Opbouw na de Tweede Wereldoorlog

Op Kerstavond 1945 ging Nederlands eerste regionale omroep de lucht in. Met hulp van een Amerikaanse legerzender op het vliegveld in Beek ("Radio Baek") was dagelijks de Regionale Omroep Zuid te horen. Het radioprogramma was bedoeld om het gezag in de roerige Zuid-Limburgse mijnstreek te herstellen. De mijnwerkers moesten hun verantwoordelijkheid tonen voor de opbouw van Nederlandse economie, en zorgen voor een topproductie van steenkool. Vandaar dat de overheid behoefte voelde aan een nieuw communicatiekanaal.

Zeldzame beelden

Van de eerste radio-uitzendingen zijn de nauwelijks tv-beelden terug te vinden. Onderstaande beelden zijn helaas zonder geluid.

Andere regionale zenders

Al binnen een jaar werd de Limburgse zender samen met de Regionale Omroep Noord en Oost (RONO) voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland een apart onderdeel van de publiek gefinancierde Nederlandse Radio Unie (NRU) , die werd bestuurd vanuit Hilversum.

Van ROZ naar Omroep Limburg

De NRU werd later NOS. Pas rond 1980 ontstonden, los van de NOS, nieuwe regionale omroepen in het land. Bijvoorbeeld in Noord-Brabant. Eind jaren tachtig werden de NOS-afdelingen in de regio verzelfstandigd en kregen ze een bestuur met mensen uit de eigen provincie. De zelfstandige regionale omroepen bleven - net als bij NOS - werken onder een publieke zendmachtiging en werden door de overheid gefinancierd. Zo ontstond in 1988 Stichting Omroep Limburg. En de RONO werd gesplitst in vijf provinciale omroepstichtingen. De ROZ ging voortaan door het leven als Omroep Limburg.. Het was alleen radio. Regionale televisie en internet bestonden nog niet. In 1994 werd over Omroep Limburg de volgende documentaire gemaakt:

Fusie Omroep Limburg en TV8

Begin 1997 begon TV8 op de Limburgse kabel een commerciële omroep die gesteund werd door de Limburgse kranten. Een wetswijziging maakte de komst van commerciële regionale omroep in Nederland mogelijk, een nieuw fenomeen was geboren. In september 1997 begon Omroep Limburg met regionale televisie. Beide zenders moesten samen op één kabelkanaal uitzenden. Maar de Mediawet verbood een publieke omroep om dienstbaar te zijn aan derden. Daarom moest het gezamenlijk kanaal een kwartier op zwart voordat TV8 zijn uitzending mocht beginnen na de uitzending van Omroep Limburg TV. Een absurde situatie. Bovendien had een kleine provincie als Limburg opeens twee regionale omroepen die achter hetzelfde nieuws aan jaagden. En de reclamemarkt, waarvan TV8 volledig afhankelijk was voor zijn inkomsten, bleek te klein. Binnen twee jaar leidde dat tot een intensieve samenwerking tussen Omroep Limburg en TV8. Samen kozen zij in juni 1999 voor de naam L1. De samenwerkingsconstructie was uniek in omroepland.

Nieuwe studio

Als gevolg van de oprichting van L1 was het studiogebouw aan de Bankastraat in Maastricht (in 1979 als nieuwbouw door de ROZ in gebruik genomen) te klein geworden. In opdracht van de Stichting Omroep Limburg werd daarom voor L1 een nieuw studio- en kantorencomplex gerealiseerd aan de Ambyerstraat-Zuid in Maastricht. Mede dankzij financiële steun van de provincie is het een modern en goed geëquipeerd gebouw geworden dat begin 2005 door L1 in gebruik is genomen.

Internet begin deze eeuw

L1 is al lang niet meer alleen radio en televisie. Begin 2000 kreeg L1 zijn eerste internetsite, die bij het begin niet veel meer was dan wat pagina's met basale informatie over de omroep. Al snel werd de site uitgebreid met nieuws- en sportberichten, programma-informatie en live radio en tv. Een beeld van L1.nl in 2006:

Eind december 2011 kreeg de website een nieuw gezicht en meer functionaliteiten:

Geboorte van 1Limburg

In september 2014 nam L1 samen met De Limburger een bijzonder initiatief. Omroep en krant besloten een gezamenlijke nieuwssite en -app te beginnen onder de titel 1Limburg, Het publiek stroomde toe.
Een paar jaar later, na wisseling van directie en hoofdredactie, kwam de krant op andere gedachten en stapte uit 1Limburg. L1 is tot 4 maart 2024 onder de merknaam 1Limburg doorgegaan met het digitale nieuwsplatform. Daarnaast is er L1.nl, nogmaals vernieuwd op 5 december 2016, met functies als uitzending gemist, promotie en programmagids. De krant heeft rond die tijd ook zijn aandelen in L1 terugverkocht, waardoor een einde kwam aan de publiek-private samenwerking.

Klik op de afbeelding voor de tijdlijn

Klik hierboven op de afbeelding voor de tijdlijn
Klik hierboven op de afbeelding voor de tijdlijn