Fenna Ograjensek hoeft niet altijd in het middelpunt

Fenna Ograjensek hoeft niet altijd in het middelpunt

Voor sopraan Fenna Ograjensek (Hulsberg, 1979) bestaat er ook een leven naast het podium. Als zakelijk leider van Opera Compact is ze verantwoordelijk voor alles wat er achter de schermen moet gebeuren. En daar heeft ze geen moeite mee. “Ik kan ook heel erg genieten van een ander. Ik ben heel goed publiek.”

Op dit moment is ze druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe productie La Traviata, die op vrijdag 6 oktober in première gaat in Papierfabriek Sappi in Maastricht. Een bijzondere locatie, zoals wel vaker het geval is bij Opera Compact.

“Het geeft natuurlijk wel wat extra uitdagingen, spelen in een fabriek”, vertelde Ograjensek in het radioprogramma Cultuurcafé. “Zo moet er vergunningtechnisch een heleboel geregeld worden. We zitten nu een week voor de première en ik slaap nog goed; en dat is bij mij altijd een goede graadmeter voor hoe het gaat.”

Laagdrempelig
Opera Compact werd vijf jaar geleden opgericht door Ograjensek en artistiek leider en regisseur Sybrand van der Werf. Het doel was en is om een breed publiek met opera in aanraking te brengen.

Ograjensek: “Ik denk dat we daar best goed in slagen. Zeker ook met onze kleine producties, waarmee we op de markt of in het veld staan. Dat zijn plekken waarbij mensen zonder kaartje kennis kunnen maken met opera. Daarnaast proberen we bij de grotere producties de prijs laag te houden. Want ik geloof echt dat opera voor iedereen is.”

Samenwerking
Opera Compact is dan ook zeker geen concurrent van Opera Zuid, het door het Rijk gesubsidieerde operagezelschap in Maastricht. Integendeel. Hoe meer opera aanbod, hoe beter, lijkt de filosofie van beide gezelschappen te zijn.

“Samen kunnen we een heel compleet aanbod aanbieden”, stelt Ograjensek. “Opera Zuid maakt producties voor de grote zalen, samen met PhilZuid. En wij zijn daarop een mooie aanvulling met onze producties op locatie en in de haarvaten van de samenleving. We praten daar onderling veel over.”

Podiumdrang
Zelf staat ze met enige regelmaat in een productie van Opera Compact, maar zeker niet altijd. “Per productie bekijken we: is het een rol voor mij? Ik hoef ook niet altijd mee te doen, zeker met zo'n opera op locatie. Er is dan zoveel te doen, ik weet niet waar ik de tijd en energie vandaan zou moeten halen.”

Kortom: Ograjensek is een artiest die ook anderen iets kan gunnen. “Natuurlijk, dat is ook makkelijk als je zelf al hele mooie kansen hebt gehad en weet dat die ook nog gaan komen,” geeft ze toe. “Maar weet je, ik wilde vroeger niet beroemd worden, ik wilde muzikant worden (…) Het gaat niet om het applaus. Het gaat om muziek maken, en na afloop met mensen te praten en te vragen: wat vond je ervan? Daar doe ik het voor.”

Op tournee
De plannen voor de komende jaren liggen intussen al klaar. Nieuw is de ambitie om door het land te gaan toeren. “We blijven in Limburg grote producties op locatie maken. De ambitie is om die het jaar erna als een toer door het hele land te spelen. Opera is duur. Als je het dan nog eens vijftien keer kunt spelen in de rest van het land, dan zou dat heel tof zijn.”

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

L1mburg Centraal - 3 december 2023

L1mburg Centraal - 3 december 2023

Postbus 31 - 3 december 2023

Postbus 31 - 3 december 2023

De Stemming: hoe migratie echt werkt

De Stemming: hoe migratie echt werkt

Lichtpuntje aan het eind van de tunnel | Een klasse apart #3

Lichtpuntje aan het eind van de tunnel | Een klasse apart #3

L1mburg Centraal - 2 december 2023

L1mburg Centraal - 2 december 2023

Eygelshoven krijgt meerdaags carnavalsevenement 'Vasteloavend i Egelse'

Eygelshoven krijgt meerdaags carnavalsevenement 'Vasteloavend i Egelse'

Programma's