Fraaie opera’s in operamaand bij L1: Madama Butterfly op 17 mei

Fraaie opera’s in operamaand bij L1: Madama Butterfly op 17 mei

Mei 2015 is operamaand bij L1. Zowel op L1 TV als op L1 Radio zijn fraaie opera’s te zien en te horen.

Op zondag 17 mei om 14:00 uur is op L1 TV de opera Madama Butterfly van Giacomo Puccini te zien.

Het zestienjarige Japanse meisje Cio-Cio San, bijgenaamd Butterfly, trouwt met de Amerikaanse marineofficier Pinkerton en schenkt hem een kind. Wanneer hij weer naar zee gaat blijft Cio-Cio San achter, hopend op de terugkeer van haar Amerikaan. Ze ontwikkelt zich van een naïef meisje tot een moedige vrouw. Na een aantal jaren verschijnt haar man opnieuw. Hij is in gezelschap van zijn Amerikaanse vrouw. Zij blijken alleen te zijn gekomen om het kind op te halen. Om niet te hoeven leven in schande, doodt Butterfly zichzelf.

Het hoogtepunt van de opera vinden we in het gelukzalige duet dat het eerste bedrijf besluit: Bimba dagli occhi pieni di malia. Alleen al dit duet maakt de opera tot een van de beste stukken uit het Italiaanse operarepertoire.

Madama Butterfly werd in 2012 opgenomen op de Parade in Den Bosch en is gemaakt door Opera Zuid. Het orkest is Het Brabants Orkest, dat later opging in philharmonie zuidnederland. Een reportage over de opera, gemaakt door Omroep Brabant,  is hier te bekijken.

Andere opera’s op L1 TV:
Zondag 24 mei | 11:00 uur | Tosca
Zondag 31 mei | 14:00 uur | La Traviata

Ook de Klassieke Avond van L1 Radio staat in mei in het teken van opera. Op zondag 17 mei om 19:00 uur is La Bohème van Giacomo Puccini te horen.
De componist vormde in deze opera alledaagse emoties om tot grote kunst. Hij schreef gevoelige passages met als beroemd hoogtepunt de aria ‘Che gelida manina’, het moment dat de liefde tussen de twee hoofdpersonen Rodolfo en Mimì ontluikt.

Andere opera’s op L1 Radio:
Zondag 24 mei | 18:00 uur | De Barbier van Sevilla
Zondag 31 mei | 18:00 uur | Cosi fan tutte

Meer informatie op www.L1.nl/operamaand

Logo 1Limburg

Programma's