Filmen achter de tralies

Filmen achter de tralies

Mit Gé Reinders durch Roermunj

Gé Reinders, troubadour suprême van het Limburgse lied en bezitter van een Edison voor Blaos mich nao hoes, werd geboren in Helden, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar het Roermondse kerkdorp Leeuwen. Hij is onze gastheer voor Roermond en omstreken bij het filmen voor de Tv-serie Daar is mijn vaderland. Tijdens onze opnamesessies wordt steeds weer gevraagd wanneer de eerste aflevering van de serie zal worden uitgezonden. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat najaar 2012, op L1 Tv.

Geweldig
vaderland-geweldig.jpgTerug naar onze gastheer voor Roermond. Wij vereenzelvigen Gé nu met het Limburgse lied, maar Gé is een kosmopoliet die veel van de wereld, en vooral van Amerika, heeft gezien. Zijn liefde voor de Amerikanen valt goed te verklaren wanneer je hem wat beter leert kennen, zoals wij deden tijdens deze toer. Hij heeft ook dat opene, dat onbevangen opnemen van nieuwe indrukken en emoties dat Amerikanen kenmerkt. We ervaren dat aan den lijve wanneer hij samen met Rob Merkx, de joviale Deken van de gerestaureerde Sint Christoffelkathedraal, op het hoogaltaar staat en de immense ruimte van de opgaande pilaren in zich opneemt. ‘Geweldig!’ schalt het omhoog. Dat is Gé ten voeten uit.

Achter de tralies
vaderland-achtertralies.JPGEen uur later staan we met onze gids in de voormalige gevangenis van Roermond aan de Pollartstraat, in het historisch centrum van de stad. Het detentiegebouw werd recent omgetoverd tot een luxehotel met de passende naam Het Arresthuis. Tralies, plaatstalen deuren en gietijzeren trappen in de centrale hal herinneren aan de voormalige functie van dit gebouw. Een nu ingetogen Gé leidt ons rond en blijft nadenkend staan voor een van de celdeuren. Achter een van deze deuren heeft zijn moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen gezeten. Hij trekt het boek Het zakdoekje uit zijn binnenzak en begint uit het verslag voor te lezen dat hij zelf geschreven heeft: een zoektocht naar het verzetsverleden van zijn moeder. Na haar dood in 1985 vond Gé in haar huis een zakdoekje, waarop zij in kettingsteek enkele gegevens over haar verzwegen gevangenschap had vastgelegd. Zijn zoektocht leidde hem onder andere naar het Nationaal Archief in Den Haag. Het steekt hem nu nog dat zijn eigen moeder ooit, mede door toedoen van SD-er Nitsch, unne vieze, als politieke gevangene werd gebrandmerkt. Gé heeft er in eenvoudige bewoordingen een prachtig boek over geschreven.

vaderland-achtermuren.jpgAchter muren
‘s Middags neemt Gé ons mee naar de begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand aan het randje van de stad, een van de oudste begraafplaatsen van ons land. Hij kan zich nog verbazen over het ‘graf met de handjes’. Het illustreert een andere vorm van gevangenschap. Het grafmonument is wereldberoemd. De twee handjes zijn die van de protestante Kolonel van Gorkum, gehuwd met de katholieke jonkvrouwe van Aefferden. Dit gemengde huwelijk gaf tijdens hun leven al een hoop ‘gedonder’, dat na hun overlijden werd voortgezet, omdat beiden niet tezamen op één kerkhof mochten worden begraven. Uiteindelijk werden ze afzonderlijk, dus op het Protestante en Katholieke gedeelte van het kerkhof, ter aarde besteld, maar toch met elkaar verbonden, zoals het monument laat zien. Als in een Shakespeareaans drama barst nu ook een wolkbreuk boven onze hoofden los, maar gewapend met paraplu’s slagen we er toch in nog enkele opnamen te maken van het graf van de grootste bouwmeester die Limburg ooit gekend heeft, Pierre Cuypers uit Roermond. Hij is de bouwmeester van het Centraal Station en Rijksmuseum in Amsterdam en van talloze kerken in Limburg en daarbuiten. We staan even stil bij zijn graf dat hij zelf ontworpen heeft en dat nog steeds als familiegraf dienst doet. We zijn van plan binnenkort zijn voormalige woonhuis te bezoeken zodra de restauratie ervan voltooid is.

Southern Brass

vaderland-southernbrass.jpgWe sluiten een paar dagen later onze reeks over Roermond voorlopig af met enkele opnamen van Gé in de eeuwenoude Caroluskapel aan de Swalmerstraat. Hiervoor hebben we de hulp ingeroepen van geluidstechnicus Jo Smeets en de indrukwekkende geluidswagen van L1, samen een garantie voor een perfecte opname van dit concert. Gé wordt begeleid door Southern Brass, het beste van wat Limburg op het gebied van ‘koper’ te bieden heeft, met Cléo Simons op de hoorn, Joost Smeets op de tuba, Sandor Hendriks op de trombone, en Patrick Spelthaen en Marc Speetjens op de trompet. Ron Coolen staat achter de pauken. Gé begeleidt zichzelf op het keyboard bij de opname van Blaosmuziek. In de glazen vitrinekasten in de zijwanden van de kapel liggen voor iedereen zichtbaar de geraamtes van de eerbiedwaardige martelaren van Roermond. Misschien verbeeldde ik het me, maar tijdens de knallende slotakkoorden van Southern Brass was het toch echt niet alleen het glas van de kasten dat mee vibreerde.

Zie ook: www.southernbrass.nl

Jos Odekerken, juni 2011

L1mburg Centraal - 25 februari 2021

L1mburg Centraal - 25 februari 2021

L1mburg Centraal: coronacrisis lijkt goede tijd om bedrijf te starten

L1mburg Centraal: coronacrisis lijkt goede tijd om bedrijf te starten

L1mburg Centraal: Venlonaar Eric Verstappen keept in Duitsland

L1mburg Centraal: Venlonaar Eric Verstappen keept in Duitsland

L1mburg Centraal: tweede soloalbum Jack Poels ziet het licht

L1mburg Centraal: tweede soloalbum Jack Poels ziet het licht

L1mburg Centraal: het mag niet, ze doen het toch, de kroegen gaan open

L1mburg Centraal: het mag niet, ze doen het toch, de kroegen gaan open

L1mburg Centraal: zo verspil je geen enkele druppel coronavaccin

L1mburg Centraal: zo verspil je geen enkele druppel coronavaccin

Logo 1Limburg

Programma's