Henk Bakt de Appel Victoria 'Broonk' vlaai

Henk Bakt de Appel Victoria 'Broonk' vlaai

Zondag 12 september 10:45 | 14:30 | 22:15 op L1 TV

Henk Bakt is het bakprogramma op L1 TV.

Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die mee gaat bakken!

Kay Duits uit Oost-Maarland is verknocht aan de Limburgse cultuur en tradities. Met zijn broer Niels vormt hij een vastelaovesduo en is hij actief tijdens de jaarlijkse Broonk. Het bakken van een heerlijke vlaai mag in dit rijtje zeker niet ontbreken.

Recept Appel victoria 'Broonk' vlaai

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram meel
  • 125 gram (room)boter
  • 65 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 losgeklopt ei

Voor de vulling

  • 5 à 6 jonagold appels
  • 3 flinke eetlepels abrikozenjam
  • 3 flinke eetlepels custardpoeder
  • Voor het amandelschaafsel
  • 100 gram amandelschaafsel
  • 100 gram suiker
  • 25 gram (room)boter

Bereiding

Voor het deeg:

Doe alle ingrediënten in de kom en mix (kort) tot een deeg.

Kneed daarna nog kort na met de hand.

Vet de vlaaivorm in met boter, bakspray of olijfolie en rol het deeg uit. Leg het deeg in de vlaaivorm.

Het deeg is wel nogal lastig op te rollen en breekt snel. Gelukkig kan je dit deeg gemakkelijk ‘plakken’ in de bakvorm zodat deze helemaal bedekt is.

Prik met een vork gaatjes in het deeg en voeg paneermeel toe (Tip: Gebruik custardpoeder in plaats van paneermeel).

Voor de vulling:

Snijd de appels in kleine stukjes. Voeg 3 flinke eetlepels abrikozenjam en 3 flinke eetlepels custardpoeder toe. Meng het goed onder elkaar.

Doe de vulling op het deeg en bak dit 30 minuten op 170 graden in de oven.

Voor het amandelschaafsel:

Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur en voeg het amandelschaafsel en de suiker toe.

Roer 1 à 2 minuten zodat de suiker zich aan het amandelschaafsel hecht.

Na een half uur haal je de vlaai uit de oven en verdeel je het amandelschaafsel over de vlaai.

Zet daarna de vlaai nog een half uur op 170 graden in de oven.

Let op! De vlaai breekt wanneer hij warm is nogal snel. Laat de vlaai daarom afkoelen in de vorm.

Recept uitprinten

Je kunt hier eenvoudig het recept downloaden en uitprinten. Stuur ons via L1 Facebook vooral ook een foto van je eigen Appel victoria 'Broonk' vlaai!

Bekijk hier alle afleveringen van Henk Bakt

Met dank aan Tinnemans Keukens in Ittervoort.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Logo 1Limburg

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Industriecomplex Chemelot bij Sittard-Geleen is optimistisch over de gewenste aanleg van nieuwe buisverbindingen met de haven van Rotterdam om groener te kunnen gaan produceren.

Programma's