Heetgebakerde column van Niena Bocken in De Stemming

Heetgebakerde column van Niena Bocken in De Stemming

Een column van Niena Bocken in De Stemming:

|

Heetgebakerd

Studenten springen in de Maas, Loco-Burgemeesters met GHB worden in de boeien geslagen, de Elfstedenstocht wordt niet geschaatst maar gezwommen… dan weet je wat je te wachten staat: Een hittegolf. Voorpagina nieuws. Betuttelende warmteplannen in de krant. Het devies; blijf vooral kalm.

Mijn slaapkamer ligt op een zolder etage. Ik sliep van de week met twee flessen bevroren water in bed en een ventilator ernaast. Klimaatvriendelijker dan een airco, zou je denken. Maar ik zelf word van slapeloze nachten bij hoge temperatuur niet zo vriendelijk meer voor mijn klimaat.

Gisteren dus op naar diverse bouwmarkten om te kijken naar mobiele airco’s. Er was duidelijk een run op die dingen geweest, hele pallets waren leeggeroofd en wat er nog stond had ik kunnen kopen als ik twee maanden geen huur had betaald.

Het werd een luchtkoeler, iets minder duur en energievriendelijk. ‘Als je er een wil hebben zou ik hem vandaag meenemen, want als ze weg zijn, zijn ze ook echt helemaal op.’ Drukte een medewerker me op het hart. Crisisprotocol in de bouwmarkt dus.

Met dubbel effect in dit geval; uit onderzoek blijkt namelijk dat koopdrang toeneemt naarmate het heter wordt. Gevaar voor Blokker-taferelen dus, komende dagen.

Ook leiden hoge temperaturen tot minder sociaal gedrag; hoe heter het wordt, hoe minder behulpzaam mensen worden. Er zijn aanwijzingen dat bij temperaturen boven de dertig graden meer agressief gedrag ontstaat. Een onderzoeker vond zelfs dat er dan ook meer gewelddadige misdrijven werden gepleegd. Afhankelijk van het klimaat dat je gewend bent. Een Nederlander heeft meer last van hitte dan iemand in Zuid-Frankrijk.

Toch zullen ook wij aan monsterwarmtes moeten gaan wennen.

Carola Schouten wilde er eigenlijk omheen lullen, maar moest in de kamer toch hardop uitspreken dat de landbouwsector verantwoordelijk is voor 45 procent van alle stikstof in Nederland. 31 procent van de stikstof komt uit het buitenland en minder dan een kwart is afkomstig van andere bronnen, zoals verkeer en huishoudens. In dezelfde krant die dit bericht gaf, staan 2 pagina’s tekst die de burger voorhouden dat die zelf wat significants kan doen voor het klimaat. Zoals meer biogroenten eten en minder vlees. U weet wel; een dieet dat inmiddels voorbehouden is aan mensen die goede airco’s kunnen kopen. De kiloknallerlobby heeft namelijk een dikke worst in de pap van de Europese politiek. En die heet trouwens niet Frans Timmermans.

Klimaat tips voor de burger; Ze voelen een beetje zoals het boek over Camiel Eurlings; leuk verhaal, maar als de hoofdrolspelers niet meedoen blijft het een sage. Al is deze ex-politicus wel het levende bewijs is dat opvliegerigheid en hitte van elkaar houden;

Meneer is inmiddels fiscaal verhuisd naar Malta.

Ook tussen Iran en de VS raken de gemoederen verhit. Ik vraag me nu af of dat heetgebakerde karakter van Trump misschien te wijten is aan zijn overmatig zonnebankgebruik. Dat hij zogenaamd op het laatste moment de aanval op Iran staakte, leek op het vuur alleen maar olie te zijn. Voordeel; die olie is door dit conflict straks toch te duur geworden om mee te gooien, dus die brand dooft vanzelf.

Laten we ons deze zomer niet teveel gedragen als een dolle stier op een rode lap en kalm blijven bij toenemende spanning. Neem een voorbeeld aan Tom Dumoulin. Laat de race voor wat-ie is en boek een paar dagen vakantie met je geliefde. Of koop een airco.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Miserabel roept Prinses uit in Heerlen

Miserabel roept Prinses uit in Heerlen

L1mburg Centraal - 23 februari 2020

L1mburg Centraal - 23 februari 2020

L1mburg Centraal: Helft carnavalsvierders drinkt meer dan 10 glazen per dag

L1mburg Centraal: Helft carnavalsvierders drinkt meer dan 10 glazen per dag

L1mburg Centraal: Lions en Visé delen in spannende wedstrijd de punten

L1mburg Centraal: Lions en Visé delen in spannende wedstrijd de punten

L1mburg Centraal: De zaate hermenie is het bindmiddel van carnaval

L1mburg Centraal: De zaate hermenie is het bindmiddel van carnaval

L1mburg Centraal: Heel heeft heel veel vrouwelijke adjudanten

L1mburg Centraal: Heel heeft heel veel vrouwelijke adjudanten

Logo 1Limburg

Programma's