Gerd Leers verliest kort geding tegen NRC

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Oud burgemeester Gerd Leers van Maastricht is dinsdag in het ongelijk gesteld in een kort geding dat hij had aangespannen tegen de krant NRC Handelsblad.
Op 31 oktober schreef de krant over integriteitsproblemen in Limburg. In het artikel werd teruggeblikt op de affaire over de Bulgaarse vakantievilla van Leers. Naar aanleiding van die zaak moest Leers in 2010 aftreden als burgemeester van Maastricht.

Bulgaarse villa

NRC schreef dat Leers moest aftreden omdat hij zijn positie inzette om privéproblemen rond de aanschaf van die villa op te lossen. Hij lichtte onder meer de Bulgaarse ambassadeur in omdat hij problemen had bij de bouw van de vakantiewoning in Bulgarije.

Belangenverstrengeling

Aangezien Leers de ambassadeur met een e mail benaderde vindt de kort gedingrechter dat NRC gelijk heeft als gesteld wordt dat de burgemeester zijn positie inzette om een priveprobleem op te lossen. Daarbij is in 2010 ook door onderzoeksbureau BING geconstateerd dat Leers in sommige gevallen onhandig heeft geopereerd en dat in enkele gevallen de schijn van belangenverstrengeling is ontstaan. Op grond hiervan vindt de rechter dat NRC Handelsblad niets onrechtmatigs heeft gepubliceerd over Gerd Leers.