'Glutenallergie is een hype'

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Glutenallergie is een hype. Dat zegt professor Fred Brouns van de Universiteit Maastricht in het L1-programma AvondGasten.
In Nederland zouden 160.000 mensen last hebben van een glutenallergie.
Brouns nuanceert nieuw Amerikaans onderzoek dat zegt dat glutenallergie helemaal niet bestaat.

Sociale media

Veel mensen die een glutenvrij dieet volgen zijn volgens hem helemaal niet allergisch, maar denken dat. Ze zijn bijvoorbeeld aangestoken via de sociale media, waar veel over de allergie wordt gesproken. Ze voelen zich beter door het volgen van het dieet maar hebben het niet nodig. Het zit bij hen dus tussen de oren.
Wel lijdt 1 procent van de mensen  aan coeliakie (glutenintolerantie). Ook is er een groep mensen die daadwerkelijk allergisch is. Daarbij helpt een glutenvrij dieet wel. Dankzij de huidige trend hebben die mensen wel een gevarieerder dieet dan voorheen, omdat veel fabrikanten, in tegenstelling tot voor de hype, ook glutenvrije producten maken naast de reguliere.
Gluten zit in veel granen, zoals rogge, gerst en spelt.

Minder serieus

Annie Rijkx, eigenaresse van Glutenvrije Super Geleen, en patiënt Veronique Hunscheid vinden dat door de nadruk op glutenallergie er wel een grotere variatie aan producten zonder gluten op de markt is gekomen. Nadeel is wel dat patiënten minder serieus worden genomen, omdat veel mensen zeggen dat ze de allergie hebben.
"Maar glutenvrij eten doe je niet voor de lol, " zegt patiënt Veronique Hunscheid. "Het kost namelijk veel tijd en energie."
Volgens professor Fred Brouns krijgen mensen die een glutenvrij dieet volgen vaak niet alle voedingsstoffen binnen. Het is dus niet zo gezond als veel mensen denken.