Lieve Ger, rust zacht

Lieve Ger, rust zacht

Journalist Ger Houben van L1 is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Houben werd vooral bekend als presentator van Limburgs Land, het populaire radioprogramma op de zaterdagochtend.

Ger Houben is 65 jaar geworden. De herdenkingsbijeenkomst is zaterdag 2 juni.

Geliefd

Leo Hauben, hoofdredacteur van L1, zegt dat Limburgs Land door de jaren heen is uitgegroeid tot een klassieker bij veel luisteraars.

Met zijn enthousiasme en zijn grote kennis was Ger een van de meest geliefde programmamakers bij ons publiek.

L1 en vele tuinliefhebbers verliezen een vaste waarde aan het begin van hun weekeinde. Direct contact met zijn publiek was voor Ger altijd heel belangrijk.
Leo Hauben, hoofdredacteur L1

Rosa Terra Limburgia

Rosa Terra Limburgia. Dat is de naam van de roos van de Belgisch-Limburgse rozenkweker Jef Orye die in 2007 werd vernoemd naar het L1-radioprogramma Limburgs Land van Ger Houben.

|

Natuurgids

Ger Houben kreeg zaterdag 20 februari 2016 de waarderingsprijs van stichting De Natuurgids. De prijs is een bronzen beeldje, dat ontworpen is door de Heerlense kunstenares Willemijn Heijboer.

Ger kreeg de onderscheiding voor zijn inzet voor de Limburgse natuur. Hij werd tijdens de live-uitzending van Limburgs Land in de radiostudio verrast:

|

Twintig jaar

Juni 2016, we vieren 20 jaar Limburgs land bij L1. Al die twintig jaar gepresenteerd door Ger Houben.

Tuinenreizen

Limburgse groenliefhebbers konden door de jaren heen meermaals met Ger Houben mee op tuinenreis, bijvoorbeeld naar Engeland.

Onder zijn deskundige leiding kregen zijn medereizigers alles te horen en te zien over de mooiste tuinen waar hij ging rondneuzen en er onverwachte ontmoetingen had, bijvoorbeeld met Limburgers uit de buurt. En voor de thuisblijvers waren er de uitzendingen, eerst alleen op radio, later ook op televisie, bijvoorbeeld in de serie Limburgs Land TV.

Expeditie Limburg

Ger Houben was niet alleen bekend van zijn natuurprogramma's. Hij was bijvoorbeeld ook de presentator van de serie Expeditie Limburg. Daarin bracht hij bijvoorbeeld een bezoek aan een opgraving in Limbricht, waar archeologen op zoek zijn naar de stoffelijke resten van zo’n 700 soldaten uit de Franse tijd.

In die serie wilde hij bijvoorbeeld ook meer te weten komen over de gouden Peelhelm:

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Onze Ger Houben uit Arensgenhout kreeg op woensdag 26 april 2017 een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ger werd onderscheiden voor zijn jarenlange inzet voor de Limburgse natuur. Hij presenteerde al jaren het succesvolle natuur- en milieuprogramma Limburgs Land op L1 Radio en L1 TV.

Houben was blij verrast: "Ik heb de afgelopen jaren alleen maar dingen gedaan die ik leuk vond. Dat is gewoon zo. Ik heb een geweldige baan, echt waar. Ik doe leuke dingen. Dus die koninklijke onderscheiding, dat raakt me echt."

Carrière

Ger Houben kwam in 1984 in dienst bij de omroep, die toen nog Regionale Omroep Zuid (ROZ) heette. Hij werkte er jaren lang als verslaggever en presentator bij het nieuws.

Hoogtepunt in die decennia als verslaggever zijn voor Ger zelf zijn bijdrages tijdens de grote overstromingen van de Maas in 1993 en 1995. Noord- en Midden-Limburg zat aan de radio gekluisterd die dagen, Ger deed verslag vanuit de overstroomde gebieden.

Nog meer hoogtepunten

Hier veel bijzondere fragmenten uit alle jaren van Limburgs Land, zoals over insectenhotels, buxusrupsen en gedichten tegen bomenkap.

Blaaskracht: Emil praat met Jules Baeten

Blaaskracht: Emil praat met Jules Baeten

Tijd voor Toen Sport: Amstel Gold Race - het jaar dat alles veranderde

Tijd voor Toen Sport: Amstel Gold Race - het jaar dat alles veranderde

Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele op L1 TV!

Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele op L1 TV!

Blaaskracht Concert: Amati Kamermuziekserie met Gil Sharon

Blaaskracht Concert: Amati Kamermuziekserie met Gil Sharon

Route Regio: nominatie voor de kokende zussen Floor en Christien

Route Regio: nominatie voor de kokende zussen Floor en Christien

Route Regio: hoe is het met verpleegkundige Desiree op de IC?

Route Regio: hoe is het met verpleegkundige Desiree op de IC?

Logo 1Limburg

Meer dan 50.000 handtekeningen voor behoud Amber Alert

Meer dan 50.000 handtekeningen voor behoud Amber Alert

Amber Alert is een petitie gestart om het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is te behouden. Inmiddels hebben al meer dan 50.000 mensen een digitale handtekening gezet.

Programma's