk je in nette concentrische ringen naar binnen. Leg de partjes op de rug, met de schil naar beneden dus. Tijdens het bakken verliezen de pruimen wat vocht en het schilletje zorgt ervoor dat dat in de pruim blijft. Leg de partjes dicht tegen elkaar aan , liefst een beetje over elkaar wat ze krimpen tijdens het bakken. Rol de rand van je vlaai af met de deegrol. Bestrijk de vlaairand met het achtergehouden ei.

Bak je vlaai in ca. 20 minuten gaar net onder het midden van de oven op 200 graden. Controleer je baksel tussentijds regelmatig. De vlaai is gaar als het deeg goudbruin is en loslaat van de vorm.

Ingrediënten voor een vlaaivorm van ca. 29 cm
230 gram bloem
1 pakje instantgist (of 15 gram verse gist)
75 ml. melk
55 gram boter
25 gram suiker
1 vingergreep zout (3-5 gram)
1 losgeklopt ei

Paneermeel
Beetje bakspray of boter om de vlaaivorm in te vetten

1 kg. pruimen
4 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneel

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Janse Bagge Bend Proemevlaai!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

L1mburg Centraal: Wendy wil weer wandelen

L1mburg Centraal: Wendy wil weer wandelen

L1mburg Centraal: Remkes lanceert plan voor betere bestuurscultuur

L1mburg Centraal: Remkes lanceert plan voor betere bestuurscultuur

Logo 1Limburg

Programma's