Henk Bakt de Appels op de tafelsprei-taart

Henk Bakt de Appels op de tafelsprei-taart

Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma Henk Bakt bakt hij met andere (hobby)bakkers diverse bijzondere vlaaien en ander gebak. En dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd! Bak jij mee?

Zangeres Carien Moonen is in Limburg bekend van haar muziek. Samen met man Ronald vormt ze duo Difference, maar ook vastelaovesduo Ronald en Carien. 

Wat veel mensen niet weten is dat het duo ooit een bakkerszaak had in vlaaienstad Weert. Verder houdt Carien zich tegenwoordig bezig met voedingsadvies rond gezond en verantwoord eten.

Samen met Henk bakt zij haar Appels op de tafelsprei-taart volgens een 1, 2, 3, 4, 5, 6 recept.

Uitzendtijden

Deze aflevering van Henk Bakt is te zien op:

Zondag 25 september om 12:25, 13:15, 14:20, 17:45, 19:45, 20:45, 21:45 en 22:45 uur.

Recept Appels op de tafelsprei-taart

INGREDIËNTEN

voor 8 tot 10 personen

100 gram bruine basterdsuiker

200 gram + 50 gram roomboter

2 eieren

Zout mespuntje

Ingevette vorm 24 cm doorsnee

300 gram + 20 gram zelfrijzend bakmeel

amandelschaafsel en suiker voor de garnering ( optioneel )

1 kilo fruit o.a.: grannie + zoete appels en evt. abrikoos,

30 gram optimel vanille of abrikoos/sinasappel kwark

3 theelepels kaneel naar smaak

90 gram + 25 gram kristalsuiker +3 zakjes vanille suiker

100 gram amandelmeel

BEREIDING

Bereidingstijd: 60 minuten

Verwarm de oven voor op 175 (hete lucht 170) graden.

Maak eerst het deeg voor de bodem, dit moet namelijk een half uurtje in de koelkast om wat op te stijven.

Meng hiervoor 200 gram boter met 100 gram bruine basterdsuiker met de mixer kort door elkaar, roer er een half ei door.

Zeef 300 gram zelfrijzend bakmeel met een mespuntje zout en meng deze er ook door, als het kruimels worden zet de mixer dan uit en kneed met de handen goed door tot een egaal deeg.

Leg dit verpakt in plastic een half uur in de koelkast om even op te stijven zodat het makkelijker uit te rollen is.

Maak nu de frangipane door 50 gram boter met 90 gram suiker+ 3 zakjes vanille suiker luchtig te kloppen, klop er dan 1 ei door en als laatste 100 gram amandelmeel en 20 gram zelfrijzend bakmeel. Zet apart, maar niet koel.

Schil de appels/abrikoos en snij deze in stukjes. Meng 30 gram Optimel kwark vanille of abrikoos/sinaasappel, 3 theelepels kaneel en 25 gram suiker + 3 zakjes vanille suiker en meng dit met de appel/abrikoos/stukjes.

Vet een springvorm van 24 cm in met boter en strooi er wat bloem over, keer de vorm om en klop de overtollige bloem eruit.

Kneed het deeg kort door en rol het uit tot ongeveer een halve cm dikte. Rol het deeg (met een deegroller of een fles) uit op (bv een opengeknipte broodzak of een plastic hoes van een kussen).

Leg de vorm omgekeerd op de lap deeg, en draai alles in een handomdraai om, het deeg zal zo bijna niet scheuren. Breng in model maar druk niet te hard aan, met vork gaatjes prikken voor de lucht. Snijd de bovenste rand met deegroller af.

Verdeel de frangipane voorzichtig met een lepel over de bodem Het kan zijn dat je een bergje hebt, maar dat geeft niet tijdens het bakken zal de frangipane door de hete temperatuur verdeeld worden over de hele taart..

Verdeel het fruit over de taart.

Strooi eventueel wat amandelschaafsel in het midden zodat duidelijk is dat er amandelen in verwerkt zijn.

Bak de appeltaart met frangipane ongeveer 50-60 minuten op 175 graden Celsius.

Laat de appeltaart met frangipane een half uurtje afkoelen voordat je de rand los haalt anders zou de zijkant kunnen scheuren.

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Appels op de tafelsprei-vlaai!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Natuurlijk Limburg: ontginning van het landschap

Natuurlijk Limburg: ontginning van het landschap

Limburg Doc: Via Belgica

Limburg Doc: Via Belgica

Óngerwaeg in de berm in Maastricht

Óngerwaeg in de berm in Maastricht

L1mburg Centraal - 4 oktober 2022

L1mburg Centraal - 4 oktober 2022

L1mburg Centraal: forse stijging verwacht van aantal kankerpatiënten

L1mburg Centraal: forse stijging verwacht van aantal kankerpatiënten

L1mburg Centraal: dag twee van de rechtszaak over doodgeschoten agent Spa

L1mburg Centraal: dag twee van de rechtszaak over doodgeschoten agent Spa

Programma's