Grottenaquarium Valkenburg: na 60 jaar einde aan familiebedrijf

Grottenaquarium Valkenburg: na 60 jaar einde aan familiebedrijf

Het Grottenaquarium in Valkenburg, waar zaterdag een paar honderd zwaar verwaarloosde reptielen en vissen in beslag zijn genomen, werd geëxploiteerd door de familie Maenen uit Berg en Terblijt.

Beheerder Franjo Maenen overleed ongeveer 3 weken geleden.

Gemeente is eigenaar grotten
Eigenaar van het grottencomplex waar het aquarium in is gevestigd, is de gemeente Valkenburg aan de Geul. De gemeente verhuurde de grotten al vele tientallen jaren aan de familie Maenen. Het aquarium werd in de jaren 50 geopend.

Na een tip deden de Dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming zaterdag een inval. Sinds het overlijden van Franjo Maenen bleken de dieren niet meer gevoerd te zijn. Ongeveer 10 reptielen en amfibieën hadden het niet overleefd. Zo'n honderd andere dieren, waaronder kaaimannen en leguanen, waren ernstig ondervoed. Ook zwommen er honderden vissen, waar niet meer naar was omgekeken.

Hoogbejaarde moeder
Franjo Maenen dreef het Grottenaquarium samen met zijn hoogbejaarde moeder. De zaak stond op haar naam. Het is niet duidelijk of de vrouw ergens aan de bel heeft getrokken, nadat haar zoon was overleden.

Het aquarium is in de wintermaanden gesloten voor publiek. Op internet werd de afgelopen jaren vaker gemeld dat het Grottenaquarium slecht werd onderhouden en dat de dieren te weinig aandacht kregen. 'Zieke dieren in slecht onderhouden aquaria. Hier moet de Dierenbescherming ingrijpen', schreef een bezoeker afgelopen zomer op de toeristische website Zoover.nl.

Gemeente reageert niet
De gemeente Valkenburg aan de Geul, eigenaar van het grottencompex aan de Trichtergrubbe, wilde zondag ook na herhaald verzoek niet reageren op de ernstige dierenverwaarlozing op haar terrein. "De gemeente is geen direct betrokken partij", is het enige dat een voorlichter kwijt wilde.

Elektriciteit slecht
De mensen die zaterdag begonnen met het weghalen van de dieren, schrokken van de slecht onderhouden elektriciteitsvoorziening in de grotten. Links en rechts lopen kabels en verlengsnoeren, ogenschijnlijk gevaarlijk. Eén van de aanwezigen kreeg zaterdag een stroomstoot toen hij een kabel aanraakte. Ook op deze gevaarlijke situatie in een toeristische attractie wil de gemeente Valkenburg niet reageren.

Einde
Met de dood van exploitant Franjo Maenen en het leeghalen van de aquaria, terraria en kooien, is er na bijna 60 jaar een einde gekomen aan het Grottenaquarium Valkenburg, een van de oudste toeristische attracties in de Geulstad.

Het OLS 2022 volg je bij L1

Het OLS 2022 volg je bij L1

Sjötte: 400 jaar schutterij Gronsveld

Sjötte: 400 jaar schutterij Gronsveld

Limburg Doc: Jan Cober - Keuzes van de maestro

Limburg Doc: Jan Cober - Keuzes van de maestro

Route Regio: vacatureteksten moeten veel aantrekkelijker worden

Route Regio: vacatureteksten moeten veel aantrekkelijker worden

70 jaar WMC - aflevering 4

70 jaar WMC - aflevering 4

Route Regio: het museum van Ad Mater in Weert

Route Regio: het museum van Ad Mater in Weert

Programma's