Henk Bakt de Hoondervel Riestevlaai

Henk Bakt de Hoondervel Riestevlaai

Zaterdag 27 februari 09:25 | 12:20 | 12:50 | 13:25 en zondag 28 februari 09:25 | 12:20 | 12:50 | 13:25 op L1 TV

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Zo ontstond tijdens de opnames onder andere de “Beppie-Iech-Bin-Zoe-Verleef-Kesevlaai” en de “Cantara-Pepe-New-York-Cheesecake”.

In de zesde aflevering bakt een Hoondervel Riestevlaai!

Recept Hoondervel Riestevlaai

De rijst
Gebruik zogenaamde pap- of dessertrijst. Doe hiervan 85 gram in een pannetje (liefst met antiaanbaklaag). Voeg 750 ml. volle melk toe. Breng onder regelmatig roeren aan de kook.Draai het vuur laag en laat de rijst gaar koken in de op het pak rijst aangegeven tijd (ca. 14-20 minuten afhankelijk van het merk). Blijf regelmatig roeren. Let op, als de rijst aanbrandt krijgt je vlaai een bittere smaak en dat wil je niet.

Meng in een andere kom alvast 500 ml. Volle melk, 3 pakjes Vanillesuiker, 100 gr. Kristalsuiker en 1 pakje Dr. Oetker Kookpudding Roomsmaak.

Voeg dit mengsel bij de gare paprijst. Goed door elkaar roeren en heel even al roerend laten doorkoken. Haal de pan van het vuur en dek het mengsel af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de rijstmassa goed afkoelen.

Maak een gistbodem
Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vermeng 230 gram bloem met 1 zakje instant gist. Gebruik je keukenmachine en voeg 75 milliliter melk, 25 gram suiker, 55 gram boter of margarine in stukjes en een losgeklopt ei toe. Strooi een vingergreep (=ca. 4 gram) zout langs de rand van de kom. Kneed met de deeghaak tot een stevige bal deeg ontstaat. Is het deeg te ‘nat’ voeg dan nog wat meel toe, is het deeg te droog gebruik dan wat extra melk.

Zet het deeg een half uurtje weg in een afgesloten bakje op een warme plek ( op de verwarming of buiten in de zon ) geef het deeg tijd om te rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en klop in de tussentijd in je keukenmachine met garde op de hoogste stand 4 eiwitten stijf. Vet een vlaaivorm in met boter of bakspray. Kneed het gerezen deeg nog even na met de hand en maar er een ronde plak van. Rol deze uit met de deegrol. Leg de ronde plak in de vlaaivorm. Trek niet aan het deeg, maar zorg ervoor dat je deegplak groot genoeg is om de randen rechtop te kunnen zetten. Laat de rest nog even over de rand hangen. Het deeg rijst nog even na. Prik de bodem in met een vork en strooi wat paneermeel over de bodem.

Roer de afgekoelde rijstmassa nog even door en verdeel alvast 2/3 deel over de vlaaibodem. Vermeng het resterende 1/3 deel met het eiwitschuim. Roer het voorzichtig door elkaar (niet kloppen) Verdeel ook dit mengsel over de vlaai. Werk vanuit de buitenrand naar het midden toe. Rol het overtollige deeg af met een deegroller.

Bak de vlaai in 30-35 minuten gaar. Ze de vlaai iets onder het midden in de voorverwarmde oven.

Blijf het baksel af en toe in de gaten houden. Je zult zien dat de vulling helemaal bol gaat staan. Als het deeg loslaat van de vorm er de bovenkant mooi bruin is, is je vlaai gaar. Haal ‘m uit de oven en laat de vlaai op een roostertje afkoelen.Rijstevlaai hoort eigenlijk niet in de koelkast. In de kelder of op een andere koele plek in huis is de beste bewaarplek.

Ingrediënten Rijstevlaai

1250 ml. volle melk

85 gram dessertrijst

3 pakjes vanillesuiker

100 gram kristalsuiker

1 pakje Dr. Oetker kookpudding roomsmaak

4 eiwitten

230 gram bloem

1 pakje instantgist (of 15 gram verse gist)

75 ml. melk

55 gram boter

25 gram suiker

1 vingergreep zout (3-5 gram)

1 losgeklopt ei

Paneermeel

Beetje bakspray of boter om de vlaaivorm in te vetten

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Hoondervel Riestevlaai!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Winnaar nationale blues-award in Southern Blues Night op L1 TV

Winnaar nationale blues-award in Southern Blues Night op L1 TV

L1mburg Centraal - 11 mei 2021

L1mburg Centraal - 11 mei 2021

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

Hemelvaartsdag 13 mei bij L1: een zinderende voetbalmiddag op visual radio

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

De L1mbo Top 100: wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: geen Limburgs Mooiste dit jaar

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

L1mburg Centraal: Jessica Blaszka stopt met worstelen op hoog niveau

Logo 1Limburg

Programma's