Graafschapsfeesten: Horn herdenkt dramatische onthoofding Graaf van Horne

Graafschapsfeesten: Horn herdenkt dramatische onthoofding Graaf van Horne

Dinsdag is het 450 jaar geleden dat de graaf van Horne werd onthoofd op de Grote Markt in Brussel. De Spanjaarden die de dienst uitmaakten in de Nederlanden waren zijn opstandige houding zat.

Maar de executie leidde tot grote woede. En tot een langen en bloedige opstand: de Tachtigjarige oorlog tegen Spanje.

Wat niet zo heel veel mensen weten is dat de onthoofde graaf van Horne afkomstig was uit het huidige Limburg. De opstandige graaf verbleef vaak in Weert en het stamslot van de familie is het kasteel van Horn.

Om de dramatische onthoofding van de graaf 450 jaar geleden te herdenken worden in Horn van vrijdag tot en met dinsdag de Graafschapsfeesten georganiseerd. Met een openluchtspektakel, een middeleeuwse markt en een historische optocht.

Van vrijdag tot en met dinsdag wordt aan de voet van het kasteel het openluchtspektakel "In de geist van graaf Filips" opgevoerd. Dat stuk is geschreven door Frits Criens, stadsdichter van Leudal.

De mensen worden helemaal meegesleurd. Het is hun graaf Filips die gevangen is genomen. Op een gegegen moment komt het nieuws dat hij onthoofd is. Wat je te zien krijgt is wat dit met de mensen doet Yvonne Bocken

Yvonne Bocken van de organisatie van de Graafschapsfeesten: "De mensen worden helemaal meegesleurd. Het is hun graaf Filips die gevangen is genomen. Op een gegegen moment komt het nieuws dat hij onthoofd is. Wat je te zien krijgt is wat dit met de mensen doet".

Kasteel Horn is dus het stamslot van de graven van Horne. De laatste graaf was een van de prominente leiders van de opstand tegen de Spanjaarden in de zestiende eeuw. Samen met zijn kompaan de graaf van Egmond werd graaf Filips van Horne in 1568 opgepakt en ter dood veroordeeld. Op de Grote Markt van Brussel werd hij voor een groot publiek door de beul onthoofd.

Als je het hebt over de graaf van Horn gelooft niemand dat hij uit Limburg komt, want zijn naam is verbasterd tot graaf van Hoorn. En dan denken mensen dus dat hij uit Noord-Holland komt Casper Hamers

In Horn wil de bevolking die geschiedenis laten herleven. Want jammer genoeg -zo vinden ze hier- weten maar weinig mensen dat het kasteel het stamslot is van de beroemde familie Van Horne. Casper Hamers van de Graafschapsfeesten: "Als je het hebt over de graaf van Horn gelooft niemand dat hij uit Limburg komt, want zijn naam is verbasterd tot graaf van Hoorn. En dan denken mensen dus dat hij uit Noord-Holland komt".

|

​Meer informatie

Klik op de foto voor meer informatie
Klik op de foto voor meer informatie

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's